Voorbereiden meterkast 1x35A => 3x25A

CMRVNL

  • #1
Goedenavond allen,

In onze aangekochte woning (bouwjaar 2015) willen we graag de aansluiting in de meterkast verzwaren van 1x35A naar 3x25A omwille van energiebesparende maatregelen als een eigen laadpaal, zonnepanelen en koken op inductie.

Ik kom er niet helemaal uit wat ik hiervoor allemaal moet aanpassen. De mail vanuit onze netbeheerder noemt alleen de aanwezigheid van een hoofdschakelaar die voor het aantal fasen en het vermogen geschikt is. En dat de gehele meterkast voldoet aan de NEN norm.

Ongetwijfeld dekt dat de lading, maar ik kom er toch niet helemaal uit of de hoofdschakelaar zoals ie nu in onze meterkast hangt, voldoende is. Dezelfde vraag eigenlijk voor de bedrading en groepen die erachter hangen.

Is er iemand die hierover wat meer licht kan laten schijnen?

Groet,
Chris

IMG_2573.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt tenminste een 4-polige hoofdschakelaar nodig, jouw 2-polige hoofdschakelaar voldoet dus niet.

Vervolgens moet je de bestaande groepen natuurlijk nog verdelen over de 3 fasen, anders ga je van 1x35A effectief naar 1x25A. :wink: Je kunt de 2 bestaande aardlekschakelaars op 2 verschillende fasen aansluiten, maar dan benut je nog steeds 1 van de 2 fasen niet.

Wil je het goed doen, dan:
- Plaats je een extra 2-polige aardlekschakelaar.
- Sluit je de 3 aardlekschakelaars alle 3 op een andere fase aan.
- Vervang je het bestaande busboard met 2x6 posities wat in de groepenkast geplaatst is door één met 3x4 posities, zodat je de groepen over de 3 fasen kunt verdelen.
- Denk je ook even na hoe je de groepen qua belasting netjes over de fasen verdeeld. Dus niet wasmachine, droger, vaatwasser en oven achter dezelfde aardlekschakelaar / fase.
- Vervang je de kookgroep door een 3P+N aardlekautomaat, zodat het vermogen van de kookplaat die theoretisch 32A op kan nemen wordt verdeeld over 2 of 3 van de 25A hoofdzekeringen, in plaats van dat het achter één 25A hoofdzekering zit.

Met name die laatste aardlekautomaat kun je niet echt lekker kwijt in deze groepenkast samen met de andere genoemde dingen. Ik zou de kast dus ook meteen uitbreiden, met nog zo'n zelfde kast ernaast. Dat zal toch wel een keer nodig zijn om ruimte te maken voor uitbreidingen voor de autolaadpaal, zonnepanelen etc.
 

Imco

  • #3
No offence: maar is het wel verstandig hier zelf aan te beginnen als je deze vraag stelt? Wellicht verstandiger om een installateur in te schakelen en duidelijk je wensen kenbaar te maken zoals laadpaal, inductiekoken, enz.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu