Aansluiting kookgroep en kookplaat

DCB

  • #1
Hoi

Ik wil graag mijn inductiekookplaat aansluiten via een kookgroep (2x230V, geen krachtstroom aanwezig).

Ik heb een aantal vragen hierover:

Vraag 1: Keuze aansluitingschema kookplaat

Aansluitschema:
Er zit ook nog een aansluitschema voor UK/AU en België bij, maar dat lijkt me niet relevant, dus heb ik niet overgenomen.
Klopt het dat ik in mijn geval moet kiezen voor 400V 2N~ Alleen voor NL?



Vraag 2: Aansluitdraad
Ik heb al een perilex stekker en perilex WCD, er zit alleen geen snoer bij de plaat geleverd. Wat voor snoer dien ik hiervoor aan te schaffen? 5 aders lijkt me duidelijk bij bovenstaand aansluitschema, maar verder (ivm warmte enzo), neopreen?

Vraag 3: Aansluiting snoer op perilex stekker / WCD op draden
Ik moet hier neem ik aan hetzelfde aansluitschema hanteren als ik bij de kookplaat kies? Met uitzondering dat ik op de perilex stekker/WCD geen tweede N heb, hier kies ik dan de L3 aansluiting van de stekker en de WCD (uiteraard niet kookplaat) voor?

Vraag 4: Aansluiting groepenkast
Tot slot, hoe sluit ik een en ander in de groepen kast aan? Is het zo eenvoudig als het lijkt? L1 en N1 op ene automaat, L2 en N2 op andere automaat en uiteraard aarding op aarderail?
Maakt het hierbij nog uit welke N op welke groep komt? Moeten per se diegenen gecombineerd worden, waarover telkens 230V komt te staan?

ps - automaten zitten middels kookbrug verbonden en zitten samen met 2 andere groepen achter een ALS.

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Lichtpunt

  • #2
Vr. 1 (quasi) 400 2N 2F (blijft altijd 230V, je hebt maar 1 fase)
Vr.2 vmvl 5x 2,5
Vr. 3 idd blauwe nul op N
bruin op L1
zwart op L2
grijze nul op L3

In het apparaat altijd jezelf ervan vergewissen dat de verbinding weg is tussen Nul 1 en Nul 2.

Mix van L1 en N1 x L2 en N2 op de automaten is geen probleem, zolang de hefbomen maar gekoppeld zijn, dwz gelijktijdig afschakelbaar.
 

DCB

  • #3
Hoi Lichtpunt, bedankt voor je reactie. Kan je nog een verduidelijking geven op onderstaande vragen?

Met antwoord op vr 1 bedoel je dat het geen echte krachtstroom aansluiting is? Maar het aansluitschema dat ik bedoelde klopt wel? Dus zoals op het aansluitschema aangeduid als 400V 2N~ alleen voor NL?

Ik zie trouwens nog een opmerking over het snoertype in de installatiehandleiding. Het moet van type H05 RR-F zijn, in combinatie met wat jij al aangaf, kan dit dus een "normaal" 5 aderig (2,5qmm)snoer zijn? Niet speciaal hittebestendig ofzo dus? Ik zie nu in handleiding ook staan dat het 1,5 qmm moet/mag zijn. Is dit gewoon bij een bouwmarkt verkrijgbaar?


Tot slot, hoe bevestig ik de kabel in de perilex stekker cq kookplaat. Kan ik gewoon de draden onder de schroeven doen of moet hier eerst een adereindhuls omheen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Er zijn ook kant en klare Perilex stekkers met aangegoten 5 aderig snoer, inc. adereindhuzen eraan. Je kan het natuurlijk ook zelf samenstellen maar dan zul je zelf de adereindhulsjes moeten aanbrengen. Wel gekoppelde automaten gebruiken of een speciale '2P+2N kookgroep'.
 

Xr8

  • #5
400V 2N wil alleen maar zeggen dat je er twee stroomkringen in hebt. Heb je krachtstroom dan sluit je twee verschillende fasen aan en 1 nul. Deze nul wordt dan dmv een brug naar een tweede aansluitpunt geleid.

Elke stroomkring heeft dan nog steeds een aansluitspanning van 230V. Tussen de twee fase aansluitingen meet je in dit geval 400V

Bij aansluiting met een kookgroep sluit je de plaat aan met twee fase draden en twee nul draden. Tussen de fase aansluitingen meet je in dit geval geen verschil.

Succes.
 

DCB

  • #6
Hoi

Een laatste vraag, ik kan geen kant en klare snoer&stekker vinden.

Echter:
Is het echt nodig om adereindhulsjes aan te brengen?

Bij de praxis wordt gewoon een Perilex stekker icm los snoer (ongestript/ongehulsd) verkocht van Elro, daar staat niets op van adereindhulsjes.

Wanneer moet dit nu wel en wanneer niet? Wat is het precieze doel van die dingen.

Bedankt voor de verheldering!
 

Gerrit

  • #7
Ja, het is echt nodig.
Als iemand je die spullen los mee geeft, is dat een maat voor de kwaliteit die ze leveren.

Het doel is om de losse draadje tot één geheel te maken.
Verder om te voorkomen dat de draadjes in kroonsteentjes o.i.d. worden afgeknepen.
De draaddikte is afgestemd op de stroom die er kan gaan lopen en bij afgeknepen draadjes zal die stroom dus door een dunnere draad moeten en dat geeft een hogere temperatuur.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Dit moet in principe altijd wanneer je soepel samengesteld koperdraad onder een schroefklem vastzet, met name daar waar hoge stromen lopen. Dit om een goede elektrische verbinding te garanderen, door te voorkomen dat de losse adertjes breken. Perilex snoer is overigens makkelijk online en bij de installatie specialist te vinden, dus wellicht even verder kijken dan de plaatselijke bouwsuper.
 

DCB

  • #9
Ok helder, volgens mij een weinig bekend onderwerp.

En vreemd dus dat Elro letterlijk een los samengesteld koperdraadsnoer met een Perilex stekker in 1 verpakking stopt en die zo verkoopt.

ps - @Lichtpunt, ik zie dat alle voorbekabelde snoeren 1,5qmm zijn, dit staat ook in mn installatiehandleiding, volgens mij is dat dus de standaard ipv 2,5qmm.
 

Lichtpunt

  • #10
1,5mm2 vd mag in ideale omstandigheden met diverse factoren erbij belast worden tot 18,5A
2,5mm2 vd etc.etc. tot 25,4A

Vmvl 1,5mm2 daarentegen mag wat minderbelast worden, daarom dat ik eigenlijk altijd de kreet 2,5mm2 hanteer, maar in principe kun je 1,5mm2 soepel belasten tot 16A.
Daarom dat er kant en klare aansluitsnoeren met aangegoten steker in de handel zijn met 5x1,5mm2
Deze snoeren (sxnder gaf dit ook al aan) zijn standaard al afgemonteerd met aderbussen, ik prefereer zelf deze kant en klare, scheelt gepiel en tijd en zijn altijd goed.
Bij de bouwmarkt verkopen ze pretpakketjes die op zich goed zijn als ze volledig zijn voorzien van alle benodigde onderdelen.
Maar als klanten dat gaan zien, en ze beseffen dat ze dan ook nog een speciale tang nodig hebben en wordt dat te ingewikkeld, dan is dat niet leuk meer voor ze, en dan kopen zij dat niet meer. (dus slecht voor de verkoop van de bouwmarkt)
Daarom verkopen ze alleen steker met snoer.
 

DCB

  • #11
Bedenk me ineens:

Kan ik niet gewoon een xmvk kabel met massieve koperen kern gebruiken?
 

Lichtpunt

  • #12
Deze kabel is niet bedoeld om af te werken in een contactstop.
 

DCB

  • #13
Hij zit en hij kookt!

Allemaal netjes zoals hierboven beschreven, bedankt!
 

Lichtpunt

  • #14
Hij zit en hij kookt
:mrgreen: Een kabel die zit en kookt, wat moet ik mij daarbij daarbij voorstellen. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu