Aansluiten kinderlamp met LED switch

Prelude0208

  • #1
Hallo elektra specialisten,

Ik heb zojuist een kinderplafonniere overgenomen waarbij een standaard E27 lamp kan worden gewisseld met een LED verlichting, door middel van een trektouwtje, aangesloten op een enkelvoudige schakelaar

Uit het plafond komt de blauwe doos met BLAUW en ZWART. De vorige opbouwspot was hierop aangesloten.

Uit de fitting van de E27 lamp komen de draden BLAUW en BRUIN (zie rechts op de foto), en vanaf de schakelunit van de LED komt ook een BLAUW/BRUIN combinatie (zie links op de foto). Tevens zijn alle aparte LED-lichtunits met elkaar verbonden met een zwarte draad, resulterend in twee zwarte draden.

Ik ben nu even de "draad kwijt" over hoe ik deze unit het beste kan aansluiten, zodat door het "klik-klik-klik" middels het trektouwtje de lichtunits beurtelings worden geactiveerd.



Bij voorbaat dank voor de hulp.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Kun je nog een detailfoto plaatsen van de vierkante doos?
 

Prelude0208

  • #3
Zeker

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
De langere zwarte draad die uit de trekschakelaar komt eindigt in het Nirwana?
 

Prelude0208

  • #5
Klopt, die is ca. 5cm lang en wordt dan afgekapt. Een loze zwarte draad blijkbaar. Blijkbaar zijn de LED lampjes verbonden aan de witte kabel met de BLAUW/BRUIN combinatie.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als het echt LEDs zijn, dan mis je nog een trafo en dan kun je het project beter vergeten. Een passenden trafo proberen te vinden, belooft weinig succes.
Wat ik vermoed is dat het gaat om kleine gloeilampjes zoals bij kerstboomverlichting. Je zou voor de zekerheid nog met een multimeter kunnen meten wat de weerstand van die ketting is. Daarbij de rode en de zwarte meetpunt een keertje verwisselen. Bij gloeilampen moet je dezelfde weerstand meten , onafhankelijk van de stroomrichting.

Als het gaat om gloeilampen, dan moet je de zwarte en de blauwe draad uit de plafonddoos aansluiten op de korte stukjes afgesneden bruin en blauw. (Blauw op blauw aansluiten en zwart op bruin.) Vervolgens de zwarte draad uit de vierkante doos aansluiten op een van de zwarte draden van de ketting.
Dan de bruine draden van de twee snoeren met elkaar verbinden en de twee bruine draden met het andere einde van de ketting gedrieën aan elkaar knopen.
Wel veilig werken: Groepsautomaat in de meterkast uitzetten tijdens montage en adereindhulzen gebruiken voor de soepele draadjes.
 

Prelude0208

  • #7
Inderdaad, het zijn meer kerstverlichtingslampjes.

Ik heb zojuist 1 van de zwarte draden gekoppeld aan het "afgeknipte" stukje in de vierkante schakeldoos. De andere zwarte draad heb ik SAMEN met de 2 bruine draden in elkaar gedraaid, en tevens de 2 blauwe draden heb ik samen in elkaar gedraaid.
Deze heb ik vervolgens beiden aangesloten aan de zwarte en de blauwe draad uit de plafonddoos.

Helaas bleek dit niet te werken, en deden beide lichtunits het niet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Sorry, ik bedoelde:

Dan de bruine draden van de twee snoeren met elkaar verbinden en de twee BLAUWE draden met het andere einde van de ketting gedrieën aan elkaar knopen.
 

Prelude0208

  • #9
OK, inmiddels blauw met zwart aangesloten, en bruin enkel met bruin.

Wat er nu gebeurt... bij het inschakelen van de lamp via de reguliere schakelaar schiet de E27 fitting aan. Prima dus. Via het trektouwtje gaan ook de lampjes aan...

maar...

Wanneer ik de kleine lampjes inschakel, blijft de E27 gewoon branden.
Deze gaat enkel uit via de hoofdschakelaar aan de muur.
In feite wil ik dat als ik de kamer binnenloop, ik enkel aan touwtje hoef te trekken om ook ENKEL de kleine lampjes aan te doen. De hoofdlamp hoeft dan niet aan.

Ook is het zo dat ik 2x aan het touwtje moet trekken om de lampjes te activeren, vervolgens 1x om ze weer uit te doen... daarna weer 2x voor aan, en 1x voor uit...

Wat is mogelijk?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Enige vooruitgang dus. Kun je nog een foto plaatsen hoe je het nu aangesloten hebt of een tekening?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Het bruine stompje komt op de zwarte uit je plafond.
het zwarte draad ven de schakelaar komt op 1 kant van de kleine lampjes.
De witte draad van de schakelaar komt met bruin aan elkaar.
De 2 overige einden komen aan elkaar en aan blauw uit je plafond.

Je hebt dan je muurschakelaar als aan/uit en de tyrekschakelaar als keuze :
1 uit , 2 lamp 1 aan , 3 lamp 2 aan.
 

Prelude0208

  • #12
Jazeker,
Met pijltjes heb ik aangegeven welke draden aan elkaar zijn verbonden.
 

Prelude0208

  • #13
EN hierbij de afbeelding

 

Prelude0208

  • #14
@ headhunter,

Wat bedoel je precies met het bruine stompje? is dat het 1cm stukje wat aan de zwarte schakelaar in de vierkante doos uitsteekt?

En de regel witte draad uit de schakelaar met bruin verbinden? wat bedoel je daar precies mee? bedoel je hiermee het bruine uiteinde verbinden met die bruine uit de fitting?

En ik neem aan dat je de andere zwarte draad (van de lampjes) die nog overblijft verbind met de beide blauwe draden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Idd dat bruine stompje op de zwarte schakelaar komt aan de zwarte draad uit het pladond.

Idd de witte draad uit de trekschakelaar bruin met bruin verbinden in de fitting,

En dan de blauwe uit de fitting verbinden met de overige zwarte van de kleine lampjes en die verbinding ook aansluiting op de blauwe uit je plafond.\
 

Prelude0208

  • #16
En die blauwe draad die uit de schakelaar komt samen met de bruine draad... die blauwe verbind je dus samen met de blauwe uit de fitting en de zwarte overgebleven draad? dus drie draden bij elkaar?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #17
Klopt. De fitting en de ketting moeten allebei aan een kant worden verbonden met blauw uit je plafonddoos en met de andere kant met de trekschakelaar.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #18
Is het nog gelukt?
 

Prelude0208

  • #19
Ik heb inmiddels een bruine draad gekoppeld aan de schakelaar en deze rechtstreeks op het plafond aangesloten. Voor de rest geen aanpassingen, oftewel precies zoals door jullie geadviseerd.

En jawel, de lamp functioneert precies zoals ik het had gehoopt. Dit had ik met enkel common sense alleen kunnen bereiken door met de draden te gokken...

Super bedankt voor de tips. Zonder deze tips was het niet gelukt!
 

Dommag

  • #20
Heb ondertussen zelf zo'n plafondlamp gemaakt maar ik heb me suf gezocht naar zo een trekschakelaar. Iemand enig idee waar ik die kan vinden of bestellen via internet? :cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu