Stopcontact buiten aanleggen, zonder aarde?

Hooge229

  • #1
Beste klussers,

Ik wil graag een stopcontact buiten aanleggen. Nu zit ik met een situatie dat ik denk ik zonder aarde zit. Denk ik, want ik zie wel degelijk aardedraden, maar niet op het punt waar de stroom vandaan komt.

Hierbij eerst een foto van de plek waar het om gaat:
stroom1.jpg


Ziet er een beetje gek uit, wat toelichting. De stroom blijkt te komen vanuit de pilaar in de kabeldoos. Eenmaal in de kabeldoos zit er een verbinding naar een lamp die niet op de foto staat (laten we dat lamp 1 noemen), en een verbinding naar de lamp die je wel op de foto ziet (lamp 2). Verder zit er nog een losse kabel in de doos. Tijd voor een foto van de kabeldoos:
stroom2.jpg


Er zijn dus 4 ingangen in het spel:
1. Onderin links: deze kabel komt vanuit de pilaar, en hier komt de stroom binnen.
2. Onderin rechts: deze kabel is nu niet aangesloten: niet in gebruik.
3. Rechterkant onder: dit is de kabel van lamp 1
4. Rechterkant boven: dit is de kabel van lamp 2

Ik wil boven dit kabelkastje een stopcontact aanbrengen. Nu kan ik een 5-voudige lasklem gebruiken om een aftakking van de binnenkomende stroom gebruiken. Dit voor de zwarte en de blauwe draad. Maar, dan heb ik dus geen aarde. Op de foto zie je wel 2 aarde draden: vanuit de ongebruikte draad en de kabel van lamp 2. Maar of ik hier iets mee kan met betrekking tot het nieuwe stopcontact... dat is mij een raadsel.

Dit stopcontact is bedoeld voor een simpel led verlichting snoer. Is een aarde dan echt nodig? Het is wel buiten, dus ik denk van wel. Maar toch even de checkvraag.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen om te bepalen of het stopcontact op deze plek mogelijk is met de huidig aanwezige kabels.

Alvast bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Je ziet de aarde wel zitten maar is weggeknipt.
Kabels wat verder aanpellen dan zit er nog wel genoeg ruimte in om de aarde te kunnen gebruiken maar aan de andere kant van de kabel wel even kijken of de aarde daar wel is aangesloten als die tenminste niet naar de lampen lopen.
anders kijken wat er uit de muur komt of die soms ook weggeknipt is en of er ruimte in zit om een aarde te krijgen of een extra aarddraad er bij in trekken (als er een buis zit)

en ja een aarde is verplicht want nu stop je er een verlichtingssnoer in maar straks heb je even een terrasheater nodig en wordt dat stopcontact gebruikt omdat die toch in de buurt zit.
 
  • Like
Waarderingen: Hooge229

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hooge229 schreef:
Is een aarde dan echt nodig?
Ja een aarde is beslist nodig!
Vandaag steek jij in dat stopcontact een 'simpel LED verlichting snoer'. En morgen (of later natuurlijk) steekt iemand anders, die niet weet dat dat buitenstopcontact niet geaard is, er een of ander stuk gereedschap of bijv. een elektrische grill daarin. Mankeert er dan wat aan zo'n apparaat, dan heb jij eventueel zijn dood op je geweten!

Nooi, maar dan ook helemaal nooit, een stopcontact met randaarde aansluiten zonder aarde! En buiten horen alle stopcontacten zonder meer geaard te zijn.

Maar ik moet me toch sterk vergissen als er geen aarde aanwezig is. In twee kabels zit er een aardedraad bij:

aarde.jpg


Kwestie van kabel iets verder de dos intrekken indien dat kan (wartel iets losschroeven) en kabel opnieuw aanpellen. Wel controleren of aan de andere kant de aarde ook aangesloten zit!

Edit: @Gerrit B was net wat sneller met dezelfde conclusie. :prima:
Enfin, nu ook een plaatje erbij.
 
  • Like
Waarderingen: Hooge229

Kaajee

  • #4
die 2 kabels waar jullie aarde zien, zijn de kabels die naar de respectievelijke lampen lopen, zoals beschreven in TS. Daar staat dat er geen aanvoer van aarde is. Dus helaas vrees ik. Of je moet de stekker van de lampjes "verwijderen" en het geheel bijvoorbeeld in een waterdichte kast/doos monteren, dan alleen als de verlichting geen aarde behoeft en/maar zeker inderdaad geen stopcontact/wcd maken!

Anders geformuleerd: als je de nieuwe led verlichting (als dit geen aarde behoeft) deel laat uitmaken van je/een vaste installatie, net als je huidige verlichting die blijkbaar ook geen aarde nodig hebben. (Of ander type (led) verlichting kopen. Rechtstreeks op 230v ongeaard)
 
Laatst bewerkt:

Hooge229

  • #5
Super, dank voor de snelle reacties!

De aarde draad van de kabel rechterkant bovenin is van lamp 2, dus die is niet bruikbaar inderdaad. De aardedraad aan de ongebruikte kabel is misschien dus mogelijk, maar dan moet die wel zijn aangesloten. Als ik de stroom meet van die draden die nu niet worden gebruikt zit er géén stroom op. Dus dan zal de aarde ook nergens op uitlopen lijkt mij? Of neem ik nu een te snelle conclusie?

Ik heb erg weinig ruimte bij de kabel waar de stroom vanuit de pilaar binnen komt (foto onderin links). Het lijkt mij dat daar ook een aardedraad hoort te zitten, maar gezien de beperkte ruimte is die kabel verder de doos intrekken en de aardedraad tevoorschijn zien te halen lastig... Nog een foto waar je de kabel uit de pilaar ziet komen:

stroom3.jpg


Gezien het doel klinkt het verstandiger om de stekker van de LED verlichting los te knippen van het snoer, en de draden van de LED rechtstreeks aan te sluiten aan de stroomkabels. Dan is mijn vrouw blij met de lampjes, en blijft het op een veilige manier aangesloten?
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #6
Zit er niet nog elektronica in de led verlichting stekker? Maw is het led verlichting die rechtstreeks op 230v werkt of zit er om de 1 of andere manier een led driver (trafo) tussen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Lampjes zoeken op een solar paneeltje ben je overal vanaf en ook nog "gratis" verlichting
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Zie ik nu nog een aardemantel in de linkerkabel net nog uit de muur komen?
 
  • Like
Waarderingen: Hooge229

Kaajee

  • #9
Nog beter inderdaad! ;)

(En anders echt zeker weten dat de led verlichting geen aarde behoeft)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Hooge229 schreef:
Ik heb erg weinig ruimte bij de kabel waar de stroom vanuit de pilaar binnen komt (foto onderin links). Het lijkt mij dat daar ook een aarde draad behoort te zitten, maar gezien de beperkte ruimte is die kabel verder de doos intrekken en de kabel tevoorschijn zien te halen lastig...
Soms is de werkelijkheid toch anders dan zo een op het oog te zien is.
Gewoon even alles losmaken, lasdoos verwijderen en aan de kabels trekken.
Zonder lasdoos zit er vaak toch plots nog wat speling in het geheel.
Om te testen of de aarde is aangesloten zonder meetapparatuur is er een simpel trucje nl. de aarde en nul even tegen elkaar houden, valt de aardlek uit dan is de aarde aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Hooge229

Hooge229

  • #11
Ik ga van de week eens proberen om alles los te halen en kijken of ik tóch speling op de binnenkomende kabel heb. Als dat lukt zou dat wel de mooiste oplossing zijn. En goed om dat trucje te weten!

Qua stekker van de LED: goh, nu je het zegt... die LED zal wel niet direct op het stroom kunnen inderdaad:
stroom4.jpg


Nog even gekeken naar de opmerking m.b.t. aardemantel... mij onbekend, maar binnenkomende kabel zie je wel wat van die 'draadjes' zitten inderdaad (de mantel dus?). Wanneer ik online zoek op buitenmantel kom ik op grondkabels waar los van de mantel nog een aardedraad buiten de kabel zelf om zou moeten zijn. Dat zou top zijn om te gebruiken. Ook daar ga ik van de week even naar kijken of ik dat kan vinden.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
die licht dan inderdaad maar 1 keer even heel kort op
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Die mantel is leuk, maar daar heb je alleen wat aan als die aan de andere kant (in huis) ergens op een aarde aangesloten is. Dus eerst kijken waar die kabel vandaan komt. Dan kan je ook meteen de aardlitze zien.

Aangezien de mantel (en aarde) niet gebruikt wordt en op die manier afgeknipt is, inclusief de groen/geel in de dozen gok ik dat dit aangesloten is door iemand die weet hoe het hoort als er geen aarde aangesloten is.
 

Hooge229

  • #14
Het is intussen gelukt. Ik had nog een andere plek waar ik stroom kon gebruiken. Daar bleek ik wel netjes 3 draden tot mijn beschikking te hebben. Het stopcontact is aangesloten en werkt goed.

Dank voor alle reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu