Aanleggen tuinverlichting

Robert147

  • #1
Hallo,

Ik wil graag wat spotjes in mijn tuin aanleggen (nieuwbouwhuis), maar moet ergens stroom van aftappen en een schakelaar maken.

Mijn buurman heeft een gat van buitenaf naar de meterkast geboord en zal dus de kabels in het zicht hebben. Van onderaf boren (zodat de kabel onder de tegel zou vallen) ging niet omdat de boor niet lang genoeg was.

Aan het einde van de poort heb ik een elektrische poort waar eventueel ook nog stroom vanaf getapt kan worden, maarja dan moet ik daar een schakelaar maken.

Stel dat ik de kabel toch in huis kan krijgen, in de meterkast, hoe kan ik die verwerken in een schakelaar? In de keuken heb ik een stopcontact, zou ik in die muur een schakelaar kunnen maken door de draden te trekken via het leiding van het stopcontact? Of past dat niet?

Alvast bedankt voor de hulp.

Gr,
Robert
 

Fiesiekus

  • #2
Hangt er vanaf: makkelijkst is 12 Volt lampjes en de trafo binnenhuis. Die trafo schakelen.

Indien u 230 Volt wilt, kunt u aftappen vanuit een centraaldoos (in de meterkast bijv.) of vanachter de WCD, die heeft (vaak) gaatjes (gatjes) waar draden al in zitten en bij gestoken kunnen worden.

Dat laatste even bekijken door de WCD open te maken. Evt. kan de WCD vervangen worden door een exemplaar met schakelaar.
 

Pepjo

  • #3
Draadloze schakelaar ?

Dan maakt het niet uit waar de voeding vandaan komt.
 

Robert147

  • #4
Daar heb ik inderdaad aan gedacht, dan zou ik die schakelaar in mijn schuur (bij het hek) kunnen plaatsen en van binnenuit bedienen.
 

Fiesiekus

  • #5
Beetje "off the record": met LED-verlichting kunt u met laagspanning werken en heeft u een laag energieverbruik.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik denk dat je wel ergens spanning in de kruipruimte kunt krijgen (als je die nog hebt) vandaar uit kun je alle kanten op en kun je ook onzichtbaar naar buiten boren.

Ander optie is om vanuit de schuur te gaan werken en dan met een draadloze schakelaar de verlichting vanuit huis aan en uit zetten.

Wil je veel gebruik maken van de tuinverlichting kijk dan inderdaad eens naar Led verlichting. In eerste instantie is het duurder, maar het verbruik is echt minimaal, zet je dat af tegen de levenduur en dat je kunt volstaan met simpel tweeling snoer ipv. 2 x 2,5 met vlechtscherm dan is de investering vaak snel terug verdient (als je niet al te dure ledlampjes uit zoekt.)

suc6

Gerrit
 

Appeltje

  • #7
Ik zou idd 12volt doen ivm het gemak van verwerken. De trafo van een aantal merken kan gewoon buiten, al is binnen natuurlijk netter. Een draadloze schakelaar lijkt me mooi maar zorg dan dat je niet te ver weg zit... de RF signalen hebben soms problemen met HR++ glas.

Led verlichting zou ik toch eerst bekijken... mijn ervaring (en mening) is dat de hoeveelheid licht toch wel tegenvalt en de kleur moet je maar net aanstaan (vaak blauwig). Dus vergelijk het eerst in een winkel met normaal licht zodat je weet wat je mooier vind.

Oh ja, nog een tipje, als je 12 volt gaat gebruiken, lus het dan helemaal rond dus vanaf de trafo en ook weer terug naar de trafo, op die manier heb je de minste weerstand. Let wel op dat je de plus op de plus zet anders heb je kortsluiting.

Er zijn ook nog trafo's te koop die een lichtsensor bijgeleverd krijgen. Dat in combinatie met een tijdklok is natuurlijk ook mooi. Nadeel: is ook aan als je er niet bent.

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu