Aarding badkamer met kunststof leidingen

Kavermeer

  • #1
Ik heb diverse topics gelezen over potentiaalvereffening in de badkamer, maar heb toch nog wat vragen. In mijn badkamer komen kunststof leidingen (PEX - aluminium - PEX) voor water en CV. Nou vroeg ik me af welke onderdelen ik dan nog moet aarden. Moet ik de metalen kranen apart aarden? Bij de wastafelkranen lukt dat nog wel (onder de wastafel), maar bij de douchekraan wordt dat al wat lastiger: Het hele ding is in het zicht en voor zover ik weet is er niet echt een plaats aan de kraan waar ik 'm makkelijk kan aarden. Ik neem aan dat de muurplaat ook geen optie is, want die zie je, na stucen en tegelen, niet meer. De radiator moet ik, neem ik aan, ook apart aarden.

Tot slot iets kleins als de afvoer van de douche of het bad (met een metalen plaatje, de afvoer zelf is kunststof): wel of niet aarden? En zo ja, hoe? En de lijsten van de douchewand?
 

Fiesiekus

  • #2
Kijk eens hier:
Aarding Stalen douchebak en badkuip.

Gezien het feit dat de leidingen een Al-steunmantel hebben, zou ik de douchekraan (vastmaken aan de de muurbeugel) wel opnemen in de potentiaalvereffening. Dus alle metalen delen (metalen douchebak en radiator wel; evt. kunststof bad(afvoer) dus niet) met elkaar verbinden via het CAP.

Douche-deurlijsten lopen niet door in andere ruimte; hoeven niet aan het CAP verbonden te worden.
 

Kavermeer

  • #3
Bedankt voor het antwoord; dan aard ik de douchekraan (en badkraan en andere kranen)! Maar lees ik tussen de regels door dat ik gewoon de montageplaat mag aarden, met het gevolg dat het niet zichtbaar is?
 

Fiesiekus

  • #4
Beter dat (veel beter), dan helemaal niet. Zonder PVC-buis moet je minimaal 6 mm² verzinkte draad voor die potentiaalvereffening nemen.

Het bad, de douchebak...kunststof?
 

Kavermeer

  • #5
Die montageplaat aarden is geen probleem, maar als ik een aardklem op de nieuwe thermostaatkraan zet, dan krijg ik ruzie met mijn vrouw. Het bad en de douchebak zijn van kunststof, dus dat is geen probleem. De vloer (zwaluwstaartprofiel met beton) ligt alleen in de badkamer, dus hoeft ook geen aarding.

De leiding in een PVC buis is natuurlijk wel het mooist, maar ik heb al tal van leidingen in die muur liggen, en dan gaan ze elkaar kruisen, waardoor ik nog dieper moet freezen en binnenkort de buurman tegenkom. Enfin, ik vermoed dat het een losse draad wordt...
 

Fiesiekus

  • #6
Prima! Let op: 6mm² mag onbeschermd gelegd worden, dus gewoon los door de betonvloer achter het tegelwerk of door een voeg.
 

Kavermeer

  • #7
Met een beetje mazzel leg ik 'm al klaar voor ze gaan stucen, dus dan kan ik zelfs nog eens tegels vervangen zonder bang te zijn dat ik de draad sloop.

Enfin, bedankt voor de hulp!
 

Kavermeer

  • #8
Nog een laatste vraag: Hoe monteer ik de aardedraad op de montageplaat? Gewoon erachter/eromheen klemmen, of bestaat daar een mooie klem voor?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Niet want het moet zichtbaar zijn.
Dus de aarde komt tussen de muur en het rozet op de S-koppeling.

Bij kunststofleidingen hoeft het niet als door meting kan worden aangetoond dat de aluminium inlage niet geleidend verbonden is via de koppelingen.
Dit is vrijwel altijd het geval dus aarden is dan niet nodig.
 

Kavermeer

  • #10
Dat is tweemaal verschillend van eerder advies, zowel qua zichtbaarheid als qua geleiding. Heb je een bron voor dat het aarden niet nodig is bij PE-Alu-PE leidingen? De boel niet aarden is natuurlijk het gemakkelijkst...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Mijn bron , is de NPR 5310.Dit is een onderdeel van de NEN1010.Je moet alleen wel meten of dat ook echt zo is.
Er word niet specifiek gesproken over PE-AL-PE maar over kunststofleidingen met metalen inlage.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu