Aanwarmvervroeging Nefit Easy lijkt niet te werken

Antwoordzoeker

  • #1
Hallo, ik ben nieuw op dit forum en stoei met een vraag over de Nefit Easy.

De situatie:
Heb een Neift Trendline (2016), met modulerende Nefit Easy. De benedenverdieping (50m2) heeft (nieuwe) vloerverwarming (in cement, ca 6 cm onder oppervlakte), 6 groepen met lengte van rond de 70 meter. Boven radiatoren, die al eeuwen dicht staan.

Installatie: Vermogen ketel teruggezet, max temp naar 50 graad (immers, de verdeler (Therminon+ Wilo) laat ik max 35 graad de vloer in sturen). Ik gebruik de thermostaat die centraal in de woonkamer hangt (dus geen weersafhankelijke regeling, schijnt geen oplossing te zijn), heb klokprogramma en aanwarmvervroeging ingesteld. Ketel op zolder, verdeler op beganegrond, ca 6 meter van ketel, 22mm leiding, bypass vlak voor verdeler op 0,2 (standaard).
Klokprogramma:
  • Schakelpunt 1 (07:00 uur op 21,6 graad)
  • schakelpunt 2 (09:00 uur op 21,3 graad)
  • Schakelpunt 3 (16:00 uur op 21,6 graad)
  • Schakelpunt 4 (23:00 uur op 20 graad)

Probleem 1:
Nadat ik de thermostaat 2 weken niet heb aangeraakt om het lerend vermogen niet te verstoren, blijkt dat de aanwarmvervroeging NIET werkt.
Om 07:00 uur zou ik verwachten dat de temp in kamer rond de 21,6 is, maar dat is hij bij lange na niet. Meestal staat ie dan pas op 20,3, en dat voelt redelijk koud. Rond 09:00 uur (schakelpunt 2) lijkt het of hij de 21,6 graad heeft, maar ja, dan is het niet meer nodig.
Hetzelfde doet hij 's avonds (schakelpunt 3). Ook hier begint hij niet op tijd met verwarmen om op 16 uur de temp correct te hebben. Pas na 2 tot 3 uur begint de ruimtetemp weer wat op te lopen.

Probleem 2:
De betonvloer koelt af, wordt dus tussentijds NIET op temp gehouden. Omdat af en toe de zon schijnt, blijft overdag de temp in woonkamer ruim boven ingestelde waarde van de CV. Deze springt dus NIET aan. Prima. Maar, daarmee koelt de betonvloer af van 28 graad (na schakelpunt 2) tot 21 graad. Je snapt, als 's avonds de ruimtetemp versneld zakt, krijgt de CV de ruimte niet op tijd aangenaam verwarmd.

Vraag:
  1. Ik had verwacht dat de aanwarmvervroeging ook met vloerverwarming overweg kon, maar dat lijkt niet zo te zijn. Zijn er mensen die dezelfde ervaring hebben, en zo ja, hoe hebben jullie dit opgelost?
  2. Bestaat er een mogelijkheid om om de temperatuur van de betonvloer op een slimme manier wat 'constanter te houden'? Het zou volgens mij ideaal zijn als de CV op 2 triggers zou werken: A) op de kamerthermostaat, maar tevens B) op een tempvoeler aan de verdeler. Bijv: als die onder de 24 graad gaat, de vloer opwarmen....

Heb met Nefit gesproken: antwoord was niet bevredigend. De aanwarmvervroeging zou uitsluitend op het 1e schakelpunt werken (???), pas bij verschil van 1,5 graad, en maximaal 2 uur van te voren (en bikj vloerverwarming werkt dat dus nooit !!. Mijn conclusie is dat ze het zelf ook niet zo goed weten. En dat voor zo'n duur thermostaatje, vind ik dit bedroevend.

Wie weet raad?
Grt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Met vloerverwarming op 6 centimeter onder de vloer kun je dat hele verhaal van aanwarmvervroeging wel vergeten. Stook de kamer 24/7 op dezelfde temperatuur en het probleem is opgelost van 's ochtends een koude kamer.

Vloerverwarming is supertraag.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Voordat die hele vloer een halve graad is opgewarmd ben je uren verder. Aanwarmvervroeging dus inderdaad weg laten en continu dezelfde temperatuur instellen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Antwoordzoeker

  • #4
@ Krunnie: Nou, ik had wel degelijk verwacht dat zo'n dure thermostaat weet om te gaan met aanwarmvervroeging. Kwestie van 'leren' hoe snel de temperatuur reageert op warmtetoevoer aan de vloer.
Tevens hoor ik vaker dat het beter is om de vloer op temp te houden, dus idd één vaste waarde; zou zuinigst zijn. Maar eerlijk gezegd, dat betwijfel ik ten zeerste.

Daarnaast is mijn 2e probleem nog steeds: door zoninval, blijft de kamer overdag goed warm, terwijl de vloer steeds verder afkoelt. Als de zon dan onder gaat, bemerk je snel dat vloer niet snel genoeg de warmte 'aanvult'.
Bestaat er zoiets om de CV te starten op basis van de temperatuur van het water in de vloerverwarming? Dit probleem moeten toch meer mensen hebben?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Dit probleem komt inderdaad bij meer mensen voor en dan met name bij mensen in de herfst die voor het eerst een vloerverwarming opstarten en daarvoor radiatoren gewend waren. Een vloerverwarming is fundamenteel anders dan radiatorenverwarming en is regeltechnisch te traag voor "slimme" thermostaten.

Je hebt bovendien je keteltemperatuur met 50 graden zo laag staan dat je nauwelijks overwarmte hebt om de vloerlussen op temperatuur te krijgen.

Stel de thermostaatknop op de verdeler op een vaste temperatuur in, laat de kamerthermostaat op een constante temperatuur staan, wacht twee weken en kijk dan of er nog problemen zijn. Daarna kunnen we hier helpen met de fijnafstelling van de installatie, mocht dat nodig zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Antwoordzoeker

  • #6
@Krunnie, ik heb de CV op 50 graad begrensd omdat mijn verdeler begrensd is op ca 35-38 graad. Dan maakt het mijns inziens niet uit of ik met 60 of 50 graden naar de verdeler ga. Toch.
Daarnaast, de CV moduleert volgens mij perfect. Ik zie dat zowel de brander en ook de pomp zichzelf terugbrengen tot rond de 30%. Vandaar mijn aanname dat de temp van de aanvoer met 50 graad prima is.

Het grootste probleem lijkt echt het feit dat de vloer (vanwege zonlicht) overdag teveel warmte verliest, die tegen de avond weer eerst aangevuld moet worden om daarna aan omgeving af te staan.
Nb. Ik meet dat de vloer nadat deze lang verwarmd heeft, op 28 graden hangt (en dat is weer perfect iv,m de PVC-vloer die ik heb liggen....)

Interessante materie dit.... :-)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Is de temperatuur van het vloeroppervlak 28 graden of is dat de temperatuur van het circulerende water?
 

Antwoordzoeker

  • #8
De 28 graden is temp vloeroppervlak. Het water wat dan de slangen ingaat is ca 36/37 graden (gemeten door thermostaat OP de verdeler, gecheckt met infrarood thermometer).
Voorbeeld: Rond 09:00 's ochtends is de vloertemp 27,5 graad, verdeler 35 graad, temp in woonkamer ca 21,5 graad. Aan einde van de middag is temp vloer ca 22 graad, water in verdeler 22 graad, en de ruimte temp zakkend, vandaag bijv rond 17:30 kwam hij ONDER de 21,6 ingestelde waarde op thermostaat....
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Er zit een bypass ingesteld op 0,2 bar, maar zit er ook een regelventiel op de verdeler zelf zodat die waterzijdig ingeregeld kan worden? Probeer ook eens de watertemperatuur op de verdeler wat lager te zetten. De maximale vloeroppervlaktemperatuur daalt dan misschien wat (28 graden is al vrij hoog als oppervlaktetemperatuur) maar je vermindert het naijl effect van de temperatuur en daardoor de huidige pieken en dalen in de ruimtetemperatuur. Probeer over een periode van een aantal dagen een optimaal punt van de instelling van de verdeler te vinden.

De ketel zal zich vanzelf uitschakelen als er geen warmtevraag meer is van de vloerverwarming dus veel extra gas gaat niet kosten als je 24/7 met de vloerverwarming stookt. Uiteindelijk wordt de hoeveelheid gas die je verstookt namelijk bepaald door de verliezen door de buitenschil van de woning, niet door de temperatuur van de vloer. Tenzij er natuurlijk geen isolatie onder de vloerverwarming zit, want dan ben je aan het stoken voor de regenwormen :mrgreen:
 

Antwoordzoeker

  • #10
Dat regelventiel heb ik destijds helemaal open gezet; de vloerverwarming is immers hoofdverwarming, en volgens mij regelt toch uiteindelijk de thermostaat op de verdeler de warmte in het vvw-systeem.
Ik zag trouwens net dat ik op de ketel de standby status OE 265 had, wasrbij aanvoer en retour beide op 30 graad stond. Dit doet ie wel vaker, schijnt geen foutcode te zijn. Wat zou aan de hand zijn??
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
0E 265 is geen foutmelding. Het geeft aan dat er te weinig vraag naar warmte is en dat de ketel het op een later tijdstip nog eens gaat proberen. De vloerverwarming vraagt nu minder dan de ketel op zijn laagste modulerende stand kan leveren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Bij ons is de vloertemperatuur ca. 25,5° en dat is een prima temperatuur.
Een dekvloer van 6cm boven de slangen is niet extreem dik, het zal nooit een snel systeem worden
maar met de juiste aanvoertemperatuur zal het ook zeker niet zeeeeer traag zijn.
Ik kan me heel goed voorstellen dat de thermostaat slechts één aanwarmvervroeging heeft,
en dat is volgens mij ook niet meer dan normaal.
Wat jij zou willen, zeker met vloerverwarming, is kansloos.

Je kunt de installatie zodanig maken dat er warmtevraag komt zodra de vloertemperatuur te laag wordt.
Dit kan met een vloersensor als je die nog kunt aanleggen, met een sensor op de verdeler of met een
infrarood sensor. De overige ruimten moeten dan ook een soort van thermostaat hebben
die warmtevraag creëren naar de ketel. Het blijft volgens mij altijd een gedoe, want bij instraling door
zon loopt je hele regeling weer in de war. Het beste kun je kiezen voor een constante vloer temperatuur
en de ruimte na-regelen met snelle convectoren maar dat wil men meestal niet om cosmetische redenen.
 

Antwoordzoeker

  • #13
Dank wederom aan allen die gereageerd hebben. Het zijn allemaal tips die ik kan uitproberen.

Ik heb gisteren een omvangrijke vragenlijst aan Nefit gestuurd met het verzoek uit te leggen wat precies de functies zijn van de diverse settings in net Easy menu. Als je niet weet hoe iets 'zou moeten werken' kun je moeilijk de goede instellingen bedenken. Daarnaast, ik begin steeds meer te twijfelen of de logica/software wel correct is.

Voorbeeld: Ik heb geëxperimenteerd met een (pure) weersafhankelijke regeling (WAR), een stooklijn dus. Volgens de handleiding (en internet) wordt dan de aanvoertemp van de CV berekend middels de buitentemperatuur (plukt hij van internet); de temperatuur in de woonkamer zou NIET worden meegenomen. Welnu, ik constateer dat het handmatig wijzigen van de ingestelde temperatuur op de Easy wel degelijk resulteert in een aan of uitspringen van de ketel (ik had géén ruimtecompensatie aan). Ik moet dus de thermostaat op 21.7 zetten om hem te laten werken.....

Vragen bij WAR:
  1. Werkt de handmatige instelling (en wellicht ook het klokprogramma) toch als ik voor WAR kies? En hoe werkt dat dan?? Hoe beïnvloedt de gemeten ruimte-temperatuur het gedrag van de CV?
  2. Wat is de functie van de volgende setting:
    • eindpunt van de stooklijn: Is dit de gewenste AANVOERTEMP van het CV-water bij een buiten temp van -10 graad?
    • het voetpunt van de stooklijn: is dit idd bij buitentemp 20 graad
    • Max. aanvoertemperatuur: Ik heb de ketel ZELF al op max aanvoer van 50 graad gezet. In de Easy heb ik 52 gekozen. Welke van die 2 gebruikt het systeem?? En, wat is de zin van deze setting?? Hoe kan ik de optimale waarde bepalen??
    • Min. Aanvoer temperatuur: Wat is functie/nut van deze instelling
    • Ruimte-invloed (geen, laag, midden)
      Ik begrijp dat je in dit geval een WAR koppelt aan een referentieruimte (woonkamer). Maar wat is het effect? Is dit een 2e sturende parameter? Dus kijkt hij naar stooklijn, maar tegelijk ook naar temperatuurinstelling en ruimte temp in de referentieruimte?? Als ik voor 2 kies, hoe bepaalt hij dan of hij moet verwarmen ja/nee? Deze lijkt NIET te werken!
    • Nachtafschakeling (geen/ruimtetemp/CV uit): Van welk tijdstip tot welk tijdstip loopt die afschakeling? , hoe in te stellen? , werkt die op het klokprogramma?? Naar welke ruinte-temp kijkt Easy (ingesteld of klokprogramma)
    • Kan bij WAR met Nachtafschakeling ook de aanvroegverwarming geactiveerd worden??
    • Kan WAR samen met klokprogramma??
  3. Met regelmaat krijg ik CV code 0Y204, op de meest vreemde momenten. De CV staat dan in wachtstand (geen verwarming), ik zie dat de aan- en retourtemperatuur identiek zijn, rond 26 graad. Na verloop van tijd start ie weer. Hoe kan ik dat voorkomen?? En hoe kan het zijn dat die aanvoertemp 'zo snel' daalt? Normaliter duurt afkoeling veel langer !
  4. De laatste dagen (dag/nacht rond 13/8 graad) verbruikt hij 8 kuub per dag..... Is dit normaal voor een 2onder1 kap, bouwjaar 1956 maar naderhand redelijk tot goed geïsoleerd (dak/spouw/ramen), vloer nog niet, doch beneden is garage/waskeuken ed. en niet echt koud daar (16 graad)


Iemand die wellicht gedetailleerde informatie heeft over de functies van de Easy, en hoe die (in samenspel) werken, ik houd me aanbevolen.

Grts
paul
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Om eerlijk te zijn, ik verwacht dat Nefit en ook andere fabrikanten niet (altijd) op dit soort vragen
reageren. Hiervoor zijn installateurs het eerste aanspreekpunt en een fabrikant heeft vaak helemaal
geen tijd om een cursus "installateur" te geven aan elke particulier terwijl dat wel nodig zou zijn als
de basiskennis ontbreekt. Zelfs voor vele "installateurs" is het vaak al "moeilijk" laat staan als particulieren ook nog dit soort vragen gaan stellen.

Ik schrijf dit even cru, maar ik denk echt dat een fabrikant daar niet aan moet beginnen.
Goede installateurs kunnen opleidingen volgen bij fabrikanten waar ze mee samenwerken en
blijven zo op de hoogte van alle mogelijkheden en kennen de trucjes van een installatie of regeling.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #15
Plaats eerst eens even een foto van de verdeler en hoe die aangesloten zit wil je kijken we ffkes mee.
Vloerverwarming en een klokprogramma is de grootste onzin die je maar kunt bedenken, vloer af laten koelen en weer opstoken kost veul meer energie als deze op een constante temp te laten staan,

Is het een mengverdeler of een lage temp verdeler, is er een bijpass avdo aanwezig enz. enz.
 

Antwoordzoeker

  • #16
@ Ronny:
Ik ben het in het geheel niet met jou eens. Ik heb de Easy gekocht via een landelijke service-organisatie die warmte levert, doch ik had dezelfde thermostaat bij Bol.com kunnen kopen. De app biedt GEBRUIKERS-instellingen, die in het geheel NIET worden uitgelegd in de handleiding. Dus, daar zou de installateur niets mee van doen hebben. Ten tweede, veel installateurs kunnen onmogelijk alle ins en outs van elke thermostaat en/of CV ketel kennen; het zijn immers installateurs, en geen app-deskundigen. Ik verwijt het de installateurs niet, maar een leverancier van thermostaten behoort een begrijpelijk en leesbare handleiding op gebruikersniveau bij te leveren. Als jij een TV koopt, is daar ook een handleiding bij die je uitlegt met welke instelling je welk aspect kunt regelen, in gebruikerstaal !!!
Tenslotte, ik zie dat er best veel mensen op diverse fora goede ervaringen hebben met support door Nefit, dus ik hoop dat ik dat mag bevestigen straks.

@ Loodgieter,
heb de foto's bijgevoegd. De aansluiting van de verdeler is door mijzelf gedaan, nadat de een (landelijk opererende) vloerverwarmingsinstallateur (lees: beunhaas) het had klaargespeeld om aan- en afvoer verkeerd om te monteren. Ook de vloerverwarming heb ik zelf opnieuw moeten leggen, met zijden handschoentjes, keurig hoh 10 cm, groepen van rond 75 meter. Vloer wordt keurig gelijkmatig warm.
Op de foto zie je dat er nog 3 groepen ongebruikt zijn, deze zijn bedoeld voor een geplande uitbouw. De thermostaat staat op ca 50 graad ingesteld, doch de werkelijke temp die daarmee de vloer ingaat is nooit hoger dan 35 graad. Op dit moment heb ik een balans gevonden op 30 graad, doch afwachten hoe dit bij echte koude zich ontwikkelt.

Nogmaals, ik ben op zoek naar antwoorden op mijn vragen over de Easy app instellingen. Als ik weet hoe die werken en samenwerken, kan ik gericht beginnen met het zoeken van de ideale afstelling.

Grts
Paul

IMG_20201119_084138.jpg IMG_20201119_084201.jpg IMG_20201119_084125.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Dan zou deze landelijke service organisatie deze service moeten verlenen, als verkopende partij.
Zij nemen zelf het risico op vragen als men gaat leveren aan "niet installateurs".

Maar je hebt natuurlijk voor een groot deel gelijk, een gebruikershandleiding moet duidelijk zijn
en als deze handleiding of dat deel uit de handleiding voor de consument bedoeld is dan moet dat
voor de consument duidelijk zijn. Ik ben het ook met je eens dat het daar heel vaak aan schort.
Maar dan nog zijn sommige instellingen naar mijn mening niet bedoeld voor consumenten omdat
daar de kennis meestal ontbreekt.
Als installateurs zaken leveren die ze niet goed kennen, dan is dat ook een slechte zaak.
Hoe moeilijk dat ook is...

(maar je mag het oneens zijn, geen probleem)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #18
Antwoordzoeker schreef:
Met regelmaat krijg ik CV code 0Y204, op de meest vreemde momenten. De CV staat dan in wachtstand (geen verwarming), ik zie dat de aan- en retourtemperatuur identiek zijn, rond 26 graad. Na verloop van tijd start ie weer. Hoe kan ik dat voorkomen?? En hoe kan het zijn dat die aanvoertemp 'zo snel' daalt?
Wat betreft dit probleem, de circulatiepomp blijft na het stoppen van de brander doordraaien. Dat betekent dat het koudere retourwater door de ketel heen naar de aanvoer aansluiting stroomt en de aanvoer en retour dezelfde temperatuur krijgen.

Omdat je de radiatoren niet meer gebruikt, en het inregelventiel op de vloerverwarmingsverdeler helemaal open hebt gedraaid gebeurt dit afkoelproces nu bijna letterlijk in een vloek en een zucht.

Dit is niets om je zorgen over te maken. Dit is normaal gedrag van de installatie.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #19
U maakt hier gebruik van een menginjectie verdeler deze worden graag gevoed met water van rond de 70 graden, uw aanvoertemp van 50 is dus eigenlijk te laag.
Ook ben ik het er geheel mee eens dat de gevraagde temperatuur niet teveel moet schommelen een graad of anderhalf zakken als zijnde nachtverlaging kan prima maar veel meer dan dat eigenlijk ook niet.
Probeer de aanvoertemperatuur is te verhogen van 50 naar 70 en kijk dan eens hoe de thermostaat hiermee omgaat.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #20
Installatie: Vermogen ketel teruggezet, max temp naar 50 graad.
1. Is te laag u hebt een meng verdeler en deze hebben rond de 60 a 70 graden aanvoer temp nodig.

heb klokprogramma en aanwarmvervroeging ingesteld.
2. klokprogramma bij vloerverwarming heeft geen toegevoegde waarde zet de temp gewoon eens op 21 graden continu af de temp die gewenst is.

Probleem 1:
3. Je past een nachttemperatuur toe van 20 graden in combinatie met een aanwarm vervroeging, het schakelpunt van de easy ligt op 0.5-1 graad dus je zakt terug naar 19 graden in het ergste geval, en ja dan heb je dus een verschil van 2.5-3 graden wat je moet overbruggen naar je eerste schakelpunt 21.6 graden. En dit resulteert bij vloerverwarming dus in een uurke of 2-3 Vandaar het advies temp continu.

Probleem 2:
4. doordat je continu de ketel blijft schakelen via het klokprogramma heeft dit als nadeel dat je vloer niet geheel op temperatuur komt maar je ruimte wel (ps dit zie je al aan de diverse groepen de aanvoer slangen zijn verkleurt hier gaat warmte in echter de retour slangen zijn nauwelijks tot niet verkleurt.) met andere woorden de warmte gaat nog niet geheel door de groep heen. En dit komt omdat je aanvoer temp op de verdeler te laag met 35 graden zet deze op 45-55 graden.

De betonvloer koelt af, wordt dus tussentijds NIET op temp gehouden.
5. komt omdat de vloer geen constante temperatuur krijgt en niet het gehele traject gebruikt om de warmte over te dragen aan de betonvloer en hierna aan jou ruimte. bij een goed werkende installatie zal de retour ook verkleuren als het gehele verwarmingsmedium gebruikt word en dat is in jou geval niet.

Ik had verwacht dat de aanwarmvervroeging ook met vloerverwarming overweg kon, maar dat lijkt niet zo te zijn.
6. Is dus wel maar doordat je de het klokprogramma gebruikt laat je de vloer 's nachts te ver afkoelen en daar kan geen aanwarmvervroeging tegen op.

Bestaat er een mogelijkheid om om de temperatuur van de betonvloer op een slimme manier wat 'constanter te houden'?
7. gebruik vloerverwarming zoals het hoort dan hen je geen trigger nodig, je wilt hem constant hebben de vloer dan moet je hem ook constant verwarmen en niet laten schakelen.

Heb met Nefit gesproken: antwoord was niet bevredigend.
8. dat is normaal dat de aanwarm vervroeging alleen op het eerste schakelpunt werkt he dus als je uit de nachtverlaging komt zou je aanwarm vervroeging op ieder schakelpunt werken dit op werken staat je ketel heel de dag te pendelen, dit omdat je op 0.1 graad gaat schakelen wat ik toch al complete onzin vind maar goed das een ander verhaal.

Mijn conclusie is dat ze het zelf ook niet zo goed weten. En dat voor zo'n duur thermostaatje, vind ik dit bedroevend.

Mijn conclusie is dat u niet weet hoe u met vloerverwarming om moet gaan, en u had zich beter eerst in de materie kunnen verdiepen dat was u tot de conclusie gekomen dat wanneer je gewoon een simpele draaithermostaat had neergehangen op een continue temperatuur u nu geen koude vloer had gehad.
Maar ja het staat leuk he dat je de thermostaat op afstand kunt bedienen, echter heeft dit op vloerverwarming totaal geen toegevoegde waarde , enkel om de druk te kunnen nazien en een service melding te versturen hebben al deze thermostaten geen toegevoegde waarde bij een vloerverwarmings systeem.
dus vandaar het advies de temperatuur continu de temperatuur op de verdeler hoger en de cv temp naar 55-75 graden en met 5 graden verlagen per week en kijk waar je uitkomt, zal rond de 60 graden zijn gok ik.


Sucses
John
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu