Aanpassingen aan 400v hangende kabels voor een machine

Ambidexterity

  • #1
Ik heb aan de wand 4 Hensel k9065 kabeldozen die ieder wordt gevoed met 32A. Onder de schroeven zaten 2 harde kern aders, aanvoer en de kabel naar de machines welke via 3 meter via het plafond lopen en vervolgens 2 meter naar beneden. Dit alles zat goed vast aan een stevige ketting langs het plafond, de ketting hing ook naar benden en functioneerde als trekontlasting. Nu heeft dit ruim 12 zo gehangen en was nooit een probleem. Nu is er inspectie geweest (verzekering) en er mogen geen stekkers aan harde kabels, wij moeten dit vervangen voor flexibele kabels. Die 400V female stekkers hebben een goede trekontlasting, maar goed, het mag niet.

Maar wat ik me afvraag, was dit 12 jaar geleden wel toegestaan?

Nu heb ik het gisteren vervangen en loop ik tegen een tweede mogelijke punt aan (zie foto). In de kabeldoos zit een aansluitblokje met klemkooien. Nu zat daar per kooi 2 harde kern kabels onder, zover ik het hebt begrepen is dit toch ook niet toegestaan?

Nu moet ik daar dan 1 harde kabel en 1 flexibele kabel (met aderhuls) onder klemmen. Aangezien de machine stil staat ivm met dat alles plat ligt heb ik het niet afgemonteerd. Is een klemstrip zoals bij de onderste foto niet beter?

[klemstrip die er nu in zit]


[Wellicht een betere klemstrip?]
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De klemmenstrook die je nu hebt is zo te zien een Hensel KKL 06. Deze klemmen zijn wel degelijk geschikt om meerdere (gelijke) massieve aders in aan te sluiten, de oude situatie voldoet op dat gebied dus gewoon:


Je mag daar echter inderdaad niet zomaar een massieve en een soepele ader samen in aansluiten. De andere klemmenstrook die je laat zien met per pool 2 klemmen lost dat probleem inderdaad op.

Welke draaddoorsnede gaat het over? Je hebt tegenwoordig ook lasklemmen waar soepele draad tot 6mm² in kan, die kun je ook gebruiken. Al is zo'n vast gemonteerde klemmenstrook natuurlijk wel zo netjes.
 

Ambidexterity

  • #3
Het gaat om 4mm2 hard en soepel draad. De KKL 06 volstaat dus niet zoals ik al vermoede dus.
Wel apart (in mijn beleving dan) dat je in deze klem 4x 4mm2 mag bevestigen en in een klemkooi van een automaat maar 1 2,5mm2 bijvoorbeeld.

Die klemstrip van Spelsberg ga ik maar bestellen, in mijn situatie dus het beste.

Bedankt voor je antwoord.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ook 12 jaar geleden mocht dat zo niet.

Een kabel met massieve geleider kan niet tegen beweging, daarom mag er ook geen contactstop aan want dan is het een verplaatsbare leiding en die moet soepel zijn.
 

Ambidexterity

  • #5
Al die 12 jaar hebben wij daarbij niet stil gestaan, is aangelegd door een elektra bedrijf. Ik kijk er niet vreemd van op trouwens aangezien we een aantal jaren terug al een keer bijna zijn afgefikt door gesmolten isolatie in de hoofdverdeelkast. De schroeven om de 160A aders vast te zetten zaten nog los, niet alleen die trouwens. Dit bedrijf mag al jaren niet meer bij ons binnen komen.

Maar goed, de kabels zijn vervangen voor flexibel en andere klemstrips zijn besteld. Dinsdag kan ik het afmonteren.

Bedankt voor jullie hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu