Meterkast aanpassingen benodigd

Maurice EVO

  • #1
Beste,

Ik heb een vraag n.a.v. mijn huidige meterkast en welke aanpassingen eventueel benodigd zijn.

Laat me eerst beginnen door de huidige situatie uit te leggen:

3x25 amp aansluiting van enexis
3 fase 40 amp hoofdschakelaar
3 x 4pl aardlekschakelaar A klasse 40 amp
9 installatieautomaten 16 amp

Tot zover de standaard aansluiting van het huis.

Er zijn in 2016 14 zonnepanelen geplaatst met 3780 wp met een solaredge hd wave SE3500 die max 3700 watt produceert. Deze is aangesloten op de meterkast (omvormer hangt op zolder) via 4mm2 bedrading zonder verbruikers en is geschakeld via een 20 amp alamat.

Alles functioneert prima zover en geen klagen.

We gaan echter voor een 0 op de meter woning en gaan ons daarom begeven aan een warmtepomp en warmtepomp boiler en daarbij nog eens 3120 wp zonnepanelen.

Dit zal de nodige aanpassingen vereisen om de extra zonnepanelen te kunnen plaatsen en de (zware) stroomverbruikers zijnde de warmtepompen.

Ook dit was een lastig vraagstuk voor de installateur en gezamenlijk hebben we nu iets bedacht maar wilde met de experts hier op het forum eens van gedachten wisselen of dit inderdaad een goede oplossing is.

Op zolder willen we de 2e set zonnepanelen naar de meterkast brengen via de droger aansluiting. De wasmachineaansluiting ben ik nu al kwijt aan de zonnepanelen die nu op het dak liggen. Dan heb ik nog 1 groep op zolder over voor de wasmachine en warmtepompdroger en dat is afdoende want die trekken samen max 15 amp. Voor de rest geen verbruikers op zolder.

Dan zijn in principe beide sets zonnepanelen juist aangesloten en worden dan netjes via 2 alamats over 2 fasen verspreid.

Echter we dienen ook nog stroom te gaan voorzien voor de warmtepomp en warmtepomp boiler. Hierbij was het idee van de installateur om 2 pv verdelers in te gaan zetten. 1 zou dan 20 amp geschakeld moeten (die trekt max 18 amp) gaan worden voor de warmtepomp en 1 a 16 amp (die trekt max 13 amp) voor de warmtepomp boiler. Tot zover zou het nog goed moeten komen lijkt me.

Wat is echter voor ogen heb is het volgende:

We verzwaren die droger leiding ook qua bedrading (4mm2) en maken ook hier een pv verdeler van 20 amp voor. Verder zekeren we de meterkast nog eens af met een 20 amp alamat. Dan heb ik eventueel nog wat reserve mocht ik willen besluiten de droger toch apart te zetten van de wasmachine en dan zou ik hem willen inprikken op de pv verdeler die de warmtepomp boiler van stroom moet gaan voorzien.

Vervolgens wil ik in de meterkast ook nog wat wijzigingen aanbrengen. Naar ik begreep moet je voor de berekening van de aardleks het maximum geleverd vermogen van de zonnepanelen optellen bij de hoofdzekering. De rekensom wordt dan 25 amp en 16 amp en dan kom ik op 41. Aangezien er momenteel 40 amp aardleks inzitten zou ik dus theoretisch kunnen gaan overbelasten, zei het wel maar met 1 amp maar toch. Mening van installateur overigens in 2016 was dat verzwaring aardleks niet nodig was.

Dus wat ik wilde doen was door de huidige aardleks te gaan vervangen door 3 nieuwe 2pl (want dat is volgens nen1010:2015 voorgeschreven, hoewel 2017 versie het niet meer voorschrijft maar aanbeveelt) 63 amp aardlekschakelaars omdat je dan die marge weer inbouwt. Verder weet ik niet zeker of het moet maar ik speel ook met de gedachte om de hoofdschakelaar dan ook te gaan verzwaren naar 3x 63 amp.

Nu weet ik niet of de aanpassingen in de meterkast een overkill zijn of dat het echt benodigd is. De installateur liet het namelijk een beetje in het midden.

Dus in het kort:

- Wasmachine en drogerleiding bedraden met 4mm2 kabel, verder geen verbruikers
- 2 pv verdelers maken met elk 20 amp schakelaar
- 1 alamat 20 amp om nieuwe set zonnepanelen en pv verdeler in de meterkast te krijgen
- 3 nieuwe 2 pl (geen 4pl) aardlekschakelaars a 63 amp
- nieuwe hoofdschakelaar a 3x63 amp

Ik zou het enorm waarderen als jullie hier eens over willen nadenken om te zien of bovenstaande tot een veilige (meest belangrijke!) Meterkast aansluiting gaat leiden en of ik links en rechts niets mis of te zwaar inzet (t.a.v. nieuwe aardleks en hoofdschakelaar).

Het gaat me verder er niet om om geld te besparen (dus ja, werkzaamheden worden door professional uitgevoerd en niet door mezelf). Maar ik wil natuurlijk wel volledig veilig zitten zonder extra (teveel) geld over de schutting te gooien.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt een installateur, dus hij is de aangewezen persoon om een deugdelijke installatie te berekenen en adviseren.
Kan hij dat niet, of twijfelt u aan zijn visie dan is het tijd voor een andere installateur.
 

Maurice EVO

  • #3
Beste headhunter,

Bedankt voor uw reactie.
In principe heeft u gelijk en heb ik wel vertrouwen dat het goedkomt.

De vraag is echter geboren om de meterkast zo deugdelijk mogelijk aan te sluiten en correct te voorzien van de benodigde componenten.

Als finincial (vandaar dat ik er zelf niet aan ga prutsen) kennen wij de term 4 eye principle waarbij wij het zeer waarderen dat ook anderen meekijken en meedenken. Vandaar ook mijn vraag op dit forum zodat ik dit weer kan overleggen met de installateur. Zoals hij zegt hij vind het een twijfel geval en is het ook met zijn collega's aan het bespreken. Vandaar dat ik hetzelfde doe om tot het beste eindproduct te komen.

Dus ik waardeer uw reactie en ik begrijp hem volkomen maar ik zou toch graag een wat meer inhoudelijke reactie op prijs stellen (van u of uw collega's).

Mvg.
 

CV__

  • #4
Tekst verwijderd, vragen over werk van derden worden niet beantwoordt, lees even de forumregels.
Daarnaast val je collega's aan op basis van info van een leek, dat is niet de bedoeling op dit forum. Mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu