Atag afzuigkap WS60211IM - tweaken

Kaajee

  • #1
Ik heb een Atag afzuigkap WS60211IM, op zich niets mis mee, werkt helemaal naar behoren.

Echter, ik zou graag een nog lichtere stand willen hebben. Op stand 1 zuigt hij al als een dolle af. Dan heb ik nog stand 2 & 3 en zelfs nog een Boost stand. Ik gebruik eigenlijk alleen stand 1 (en soms 2).

Nu zou ik wel willen dat de afzuigkap nog lichter afzuigt om hem na koken nog even door te laten draaien, nu zuigt is daarvoor eigenlijk veel te veel maar met name de herrie is navenant.

Zou zo'n kap te modificeren zijn zodat de motor op stand 1 een stuk zachter draait (en dus minder herrie maakt)?
Of is dit allemaal electronisch (digitaal wellicht?) middels een ic en printplaat etc?
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
BIj de meeste afzuigkappen wordt de snelheid van de motor geregeld doormiddel van diverse wikkelingen in de motor. Die al of niet omgeschakeld/bijgeschakeld worden dmv. de snelheidsschakelaar. Dat betreft dan altijd motoren met óók een aanloop/bedrijfscondensator. Dit tot tegenstelling tot de borstelloze gelijkstroommotoren (BLDC) die geen condensator hebben, maar driefase aangestuurd worden vanuit een inverterschakeling.

In jouw geval is er vrijwel zeker sprake van een motor met condensator. Hoe ik dat weet? Omdat er op de site van Atag een onderdelenlijst voor jouw afzuigkap bekeken kan worden (klik hier). Het onderdeel met nummer 548672 is een condensator van 5µF (de lijst vermeld de eigenlijk onjuiste term MF, omdat het µ-teken niet in zo'n lijst weergegeven kan worden). Dat is een typerende waarde voor een aanloop/bedrijfscondensator voor een afzuigkap.

Het is bij dergelijke motoren, waarbij dus voor elke snelheid een aparte wikkeling ingeschakeld wordt, niet mogelijk de snelheid te beïnvloeden cq. te verlagen. Bij een BLDC motor eventueel wel, maar dan moet er wel in de besturingsschakeling ingegrepen worden en daar moet je dan een schema van hebben.

Bij onze afzuigkap, die uit dezelfde toko komt (merk Etna, is zusje van Atag) heb ik ook het probleem dat de laagste stand in verhouding teveel lawaai maakt. Gewoon omdat ie net niet lekker op toeren komt. Wat ik daaraan doe, is dat ik hem altijd aanzet in een hogere stand. Is ie op toeren (na enkele seconden), dan zet ik hem weer op stand 1 en maakt ie veel minder herrie. Wellicht werkt dat bij jou ook zo (maar het hoeft helemaal niet). Ik heb hem aangesloten op een vrij lang afvoerkanaal en dat kan ook van invloed zijn op de werking.

Ik wil je er nog wel even op wijzen, dat de vermogensprint van dit model niet meer leverbaar is, maar er nog wel een vervangend onderdeel (klik hier) voor geleverd kan worden. En dat onderdeel kost ruim 300 Euro! Probeer daarom niet iets op die vermogensprint te wijzigen, want als het fout gaat ben je duur uit. Buiten het gegeven, dat het waarschijnlijk toch niet gaat lukken...

Edit: voor de rest werkt die site van Atag nogal krikkemikkerig, want bij de onderdelenlijst staat ook een aanklikbare link voor een onderdelentekening, die niet werkt. Dat komt daar nogal vaak voor is mijn ervaring.
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Kaajee

  • #3
Helder! Dank. Dat wordt en dan helaas niet.

Jouw "truukje" door hem eerst in een hogere stand op toeren te laten komen en dan weer verlagen, werkt bij mij helaas niet.

Gemeten, en ik kom op stand 1 rond zo'n 52db. Lijkt wel aardig te kloppen, want in stand 2 kom ik tot 57db en dat is ook wat fabrikant opgeeft.

Ik zie ook afzuigkappen die rond de 42db zitten, aangezien db een logaritmische schaal is, scheelt die 10db natuurlijk flink wat.
Jammer.

Slechte site had ik ook geconstateerd ;)
En de prijs die jij noemt voor de print? Belachelijk, net zoals al die andere prijzen voor vervangende onderdelen. 53 euro voor 1 led spotje!!??
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kaajee schreef:
Belachelijk, net zoals al die andere prijzen voor vervangende onderdelen.
Ze maken het gewoon heel onaantrekkelijk om zo'n apparaat te (laten) repareren. Hetgeen bij veel meer fabrikanten voorkomt!
Van de Europese Unie moeten apparaten repareerbaar zijn (of in elk geval bestaan daar plannen voor, al jaren), maar in de praktijk zijn de huidige huishoudelijke apparaten zodanig geconstrueerd, dat ze nauwelijks te repareren zijn, in elk geval niet financieel lonend. Bij consumentenelektronica (TV's en zo) is het al niet anders!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu