Inductie plaat aansluiten op 380 V

Michiel55

  • #1
Goedemiddag, ik ben nieuw op dit forum.

Ik ga een oude elektrische kookplaat vervangen door een inductie plaat (Ikea). Het is in een oude boerderij en de installatie is nogal verouderd. De elektrische plaat is volgens mij aangesloten op 380 V (3 fasen) en dat vind ik ook terug bij de stoppenkast (staat ook op de meter). Zie plaatjes.
Aangezien het allemaal nogal oud is, zijn de kleurencodes ook wat ouderwets en van voor 1970 geloof ik. Er is geen onderscheid tussen de fase kleuren. De kabel die naar boven loopt gaat naar het fornuis. Ik ben nog niet met de multimeter aan de slag geweest. Het is me even onduidelijk wat de aarde is. Ik denk de bruine die aan de grijze is aangesloten.

De inductie plaat die we op het oog hebben is rond de 7000 W en als ik het goed begrijp kan dat dan met twee fasen volgens het aansluitschema (zie plaatje).


Ik heb dus eigenlijk twee vragen:
- Kan het ook met drie fasen of is het beter om met twee fasen te doen en wat doe ik dan met de derde?
- Wat zou het aansluitschema dan zijn?

Hartelijk dank alvast,

Michiel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Topic kapen mag hier niet, is ook niet handig want uw situatie is anders.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als de installatie zo sterk is verouderd ( >40 jaar oud), is het dan geen mooi moment om dit aan te pakken? Ik zou geen vertrouwen meer hebben in deze installatie. Zitten er aardlekschakelaar(s) in? Waarschijnlijk wel gezien de aardedraad... Echter in hoeverre is deze nog betrouwbaar?

Kun je meteen de krachtgroen naar wens omzetten naar een kookgroep.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Grijs is aarde. In principe kun je kookplaat aansluiten volgens het 400v/2N schema, volgorde van de fase maakt niet. Wel hoort de voedingskabel op een Perilex contactdoos gemonteerd te worden, waarna je met een Perilex stekker de kookplaat aansluit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu