Badkamer aarding - checken of deze is aangesloten

Schildpadjee

  • #1
Goedenavond,

2015 is de badkamer vernieuwd, heb toen een aardemat in de betonvloer gestort en alle ijzere delen, radiator, kranen, douchegoot verbonden met deze mat.

Dat is mij toen aanbevolen door de loodgieter.

Ik betwijfel of we deze mat toen hebben aangesloten op de aarde in de woning.

Als dat niet is heeft hij dus geen nut kwam ik achter.

Kunnen we dit checken? Of meten?
Als het niet zo is kunnen we de aardedraad dan op de aarde in het plafond doen. Of moeten we een apparte aardedraad naar de meterkast brengen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Alle te vereffenen delen verband je met een aparte draad aan het Centraal AardPunt CAP. Vanuit CAP een groengele draad naar de centraaldoos.
 

HenkL14

  • #3
Dat het zo helemaal geen nut heeft, is niet waar volgens mij. Het doel is vereffening tussen de delen (dus gelijke spanning, zonder spanningsverschil ook geen schok) en dat is nu wel gebeurd door in ieder geval alles aan elkaar te koppelen.

Dat het wel fijn is dat eventuele spanning via de aardedraad wordt afgevoerd is uiteraard ook waar, en het is nog verplicht ook.
 

Kaajee

  • #4
Kun je dit gewoon testen met een multimeter? Bijvoorbeeld op de 'piep stand' (of weerstand).
De ene pin op een metalen deel in je badkamer (kraan bijvoorbeeld) en de andere pin op de aarde (liefst in meterkast maar de aarde van een geaard stopcontact kan ook, denk ik).

Als ie gaat piepen is het metaal uit je badkamer ook aangesloten op de aarde in je meterkast.

Alleen de aardmat op deze manier meten zal lastig worden, dus je weet dan niet zeker of de aardmat wel correct met de aarde verbonden is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu