Aarding in badkamer op Q-board vloer

MartijnWolfs

  • #1
Hello!

Alvast mijn excuses omdat hier al zoveel topics over zijn. Ik heb ze allemaal gelezen maar zit nog steeds met mijn vraag.

Wij zijn een badkamer aan het maken en hebben recent de vloer getegeld. Goed gelukt, maar.. ik heb niet goed over de aarde nagedacht. Flink balen. Want dit wil ik natuurlijk niet verkeerd doen. Maar ik kom er maar niet uit wat nodig is in onze situatie.

- Oud huis, houten vloer met daarop QBoard platen en daarop tegels. Voor zover ik kan vinden hoef je dat niet te aarden
- Wanden van gips op deels metal stud deels houten regelwerk
- Leidingwerk in de badkamer allemaal Uponor
- Vrijstaande badkraan chroom, wastafels met chrome sifons en kranen, chrome douche
- Acryl douchebak met plastic sifon, maar de douchebak heet wel MetalRim
- Acryl bad met plastic sifon
- Radiator op beugels

Ik kan nog wel wat gips weghalen en via de wanden de radiator, kranen en sifors aarden. Maar.. onder het bad (en voornamelijk de badkraan) kom ik nog heel lastig.

Daarom de vraag aan het forum: wat is verstandig? Alles weer open of valt het mee?

Enorm bedankt voor de hulp!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het gaat er om dat je vreemde geleidende delen, welke door een defect onder spanning zouden kunnen komen staan, vereffend.

- Een houten vloer hoef je inderdaad niet te vereffenen.
- De wanden hoef je in principe ook niets mee, echter zou ik er toch voor kiezen om de metalstuds te vereffenen. Normaalgesproken is dit frame niet aanraakbaar, totdat je er iets aan ophangt en toevallig (of bewust) in een staander schroeft...
- Uponor is kunststof buis met daarin een (geleidende!) aluminium laag. Deze moet vereffend worden tenzij:
- De koppelingen / muurplaten enzo geen elektrisch geleidend contact maken met deze aluminium laag. Bij heel veel perskoppelingsystemen is dat zo, maar eigenlijk zou je het nog even door meting moeten vaststellen. :wink:
Of:​
- De aanraakbare delen welke met de leiding zijn verbonden, zijn vereffend (kranen etc).​
- Wat betreft de kranen: Als de gebruikte muurplaten geen elektrisch geleidend contact maken met de aluminium laag in de buis en er geen andere mogelijkheid is waardoor er onverhoopt spanning op een kraan zou kunnen komen te staan (bijvoorbeeld omdat de muurplaat is geplaatst in een muur van gewapend beton of omdat de muurplaat contact maakt met metalstud profielen), hoef je er niets mee. Anders moeten deze wel vereffend worden.
- Wat betreft de douchebak: Weet niet wat ik me precies moet voorstellen bij dat MetalRim. Als er onder de douchebak een lipje zit om een vereffeningsdraad mee te verbinden, dan deze aansluiten. Als het metaal volledig is omringd door acryl en de fabrikant heeft hier geen voorbereidingen voor getroffen dan neem ik aan dat je er niets mee hoeft.
- Wat betreft de kunststof afvoeren: Hier hoef je niets mee.
- Wat betreft de radiator: Eigenlijk hetzelfde verhaal als de kranen. Als de gebruikte koppelingen geen elektrisch geleidend contact maken met de aluminium laag in de buis en er geen andere mogelijkheid is waardoor er onverhoopt spanning op de radiator zou kunnen komen te staan (bijvoorbeeld omdat de radiator met metalen beugels is opgehangen aan een muur van gewapend beton of aan metalstud profielen), hoef je er niets mee. Anders moet deze wel vereffend worden.

Oftewel het kan eigenlijk nog alle kanten op. :wink: Als het een beetje mee zit met de gebruikte perskoppelingen ben je al bijna klaar.
 

MartijnWolfs

  • #3
Bedankt voor de uitgebreide uitleg XanderH!

Douchebak is rondom Acryl, dus dat zou wel niet nodig zijn. Perskoppelingen zijn door een goede loodgieter geïnstalleerd. Dus ik verwacht dat dit wel goed zit, maar ga ik toch even testen!

Alleen de radiator en metal stud dan nog. En dat is overzichtelijk.

Fijne jaarwisseling! Dank!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het maakt niet uit wie de perskoppelingen geïnstalleerd heeft, het ligt aan de opbouw van de perskoppeling.

Heb nog nooit met dit merk in mijn handen gestaan dus geen idee hoe het daar bij zit.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Die pers koppelingen zijn 1 van de meest gebruikte bij de professional, dus daar is niks mis mee mits goed aangebracht en geperst.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik zeg ook niet dat er iets mis mee is. Ik zeg alleen dat de kranen vereffend moeten worden als door de opbouw van de koppeling niet gegarandeerd kan worden dat er geen elektrisch geleidend contact is tussen de aluminium laag van de buis en de kraan.

Nu het al gemonteerd is kan dat gemeten worden.
 

MartijnWolfs

  • #7
Voor wie dit onderwerp vind en er wellicht nog wat aan heeft in de toekomst: wij hebben een vriend-van-een-vriend elektriciën over de vloer gehad en die gaf aan dat er geen nood aan de man is.

Kranen, sifons en de vloer hoeven wij inderdaad niet te aarden / vereffenen door het gebruik van de Uponor leidingen, houten/qboard vloer en gipsen wanden.

Alleen de radiator voor de zekerheid wel van een aarde voorzien, maar daar konden we nog bij.

Enorm bedankt voor de hulp iedereen!
 

Klusser10000

  • #8
Wat ik niet begrijp is dat in Duitsland aarding van de badkamer sinds begin van deze eeuw niet meer is voorgeschreven. Toch wel een regeltjesland en veel badkamer spullen die we gebruiken zijn van Duitse origine en elektrische stromen lopen er net zo als in Nederland. Lopen we in Nederland achter de feiten aan of is er een structureel verschil tussen het Nederlandse en Duitse electriciteitsnet waardoor dit in Nederland nog nodig is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat moet je de regelgevers in Nederland vragen. We leven hier nu eenmaal niet in Duitsland (waar veel voorschriften op elektra gebied anders zijn, beslist niet altijd strenger).

Overigens heb ik dat zojuist nagekeken en het vervallen voorschrift in DE betreft zo te zien (klik) uitsluitend bad- en douchekuipen. Waterleidingen, CV-leidingen en andere metalen voorwerpen in de badkamer dienen nog wel degelijk voor potentiaal vereffend te worden. En potentiaalvereffening is toch echt wat anders dan aarding hoor!
Welche Installationen benötigen einen Potentialausgleich
Unter Potentialausgleich versteht man alle Maßnahmen zum Beseitigen elektrischer Potentialunterschiede (Spannungen) zwischen den berührbaren Körpern elektrischer Betriebsmittel, der Erde und fremden leitfähigen Teilen, wie Wasserleitungen oder Ähnlichem. Er dient hauptsächlich dem Schutz vor elektrischem Schlag. Nach der DIN VDE 0100 Teil 701, Ausgabe 2/2002 müssen Duschen und Wannen nicht mehr in den Potentialausgleich einbezogen werden. Jedoch sind fremde leitfähige Installationen wie metallische Rohrleitungen, Heizungsvor- und -rücklauf, Warm- und Kaltwasserleitungen sowie Gasleitungen mit einem Potentialausgleichsleiter mit mind. 4 mm² Cu und mit dem Schutzleiter, z.B. im Unterverteiler, zu verbinden. Hier handelt es sich um einen zusätzlichen Potentialausgleich, der vor Ort, unabhängig vom Hauptpotentialausgleich durchgeführt wird.

Damit sollen Potentialdifferenzen zwischen den verschiedenen leitfähigen Systemen und dem Schutzleiter vor Ort vermieden werden. Der Hauptpotentialausgleich ist unabhängig davon mit Leiterquerschnitten zwischen 6 mm² und 25 mm² durchzuführen.
 

Klusser10000

  • #10
Dank Kees, dat is een zinvolle nuancering.
Mvg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu