Aarding badkamer voorschriften

Conradus

  • #1
Ik heb op dit forum het een en ander over de aarding van badkamers gelezen. Aangezien ik niet meer zo op de hoogte ben van de nu geldende voorschriften in Nen1010 vraag ik het hier. Heb ooit (ik dacht in 1972) zo'n installateursdiploma behaald maar er daarna niets meer mee gedaan. Ik begrijp dat je nu je vereffeningspunt via buis aan mag sluiten met 2,5mm2 installatiedraad en de kranen, drain enz vanaf dit vereffeningspunt met 4mm2 vertind door de vloer. Of zie ik iets over het hoofd?
 

Fiesiekus

  • #2
Indien je een aardmatje in de vloer hebt, dat ook verbinden met het vereffeningspunt. Ik dacht dat 4 mm2 vertinde draad door een PVC-buis gelegd moet worden.
 

Appeltje

  • #3
4mm2 vertind juist niet... kan zo in de vloer.

Gr. Ries.
 

Fiesiekus

  • #4
Klopt.
 

Conradus

  • #5
Ja, d'r komt ook nog een aardmat in het loopgedeelte, sluit ik ook aan op het vereffeningspunt. Moet de aardmat nog wel even aan elkaar maken, denk dat ik daar ook die 4mm² voor gebruik en dan even doorsoldeer. Onder het bad zit een verdeelpunt van voedingen warm en koud water. Zou daar eventueel ook een aansluitng naar het vereffeningspunt kunnen maken alhoewel ik daar over twijfel. Immers alle eindpunten zijn al geaard. Iemand nog tips voor een elektrisch veilige badkamer?

groet, Conradus
 

Conradus

  • #6
Goed dat ik nog maar een aardingsklem had aangesloten. Lees n.l. net iets over hoe je 'm precies moet aansluiten. Dat is niet zoals ik het had gedaan, niet alleen in het aardkelmmetje met schroef maar ook nog eens tussen buis en de uitsparing in de klem laten lopen. Dus dubbel aansluiten. Daar waar het vereffeningspunt is geplaatst komen alle leidingen voor koud en warm samen. Is het verstandig het vereffeningspunt ook hiermee te verbinden? Zelf denk ik van niet omdat ik alle uiteinden al van een aarde heb voorzien.

groet, Conradus
 

Nuffniet

  • #7
In een badkamer is vereffenen (dus alle metalen delen groter dan 25 cm2) een kwestie van onderling goed aan elkaar verbinden van deze metalen delen, alleen wanneer er electrische leidingen in of direct onder deze vloer lopen dien je deze ook af te schermen met een matje of gaas. Voor controle achteraf is het noodzakelijk dit op een centrale plaats in de badkamer bij elkaar te laten komen. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu