380/400V krachtstroom "opsplitsen" in 3 groepen 23

Kaajee

  • #1
Krachtstroom omzetten naar 230 nog weer eens goed doorgelezen en ik ben nog niet geheel overtuigd.

Ik moet in een ruimte eigenlijk 3 aparte groepen 230Volt hebben. Er komen 3 vrij grote kopieer machines in de staan. Deze werken alle drie op 1 fase 230V, echter zijn wel grootverbruikers. Echter ik wil er rekening mee houden dat er in de toekomst wellicht 1 komt te staan die op 380V gaat werken. Het is een vrij grote afstand (35m) en heel lastig kabels trekken. Uit kosten en gemak oogpunt zou ik dus het liefst nu 1 krachtstroom kabel (5 aderig; 3x fase, 1x nul & 1 x aarde) willen leggen. Daar dus voorlopig 3x 230V uit willen halen met bijv. in dat andere topic genoemde CE verdeler:


Het argument "3 groepen door 1 leiding" begrijp ik niet helemaal; is dat niet juist het hele principe van krachtstroom?
Ik heb ook al eens zo n warmtegordijn (bij winkel deur) op krachtstroom aangesloten; dan worden 2 fasen gebruikt voor de warmte en 1 voor de motor/ventilator. Dan worden toch ook alle 3 fasen zwaar benut?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In dat laatste geval betreft het dus één eindgroep (kracht). In het eerste geval feitelijk drie eindgroepen door één kabel.
 

Kaajee

  • #3
Ok snap ik, maar in het voorbeeld van dat warmte gordijn:
als ik daar bijv. een automaat/groep uitzet (waren nog smeltzekeringen, 3 aparte), dan werd ie óf minder warm óf de motor ging uit.
Dus de verdeling aldaar was: 1 fase voor warmte1, 1 fase voor warmte 2 (die 2 allebei aan was dus extra warmte) en 1 fase voor de motor.
Dus feitelijk ook 3 aparte 'zaken' per fase.
Wat is dan het verschil met 3 kopieer machines op 1 krachtgroep verdeeld naar 3x230V?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Het verschil is dat het warmte gordijn één toestel is op één driefase eindgroep, Drie kopieerapparaten zijn drie toestellen die op drie één fase eindgroepen moeten.
 

Chathanky

  • #5
Daar zit geen verschil tussen.
Echter moet de groep als geheel afgeschakeld kunnen worden. Bij een zekeringautomaat gebeurt dat sowieso met zekeringen hoort er een groepsschakelaar te zitten.

Mocht een groep bezwijken overbelast je de nul in jou geval met zekeringen. Een normale krachtgroep is al vast verdeeld over de fasen. Met dit blok kun je naar willekeur de belasting scheef trekken en is niet echt wenselijk.
Als je te maken hebt met een 3 fase motorgroep dan zal bij het uitvallen van een fase het thermisch pakket aanspreken om de motor en de groep te beschermen voor overbelasting.

Over je verdeling: Ik denk dat de fase met de ventilatoren een stuk minder belast wordt dan de 2 fasen waar de warmte op zit.
Tevens is elk luchtgordijn nu uitgesplitst met twee zgn. eindgroepen, dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een niets vermoedende monteur kan denken dat de spanning er af is als er 1 steker uitgenomen is.
Uit dat oogpunt moet je dat niet willen om het zo aan te sluiten.
Als je het gaat uitzoeken of het mag denk ik dat dit niet mag uitvoeren zo.
 

Chathanky

  • #6
Je kan wel twee krachtaansluitingen maken op de luchtgordijnen met elk een eigen krachtgroep. De onderlinge verdeling voer je uit op elk apparaat. Blijf nog steeds de mogelijkheid op een scheve belasting van de krachtgroep als je een van de apparaten los neemt.
 

Kaajee

  • #7
Dat van die warmte gordijn was 'slechts' een voorbeeld. Hij hoort zo aangesloten te worden, dat is standaard. Is door een erkend bedrijf aangesloten. En met moderne automaten is het natuurlijk zo dat alle drie groepen er tegelijk uitspringen.
En blijkbaar is het daarbij wel geaccepteerd dat er fases onderling verschillend belast worden.
Daarom ook juist mijn vraag: waarom daar wel en als ik 3 kopieer machines aan wil sluiten niet?

Het voorbeeld gaat dus over 1 (één) luchtgordijn op 1 (één) krachtgroep. Meer dit dient alleen ter illustratie.

Ik wil dus nu 3 kopieer machines van elk 230volt aansluiten op de drie fases die een 400V krachtgroep me levert.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als onderdeel van de vaste installatie is dat dus niet toegestaan (NEN1010).
Bovengenoemd verdeel blok omzeilt die regel omdat het geen onderdeel van de vaste installatie uitmaakt.
 

Kaajee

  • #9
Ja van dat 'omzeilen' is me duidelijk..... :D

Maar kan het direct/concreet 'gevaar' opleveren? Er van uitgaande dat de krachtgroep natuurlijk 1 (combi) automaat heeft die in 1 keer uitgaat als er wat mis gaat.
Dit was me ook nog niet geheel duidelijk uit dat andere topic......
 

Kaajee

  • #10
En als het al gevaar op zou kunnen leveren, is het dan zinvol om een dikker vmvk/ymvk te nemen? Bijv. 5x4mm2 of 5x6mm2?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Als je een 5 aderige kabel plaatst (2,5mm2 is voldoende) dan afmonteren op een 16A 5 polige CEE form WCD. Vervolgens kun je zo'n verdeelbox gebruiken om drie enkelfase apparaten aan te sluiten. Anders drie aparte 3x2,5mm2 kabels trekken.
 

Lichtpunt

  • #12
Als je de mogelijkheid hebt een dikkere kabel (5x6) te monteren, heb je dan ook de mogelijkheid deze zwaarder af te zekeren (35A of zoiets)
Heb je dan geen mogelijkheid aan het eind van deze kabel een subkastje te monteren met een HS, een krachtgroep en 3 stuks 230v automaten.
Kun je altijd later nog monteren of 230V wcd's of/en een 3fase wcd.
Je hebt dan wat meer vrijheid.
 

Kaajee

  • #13
Ja, aan die mogelijkheid zat ik ook te denken.
Een 3x25A krachtgroep zou dan toch ook genoeg zijn? Die mogen qua selectiviteit dan toch 16A afgezekerd worden in een supbgroep?

Hoe weet je of een 3x25A krachtgroep tot de mogelijkheden behoort eigenlijk?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Voor een goede selectiviteit zullen de hoofdzekeringen dan tenminste 3x40A moeten zijn.
 

Kaajee

  • #15
Ok, ik heb nu ong. 20 meter 5x4mm2 getrokken. Ik wil dus een sub-meterkastje aan de ene kant monteren (3 groepen 16A, ALS & HS, reeds aanwezig). Nu zit er nog een 'vrije' krachtstroom automaat in de 'hoofdmeterkast', echter deze is 20A, C karakteristiek. Klopt qua selectiviteit natuurlijk niet helemaal met de factor 1,6 (moet dan eigenlijk 25A zijn). Kan ik deze 20A automaat gewoon gebruiken?
Ik zou zeggen dat lager minder 'erg' is dan hoger dan 25A.
(Ook weer zonde om een nwe. automaat te moeten aanschaffen).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Je geeft zelf het antwoord al. Het moet eigenlijk 3x25A zijn ivm een correcte selectiviteit. Lager is slechter ivm de selectiviteit dan hoger. Tevens moet de voorgaande (hoofd)zekeringen dan tenminste 3x40A bedragen.
 

Kaajee

  • #17
Ja, de voorgaande (hoofd) zekeringen voldoen; 3x63A.
Maar wat is het 'risico'/gevolg? 20A 'knalt' er dan toch eerder uit dan zwaarder? Dat is dan toch de enige kans? Daarbij is het een C variant, dus die gaat weer iets langzamer dan een B variant......
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Dat risico is idd groter en dat is nu juist niet de bedoeling.
 

Lichtpunt

  • #19
Bij kortsluiting zal dan niet de eindgroep van 16A aanspreken, wat wel de bedoeling moet zijn, maar de voorliggende beveiliging.
Maar btw, wat kost nu op zo'n installatie een C automaat van 25A?
 

Bonie

  • #20
Het nut van selectieviteit is dat de eindgroep uitvalt bij overbelasting en niet de distributie-groep zodat niet gelijk de hele onderverdeelkast uitvalt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu