Condens afzuigkap spirobuis

Weswester

  • #1
Goedemiddag,

Afgelopen week een ventilatiekanaal van buiten naar binnen aangelegd tbv de afzuigkap in de keuken. Het gat/kanaal voorzien van een spirobuis met bocht. De ruimte tussen buis en gat (1 of 2 mm) met pur gedicht. Zo ver zo goed.

Nu zag ik vandaag dat er condensdruppens op de spirobuis zitten. Heeft iemand een idee hoe dit kan en hoe ik dat kan voorkomen. Het plan is om de buis weg te werken achter een koof en spotjes in de koof te plaatsen. Niet handig met druppels water.

Bedankt.

20231201_142250.jpg
 

ADDave

  • #2
Dat komt omdat de koude lucht van buiten de buis in trekt, waardoor het metaal afkoelt en onder het dauwpunt komt. Dan krijg je condens.

Oplossing: buis isoleren. Het liefst met dampdichte isolatie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De buis staat in contact met buiten, en is dus koud. De lucht van binnen naar buiten is warm. Zodra de lucht langs de buis afkoelt ontstaat condens.
 

Weswester

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties. Hebben jullie een voorbeeld waarmee ik dit kan isoleren. Bij voorkeur te koop bij de lokale bouwmarkt. Kom op Google veel verschillende opties tegen.

Bedankt.
 

Weswester

  • #5
Ik weet niet of linken mag, maar ik kwam uit op zelfklevende isolatie:


Bij de hornbach hebben ze rockwool:

Wat adviseren jullie?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vind het vreemd, de koude lucht gaat richting de keuken. Normaal gaat de warme lucht uit de keuken richting buiten. Als het van buiten naar binnen gaat kan je beter een terugslagklep, rooster plaatsen. Denk ik.
 

ADDave

  • #7
Terugslagklep is inderdaad ook een optie of een lamellenrooster aan de gevel. Zelfs ben ik van beide niet zo'n fan. Zie toch vaak dat de terugslagklep stuk gaat (veertje breekt of komt vol vet te zitten). Als je er straks niet meer bij kan wordt het slopen en dat wil niemand. Lamellenroosters kan, maar kies dan een degelijke, niet van die goedkope plastic dingen die je overal ziet.

Voor isoleren is armaflex gebruiken het beste. Dat is er echt voor gemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu