Aansluiten Atag Kookplaats op 4 draden

Howard

  • #1
Beste klussers,

Een paar dagen geleden deed mijn kookplaat het niet meer. Deze los geschroefd en weg gebracht ter reparatie. Daar tot de conclusie gekomen dat de voeding stuk was. Ok, gerepareerd en wil hem wil aansluiten.

Omdat ik vergeten was hoe dit ook alweer was de stekker er maar uitgetrokken en zag dat de pin linksboven helemaal was door gebrand. Ik heb nu nieuwe perilex aansluitingen gehaald maar zoek toch hier advies hoe ik het moet aansluiten.



Welke kleur draad moet ik op de kookplaat aansluiten van boven naar beneden?

Volgens mij was het:

1. zwart
2. bruin
3. blauw
4.
5. geel

Klopt dit?

Ik heb de draden precies op de stekker aangesloten zoals deze op de perilex aansluiting zit. Dus blauw op blauw, zwart op zwart etc. Eén draad wordt niet gebruikt.

Alvast mijn dank voor de hulp.

Gr, Howard
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Heb je een 230V of een 400V kookgroep in je meterkast?

Kun je een foto maken waarop de installatieschema's (de sticker op je bovenste foto) duidelijker te zien zijn?

Zitten er eindhulzen op de adereinden?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Gezien het feit dat een pin is verbrand vermoed ik dat je een 2x230v aansluiting hebt. Plaats daar eventueel hier een foto van als je het niet zeker weet. In dat geval is het van het grootste belang dat je een 5 aderig snoer aan de plaat zet en het aansluit volgens het schema links onder. Die snoeren zijn gewoon kant en klaar verkrijgbaar en moeten ziezo vervangen worden als ze beschadigd zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Verbranden van een pin is nooit te wijten aan een 2x230v aansluiting.

Het probleem is al zichtbaar op een van de foto's , adereindhulzen ontbreken.

En als een pen van een perilex verbrand dan verbrand de wcd vrolijk mee, dus die dan ook vervangen anders zit je zo weer.
 

Howard

  • #5
@tom345
Volgens mij 2x 230 - Deze heb ik speciaal voor de kookplaat laten aanleggen namelijk.

@Sxnder
Ik heb nu alle draden vervangen maar als ik het stopcontact open schroef dan zitten daar ook maar 4 draden in verwerkt. Een stekker met 5 draden aansluiten heeft dus geen zin denk ik.

Er zitten geen adereinden op.


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ok. Mijn advies is om er een vakman bij te halen om de kookgroep to controleren, de Perilex-doos te vervangen en de kookplaat vakkundig aan te sluiten.

Ik zou voor een andere vakman kiezen dan de vorige keer.
 

Xr8

  • #7
Twee keer 230v moet met 5 draden. Je moet de nul ook dubbel uitvoeren zo het nu zit is vragen om dit soort problemen. De perilex is zo te zien geschikt voor 16a. Je nul kan nu wel 32a voeren in een ongunstig geval.

Succes
 

Howard

  • #8
Ok ik zal het door een vakman laten doen. Is er wel een mogelijkheid om 1 deel aan te sluiten zodat ik toch kan koken? Eet nu al de hele week patat haha
 

Xr8

  • #9
1&3 of 2&4 op fase en nul zetten, dan werkt de helft van de plaat als het goed is.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Samenvattend: het hele traject moet 5 aderig worden uitgevoerd van zekering tot kookplaat. De perilex contactdoos moet worden vervangen ivm beschadiging. Er moet een 5 aderig aansluitsnoer aan de kookplaat worden gezet, liefst kant en klaar, voorzien van aangegoten stekker en adereindhulzen. Tot slot dient de kookplaat aangesloten te worden volgens het schema links onder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu