3x25A of 3x35A

Ronnie007

  • #1
Als gevolg van een nieuwe keuken moet is 3 fasen in de meterkast aanvragen doordat ik boven de 12 groepen kom.

Volgens mijn berekeningen, uitgaande van de aansluitwaarden van de fabrikant van mijn grote apparaten kom ik al de conclusie trekken dat ik minimaal 3x35A als hoofdzekering nodig heb.

L1
Combi-oven 3,6
Quooker 2,2
Totaal (L1) 5,8

L2
Koffie Machine 1,7
Inductie 3,65 (kookgroep)
WasMachine 2,7
Totaal (L2) 8,05

L3
Inductie 3,65 (kookgroep)
Wasdroger 3,45
Totaal (L3) 7,1

In een huisinstallatie uitgaande van aantal lichtpunten en stopcontacten kan nog een gelijktijdigheidsfactor van 0.6 gehanteerd worden omdat toch alles niet tegelijkertijd belast wordt. Echter in dit geval is de kans groot dat er ooit de inductiekookplaat als de wasmachine als de koffie machine tegelijk gebruikt gaan worden. In dat geval kom ik op een maximale stroom van (8,05kW/230V) 35A. Of maak ik nu nog een rekenfout en mag ik ook hiervoor nog de 0,6 correctiefactor toepassen.

Mijn gezonde verstand zegt dat ik 3x35A nodig heb echter de kosten hiervan zijn 47 euro extra in de maand t.o.v. een 3x25A en dat vind ik toch wel veel.
 

Kaajee

  • #2
3x25A is genoeg. Lijkt sterk dat dit niet gaat........
 

Xr8

  • #3
In de gevallen die ik heb meegemaakt is 3 x 25A toereikend. Heb zelf maar 1 x 25A en daar draait alles op. Heb met deze situatie ruim 30 jaar ervaring en nimmer de zekering kapot. We koken op gas, maar voor de rest draait droger, wasmachine en vaatwasser regelmatig tegelijk.

Houd daarbij in het achterhoofd dat de hoofdzekeringen vaak een andere uitschakel karakteristiek hebben, waardoor deze bij enige overbelasting niet direct eruit gaan. Bij continue overbelasting zal dit uiteraard wel gebeuren. Ik zou die €47,- eerst gewoon in de zak houden.

Succes.
 

Zweedse sleutel

  • #4
Wonderlijk dat geen van de andere deskundigen dit opviel!
Dat het met 3 X 25 A goed kan zit in de inductieplaat, die werkt dan bij 400V. Scheelt in ampèrage gauw factor 1,7…
 

Appeltje

  • #5
Zweedse sleutel schreef:
Wonderlijk dat geen van de andere deskundigen dit opviel!
Dat het met 3 X 25 A goed kan zit in de inductieplaat, die werkt dan bij 400V. Scheelt in ampèrage gauw factor 1,7…
Ik denk dat ik wel weet waarom niet: de gemiddelde kookplaat werkt intern gewoon op 2x230... dus je factor 1,7 is onzin.
 

Migs

  • #6
Ronnie.
is het misschien wel niet verstandig om de was droger te vervangen voor een warmte pomp was droger.
en de was machientje evt te vervangen voor een hot & cold wasmachine. (aansluiten op de tab-water ketel/boiler).

dan heb je zoveel minder stroom nodig dat je best met minder ampère af kan zonder luxe in te leveren.
 

Appeltje

  • #7
Wasmachines op tap(met een p)-water, zie je niet of nauwelijks volgens mij... een zuinige droger kan wel maar de vraag is of zn huidige droger aan vervanging toe is...

Er is helemaal geen probleem, het voorgestelde kan makkelijk op 3x25a... zonder aanpassingen aan apparatuur.
 

System7

  • #8
Zweedse sleutel schreef:
Wonderlijk dat geen van de andere deskundigen dit opviel!
@Zweedse sleutel: je doet in dit topic en in andere topics erg je best om je af te zetten tegen de hier verzamelde experts en/of ervaringsdeskundigen en je laat geen kans onbenut om je openlijk te verbazen over wat ze allemaal wel en niet zeggen en adviseren. Tussen de regels door moet ook blijken dat jij een expert bent of jezelf expert vindt. Ik ben "grootverbruiker" van deze site, ben best handig met klussen maar kan het advies van de vele verzamelde experts hier erg waarderen, ook al is er soms ruimte voor inhoudelijke discussie.

Je bent nieuw op dit forum en je weet ongetwijfeld een hele hoop waar je anderen mee zou kunnen helpen maar het zou in elk geval door mij erg gewaardeerd worden als je je in je reacties beperkt tot de inhoud en niet steeds probeert sneren te geven in de richting van de andere experts. T.a.v. de "factor 1,7" in dit topic moet ik zeggen dat je soms ook beter je mond kunt houden en lezen wat zij die er wèl sjoege van hebben erover schrijven.

Dank.
 

Zweedse sleutel

  • #9
Appeltje schreef:
Ik denk dat ik wel weet waarom niet: de gemiddelde kookplaat werkt intern gewoon op 2x230... dus je factor 1,7 is onzin.
Wel, geen idee waar je dat schoolboekje gemist hebt, maar ik zal het op de JBF- manier nog is proberen uit te leggen. Allereerst, 2 x 230 V is alleen de spanning, en niet het amperage waar TS in relatie tot zijn opgesteld vermogen naar vraagt.

Misschien is het je ooit wel eens duidelijk geworden, waarom men transport van grote elektrische vermogens het liefst met hoogspanningslijnen doet; het verlies is merkelijk minder bij een hoog voltage en laag ampèrage.

Vraagsteller geeft duidelijk aan dat ie een 3- fasenaansluiting op het oog heeft, en heeft er ook al werk van gemaakt om tot een zo gelijkmatige belasting per fase te komen. Die hoofdzekeringen zijn 25 A bij een spanning van 400 V. Om het niet direct te moeilijk te maken, neem nu alleen maar is 1 fase: bij 230 V kun je die bij 25 A belasten tot 5750 W. Maar bij 400 V is dat al 10.000 W.

Bij een evenwichtig belast 3- fasen systeem loopt er dan namelijk ook geen stroom over de nul van de hoofdaansluiting, die middelt zich op de gemeenschappelijke nul in de groepenkast. In die ster van de drie fases, kan elke fase dus met 400 V lijnspanning gevoed worden, waarbij de fasespanning 230 V wordt.

Bij een 3- fasenaansluiting krijg je dus aanzienlijk meer aansluitvermogen ter beschikking, dan alleen het oorspronkelijke aansluitvermogen van 1 fase met drie te vermenigvuldigen.
Appeltje schreef:
Er is helemaal geen probleem, het voorgestelde kan makkelijk op 3x25a... zonder aanpassingen aan apparatuur.
Gezien het besef en de voortvarendheid van de vragensteller: erg jammer dat je er als deskundige geen onderbouwing bijgaf!
 

Appeltje

  • #10
Los van al het gezwets waar het nu op uit draait is mijn advies aan de TS: bespaar je dat extra maandelijkse bedrag en kies voor 3x25a.

De kookplaat zal nooit lang op het volle vermogen van alle pitten aan staan, misschien eens 5 minuten om iets aan de kook te brengen oid maar daarna gaat het omlaag, een dermate kleine, kortdurende overbelasting zal je hoofdzekering(en) niet doen sneuvelen.

Tot zover het bericht voor de TS, en dan nu het gezwets (of het antwoord daarop) ;) :
Lees even goed Knackebrod: ik schrijf dat de spanning intern vaak gewoon 230 is omdat er bijna altijd gewerkt wordt MET een nul en niet de fases tegenover elkaar. Daarom gaat je verhaal over die factor niet op.
Mocht je een andere mening hebben dan ben ik wel benieuwd naar een officieel aansluitschema van een kookplaat waarbij GEEN nul wordt aangesloten.
Zweedse sleutel schreef:
(...)
Appeltje schreef:
Er is helemaal geen probleem, het voorgestelde kan makkelijk op 3x25a... zonder aanpassingen aan apparatuur.
Gezien het besef en de voortvarendheid van de vragensteller: erg jammer dat je er als deskundige geen onderbouwing bijgaf!
Heel simpele onderbouwing kan ik daarbij geven: ik heb een exact zelfde situatie hier, alleen is de Quooker in mijn geval een keukenboiler en heb ik er ook een vaatwasser bij.
 

Zweedse sleutel

  • #11
System7 schreef:
@Zweedse sleutel: je doet in dit topic en in andere topics erg je best om je af te zetten tegen de hier verzamelde experts en/of ervaringsdeskundigen en je laat geen kans onbenut om je openlijk te verbazen over wat ze allemaal wel en niet zeggen en adviseren.
Jammer dat je het zo ervaart, ik denk dat het er mede mee van doen heeft, mss door gebrek aan deskundige leiding, dat sommigen (gelukkig zeker niet allen!) het idee hebben of zich de status aangemeten hebben, waarbij ze kennelijk nooit inhoudelijk weerwerk willen accepteren of hele korte teentjes hebben.
System7 schreef:
Tussen de regels door moet ook blijken dat jij een expert bent of jezelf expert vindt.
Ik denk dat de echte specialisten dit al in de gaten hebben, en die gaan gezien de ‘sfeer’ van sommige personen, daar vooral hun vingers daar niet aan branden. Ik zit er niet zo mee, heb opleiding en kennis, en na een jaar of 30 ook wel een beetje inzicht, vooral waar het goedbedoelende kreukelaars betreft.
System7 schreef:
Ik ben "grootverbruiker" van deze site, ben best handig met klussen maar kan het advies van de vele verzamelde experts hier erg waarderen, ook al is er soms ruimte voor inhoudelijke discussie.
Schitterend toch? Lijkt me ooit de opzet van deze site geweest te zijn. Maar dan moet die ruimte moet er wel altijd zijn! Met name voor problemen die niet uit een boekje op te lossen zijn.
Dus zolang je maar geen directe hobbyachtige verbinding van je waterleiding met je cv waterdeel maakt, is er niks aan de hand, en dat moet gezegd kunnen worden.
System7 schreef:
Je bent nieuw op dit forum en je weet ongetwijfeld een hele hoop waar je anderen mee zou kunnen helpen maar het zou in elk geval door mij erg gewaardeerd worden als je je in je reacties beperkt tot de inhoud en niet steeds probeert sneren te geven in de richting van de andere experts.
Klopt, maar wat ik ook niet kan helpen, is dat wat jij als ‘sneer‘ ervaart, een directe afleiding is van opmerkingen, waaruit blijkt dat betrokkene toch ‘iets’ minder specialist is. Helaas is de ‘all- round vakman’ kennelijk een uitstervende discipline. Dan kom je dus klaarblijkelijk in situaties terecht, waarbij een servicemonteur die uit de praktijk heel best in staat is om mss 3 merken ketels, zonder theoretisch zeer begaafd te zijn, helemaal in hun gedrag te kunnen volgen, toch bitter weinig besef heeft van de vereisten om tot een verantwoorde aanleg van een waterleiding te komen.

Kortom, een ieder zijn ervaring of specialisme, en de een wat breder of diepgaander dan de ander!
System7 schreef:
T.a.v. de "factor 1,7" in dit topic moet ik zeggen dat je soms ook beter je mond kunt houden en lezen wat zij die er wèl sjoege van hebben erover schrijven.
Ik dank je voor het compliment, maar ik verwacht nog wel een reactie van betrokkene, waaruit blijkt dat jouw constatering onjuist blijkt.
 

Zweedse sleutel

  • #12
Appeltje schreef:
Los van al het gezwets waar het nu op uit draait is mijn advies aan de TS: bespaar je dat extra maandelijkse bedrag en kies voor 3x25a.
Neem mij niet kwalijk, ik zie nergens dat iemand TS adviseert om wel die 3x 35 a te nemen. En waar het gezwets betreft, stel ik nogmaals vast, dat je ondanks de heldere formulering van de TS, hem nog steeds geen antwoord geeft op het “waarom
 

Tiho

  • #13
Wat een belachelijk taalgebruik, ik denkerd dat ze beter jou zonnetje hier uitmaken.
 

System7

  • #14
Zweedse sleutel schreef:
Helaas is de ‘all- round vakman’ kennelijk een uitstervende discipline.
Je bent een walgelijk arrogant figuur die zichzelf ophemelt en anderen ongefundeerd de grond in trapt. Ik mag hopen dat je een persoonlijkheidsstoornis als excuus kunt gebruiken, want als je wèl helemaal fris onder de klep bent is het nog erger met je gesteld dan ik al dacht... Een echte expert heeft het niet nodig om anderen af te zeiken, die geeft gewoon zijn mening en laat het daarbij. Lees eens wat posts van Headhunter, Sxnder en nog zo wat mensen die heel goed weten waar ze het over hebben - en die wellicht ook nog wel eens de plank misslaan maar dan gewoon gecorrigeerd worden, op een normale fatsoenlijke manier en zonder sneren.

Gedraag je wat minder onbeschoft en hou vooral op met jezelf zo verschrikkelijk goed te vinden, of ga anders op een ander forum lopen kwallebakken a.u.b. Niemand heeft je gevraagd om je op dit forum in te schrijven om de leipe clown uit te hangen. Oh en als je je als nieuw lid op een forum inschrijft is het helemaal geen gek idee om gewoon eerst eens te lezen (!) hoe men met elkaar omgaat, zonder als een blinde vink maar lukraak topics te vervuilen met verbale diarree.
 

Millew

  • #15
:prima:
 

System7

  • #16
Kan mijn bericht niet meer aanpassen maar ik realiseer me dat ik door maar 2 namen te noemen heel veel mensen tekort doe. Ik bedoel ook Frank, Boudewijn, Millew, Gerrit, Kaajee, Tiho, Appeltje en al die anderen die wel op een normale manier anderen van advies kunnen dienen, die het ook wel eens oneens zijn met elkaar en waarbij ook nog wel eens stevig gediscussieerd kan worden, maar die ik nooit op zóveel arrogantie en minachting jegens anderen heb kunnen betrappen.
 

Pepjo

  • #17
Ik sluit dit topic, de oorspronkelijke vraag is ondergesneeuwd in onderling gekrakeel.

Aan de vraagsteller is het om een nieuw topic te openen met gelijke strekking als z'n probleem nog niet afdoende is beantwoord.

Wat betreft Zweedse Sleutel : ik geloof niet dat uw neiging om controverses uit te lokken bijdraagt aan de oplossingsgerichtheid dan wel goede sfeer op dit forum.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu