Aarding via of door lege koperen leiding

Capela

  • #1
Ik ben een nieuwe badkamer aan het bouwen in een huis uit 1930. Nu heb ik veel gelezen hier over aarding en andere zaken maar heb nog 2 kleine vraagjes.

1) Ik heb een lege koperen leiding lopen vanaf de rand van de badkamer tot boven de meterkast. Kan ik het centraal aardpunt koppelen aan deze lege leiding of is het verstandig groengeel aardedraad door de leiding naar de meterkant te legen of kan moet ik 6 mm2 ijzerdraad door de leiding naar beneden brengen.

2) De badkamer komt boven de keuken te zitten. Nu zit/komt de hele elektrische kabeldoos die alle lampen, spotjes, afzuigkap, geiser aanstuurt tussen het plafond van de keuken en de nieuwe badkamer vloer. (zo'n zwaluwstaart constructie). Kan ik de kabeldoos laten zitten, want verplaatsen is vrij lastig. (draden zijn te kort om 'm buiten de badkamer te leggen)
 

Fiesiekus

  • #2
  1. Geen van alle opties is correct. Het CAP moet met de aarde in de centraaldoos v.d. badkamer verbonden worden. Dus niet naar de meterkast voeren.
    Aarding badkamer, aftappen aarding
  2. Gewoon zo laten. Als die centraaldoos goed dicht zit kan er niets gebeuren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is natuurlijk alleen zo als de doos blijvend bereikbaar is.
Zit deze tussen de vloer en het plafond en je krijgt er iets mee dan kan je re dus niet meer bij.
 

Capela

  • #4
1) oke, dus vanaf mijn CAP direct de centraal doos in. Dat betekent dus ook dat ik mijn wasmachine en wasdroger die nu op een aparte groep staan en waarvoor ik een stopcontact heb gemaakt ook via een extra aardedraad met de CAP verbonden moeten worden.

2) idd kan ik er dan niet meer bij, dan wel door een gat in het plafond van mijn keuken te maken.

3) Toch weer terugkomend op die lege koperen buis. Het ziet er nu naar uit dat de waterleiding op een aantal plekken vervangen wordt door een flexibele kunststof buis. Dat betekent dus dat de huidige oude aarding die via de waterleidingen liep niet meer werkt. Kan ik dan nu niet beter direct de nieuwe aarding via de koperen buis laten lopen of zoals ik eerder schreef door een geïsoleerde draad er doorheen te leggen?
 

Fiesiekus

  • #5
Ik weet niet precies wat ik me moet voorstellen bij aarding die via waterleiding loopt, maar dat is niet toegestaan. Is er wel een aardelektrode geslagen t.b.v. de aarderail in de meterkast?
 

Capela

  • #6
Er is denk ik een aardelektrode aanwezig, aangezien er een 6 mm2 draad onder uit de meterkast komt zetten die vervolgens verdwijnt bij een groot blok van de ptt kabel.

Aan de linker zijkant van de meterkast (bovenin) komt er vervolgens een 2.5 mm2 draad die wordt verbonden aan de gasleiding. Het vreemde is dus dat de aardklem op de bovenverdieping aan de koperen waterleiding gekoppeld is. Zou dus moeten betekenen dat bij mij in de keuken ergens een verbinding tussen de gasleiding en de waterleiding zou moeten zijn.
 

Fiesiekus

  • #7
Zowel de gas- als de waterleiding moeten aan de aarderail verbonden worden; vandaar die punten die u noemt. Zorg dat die aarding, na montage kunststof-waterleiding instand blijft.

Dat staat los van de potentiaalvereffening in de badderkamer; die moet zoals bovenbeschreven.
 

Ronald42

  • #8
Bij de nieuwe regeling t.b.v. aarding in badkamer mag u geen blank 6mm² meer van de meterkast naar het CAP brengen het moet nu volgens onderstaand schema. Indien u hierover nog vragen heeft stel ze gerust.

 

Mart81

  • #9
Begrijp ik nu goed dat je een wcd van bijvoorbeeld de WM aard op zijn eigen groep EN mag doorverbinden met de aarde op de groep van de badkamer die dus verbonden ins met de CAP?????

Dat zou nieuw voor mij zijn.
 

Fiesiekus

  • #10
Bijna goed begrepen: de aarde van de WM bijv. uit de trekschakelaar (en aarde van andere eindgroepen in de badderkamer) verbind je OOK door naar het CAP. Dit is geen aarding maar potentiaalvereffening; die draad heet dan ook een potentiaalvereffeningleiding. Om te voorkomen dat potentiaalverschil tussen WM en (bijv.) radiator kan ontstaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu