Aarde aan de nul verbonden in de groepenkast

Niekey

  • #1
Gister heb ik door iemand mijn oude stoppenkast in de gang, laten vervangen door een moderne schakelkast met twee extra groepen tbv van de wasmachine en de droger zodat ik die tegelijk aan kan zetten.

Nu viel het de installateur op dat de aarde aan de nul was verbonden in de groepenkast. Dit vond hij vreemd en had hij nog niet eerder gezien (maar wist wel dat dit vroeger wel vaker gedaan werd). Hij zei dat hij het niet aandurfde om de aarde van de wasmachine zomaar op de nul aan te sluiten in de groepenkast omdat hij niet weet wat de consequentie hiervan is. Volgens hem hebben de aarde en een de nul een andere functie en zou er een aardepen in de grond moeten zijn geslagen waar de aarde op aangesloten dient te worden.

Hij gaf wel aan dat de aarde en de nul in de gemeente schakelkasten ook aan elkaar gelinkt zijn, maar weet dus niet wat de consequentie is als dit in de meterkast thuis al gebeurd.

Iemand een idee?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ja, een eigen aardpen is een must.
Aarde en nul mogen in de groepenkast niet verbonden zijn, levensgevaarlijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Als je niet weet waar je het over hebt moet j eniet antwoorden!

Het kan zo aangelegt zijn, is ook toegestaan onder voorwaarden.
TN-C-S

Tot de meterkast dient de PENgeleider 16mm koper of 10mm aluminium te zijn.
De Pen leiding mag niet via de hoofdschakelaar.
De pen mag Uitgesplitst worden naar NUL en PE maar daarna nooit meer samengenomen te worden.
 

Niekey

  • #4
Bedankt voor de reactie. Is er een manier om erachter te komen of de aansluiting zoals die bij mij is gedaan (al lang geleden dus) is aangelegd onder de voorwaarden TN-C-S?

De vorige bewoners hebben de wasmachine en de droger altijd in de bijkeuken gehad (daar staan ze voorlopig nog steeds) met stopcontacten die geaard lijken, maar waarvan de monteur zich gisteren dus afvroeg waar de aarde op aangesloten is. In de meterkast in elk geval op de 0.

Hij heeft met een metertje de stopcontacten gemeten en vind wel een aarde signaal, maar dat komt dus waarschijnlijk van de 0 af.

We hebben een paar weken geleden de droger en wasmachine tegelijk aangehad en toen vlogen de stoppen de er door. Die hebben we vervangen.

Zelf heb ik erg weinig van electra overigens, dus ik kan niet alles helemaal logisch beredeneren op dit gebied.

De vraag is dus concreet: hoe is te controleren of in mijn geval de aarde wel op de 0 kan worden aangesloten in de meterkast en dit dus volgens de genoemde voorwaarden is zonder dat hier gevaar optreed.
 

Scoupevo

  • #5
Als je wil weten wat voor stelsel jij hebt, zou je naar je netbeheerder moeten bellen. die zouden dat je zo kunnen vertellen.

https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/elektriciteit/

in bovenstaande link kan je vinden welke netbeheerder in jouw regio zit.


als er een PEN leiding binnenkomt dan zou hij bij jou in de MK weer opgesplitst moeten zijn naar een N en PE leiding.

en zou de aarde NIET op de nul moeten komen, PE en N mogen namelijk na de splitsing niet meer bij elkaar komen.

misschien dat een foto nog kan helpen, al denk ik dat je geen foto kan maken van de binnenkomende kabel (afgezegeld als het goed is)

daarom zou ik aangezien je er zelf geen kaas van hebt gegeten eerst bij de netbeheerder navragen wat voor stelsel jij hebt. of dat je een gecombineerde PE N leiding hebt.

verdere advies zou zijn er een goede installateur bij te halen, en niet zelf zitten klooien met alle gevaren van dien.
 

Niekey

  • #6
Thanks, ik heb zojuist Enexis gebeld. Zij geven aan dat ervanuit hun geen aarde wordt meegeleverd in de kast. Dit betekent dus dat de installateur een aardepen in de grond moet slaan en daarvandaan de aarde naar de Meterkast moet trekken en alles goed verbinden :)
 

Niekey

  • #7
Ik heb de vorige eigenaar gebeld en die geeft aan dat wel een aardepen in de grond geslagen is in het verleden, maar dat hij niet weet hoe deze verbonden is met de meterkast.

Is er er een manier om dit te controleren? Het zou misschien kunnen dat deze pen toch op een of andere manier verbonden is met de 0 in de meterkast? Er zat op de oude stoppenkast een stikkertje waarop stond "aarde is genult!"

Graag zou ik willen weten of de installateur kan meten aan de stopcontacten of de waarde van de aarde die daarop zit voldoende is (wetende dat er dus wel een aardepen aanwezig is).

Of is er een andere manier? Wellicht Enexis bellen en vragen of zij onder de verzegeling kunnen kijken of ze daar een aardedraad binnen zien komen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Aarde is genult.....

Dat is de aanduiding dat de aarde en de nul in de meterkast aan elkaar zitten.Dat is niet (mer)toegestaan.Net als Klassieke nulling waarbij de aarde aan de nul verbonden word in de wandcontactdozen.

Elke erkende installateur hoort te kunnen bepalen wat de aardweerstand is,of deze goed is en of deze juist is aangelegd , Enexis kan je daar niet mee helpen.

Post eens een aanzicht van je meterkast.
 

Niekey

  • #9
Thanks. Ik heb vanmiddag een monteur van Enexis laten komen. Die heeft de meterkast bekeken en zelfs de zegel eraf gehaald en daaronder gekeken. Nergens is de aardedraad vanuit de aardepen in de meterkast te vinden. Deze is dus niet aan de 0 gekoppeld.

Het is nu dus zaak dat ik de aardepen weet te vinden in de grond en daarvandaan de kabels ga volgens en verleggen naar de meterkast.

Ik weet wel iemand met een metaaldector :) hopelijk dat die dan helpen. Anders toch een nieuwe aardepen laten slaan denk ik :(
 

Lichtpunt

  • #10
Kijk eens in de buurt van je binnenkomende waterleiding of daar een dikke vertinde koperen draad binnenkomt van ca. 7mm rond.
Een metaadetector maakt niet zoveel uit met al de dienstleidingen in de buurt.
 

Niekey

  • #11
Ik heb er even een foto van gemaakt, er zit wel een draad op de waterleiding

Is dit wat je bedoelt?



Zou dat betekenen dat de aarde dus via de waterleiding is geregeld op een of andere manier?
 

Lichtpunt

  • #12
Lichtpunt schreef:
dikke vertinde koperen draad van ca. 7mm rond.
Waar je nu een plaatje van vertoont wordt dus niet bedoelt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Dat is een watermeter bypass.(alarmdraad, bij een monteur die dit ziet gaan alarmbellen rinkelen)

Bij installaties die geaard werden via de waterleiding moest de meter worden overbrugt met een 6mm² vertinde draad zodat bij werkzaamheden aan de meter de meter verwijderd kon worden zonder dat de monteur het hoekje om ging.

Dit betekend dus dat de installatie origineel geaard werd via de waterleiding.

aantal mogelijkheden
Er is een goede aarde geslagen bij de buitengevel waarop de waterleiding geaard is, niet correct maar werd in het verleden wel vaker gedaan ivm $$$.

Er is niets veranderd en de aarding loopt nog altijd via de waterleiding.

Of elders in het pand ligt de waterleiding aan een aardpen.
 

Niekey

  • #14
Ok duidelijk verhaal. Het is me duidelijk dat het een knoei oplossing zoals het hier aangelegd is geweest. zeker gezien het feit dat 100% vaststaat dat er geen aarde in de meterkast aanwezig, en dat lijkt de me plek waar het wel moet zijn.

Ik denk dat ik het stukje buiten bij de meterkast even open ga graven (liggen klinkers in) om te kijken of ik daar de aardepen kan vinden. Iemand vertelde me dat die pen maximaal een meter onder de grond ligt (de bovenkant kan). Als ik de pen kan vinden dan lijkt het me een eenvoudige klus om daarvandaan draden naar de meterkast te trekken toch?

Mocht ik de pen niet vinden, dan lijkt het me verstandig toch een nieuwe pen te laten slaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Ik denk niet dat er een aardpen is, onlogisch om wel een pen te slaan en ondertussen de nulling te laten voortbestaan.

Laat de meterkast voorzien van aardlekschakelaars en een hulpelektrode slaan in/naast de meterkast.
Hoofdaardrail laten aanbrengen, vereffenigen van water en gas aansluiten en de meterkast hierop koppelen.
 

Niekey

  • #16
Ben het mee eens dat het onlogisch is dat er een pen is aangebracht bij de meterkast in de buurt en dat de aansluiting van de aarde vervolgens niet te vinden is de meterkast. Ik ben er even vanuit gegaan dat de vorige bewoner eerlijk is geweest over het feit dat er wel een pen is, maar dat hij niet weet hoe deze verbonden is.

De meterkast is voorzien van TWEE aardlekschakelaars, zie foto



Volgens de man van Enexis is dat prima

Misschien wat domme vragen, maar:

1: wat is een hulpelectrode en hoe breng je die aan? In huis, of buiten huis?

2: Wat is een hoofdaardrail?

3: Wat bedoel je precies met vereffeningen van water en gas aansluiten?

Ik hoor het graag :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Een hulp elektrode is een electrode met een verpreidingsweerstand van maximaal 166 ohm.Deze word geplaatst in de grond waarbij dit zowel binnen als buiten kan plaatsvinden.
Plaatsen en meten dient door een bekwaam persoon te gebeuren bij foute aanleg bestaat de kans op elektrocutie.

Vanaf de elektrode vertrekt een 16 of 25 mm² vertinde koperdraad naar de hoofdaardrail, deze bevind zich normaal gesproken onder in de meterkast.
Vanaf de hoofdaardrail vertrekken alle aardverbindingen, die naar de waterleiding, gasleiding , meterkast enz.
Boven in de meterkast zit een rail voor de afgaande eindgroepen.


Ik zie nu ook waar de fouten vandaan komen, de vorige eigenaar heeft een beunhaas gehad die gewoon een kast besteld maar geen idee heeft waar deze mee bezig is.
 

Xr8

  • #18
Heb bij ons al diverse malen meegemaakt dat de aardpen in de keuken is geslagen in een vroeg verleden. Wellicht omdat alleen in de keuken geaarde wcd's waren en de waterleiding daar ook werd geaard. Cv was er in die tijd nog niet. Vreemde situaties geeft dit wel in ieder geval.

Succes.
 

Niekey

  • #19
The headhunter schreef:
Ik zie nu ook waar de fouten vandaan komen, de vorige eigenaar heeft een beunhaas gehad die gewoon een kast besteld maar geen idee heeft waar deze mee bezig is.
Ben even benieuwd waaraan dat precies te zien is.

Even voor de duidelijkheid. Het witte gedeelte (de nieuwe schakelkast) is deze week geplaatst. Hiervoor zat daar een ouderwetse stoppenkast.

Er zit in de huidige opstelling dus een dubbele aarlekschakelaar. Dit is volgens de monteur van Enexis geen probleem, hij gaf aan dat dit zelfs extra veilig is.

Echter ontbreekt er dus een aarde in de meterkast, iets wat ik nu dus moet gaan regelen.

Bedankt voor de tips tot dusver.
 

Imco

  • #20
Je hebt niet zozeer een dubbele aardlekschakelaar maar gewoon 2 aardlekschakelaars. Dit is ook verplicht en in dit geval ook noodzakelijk. Achter 1 aardlekschakelaar mag je namelijk maar maximaal 4 groepen plaatsen. Volgens de huidige normen moet je per groepenkast minimaal 2 aardlekschakelaars toepassen ook al heb je maar 4 groepen.

De aardelektrode is de aardpin die jij bedoelt. Die staaf die de grond in geslagen wordt en zorgt voor de verbinding naar aarde. Dit luistert vrij nauw en het is dus zeker niet zomaar een staaf die een paar metertjes de grond in gaat. Dit moet gemeten worden en afhankelijk van de bodem moet de pin verder de grond in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu