3 fasen aansluitinge bedraden vor kookplaat.

Jaap Jansen

  • #1
Goedemordegne dames en heren,

Ik heb de volgende vraag:

Na enige onderwerpen te hebben gelezen heb ik besloten om mijn 1 fase aansluiting 35A te laten wijzigen naar 3 x 25A. Een drie fase aansluiting dus. Voor mij tot nu toe helemaal duidelijk.

Ik heb dit gedaan omdat ik met de komst van een nieuwe keuken electrisch ga koken en dus verwacht dat de 7,7kW van de oude aansluiting niet voldoende is. Aansluitwaarde van kookplaat is namelijk 7kW.

Nu wil ik de kookplaat bedraden en aansluiten op de nieuwe stoppenkast. Deze stoppenkast kan ik nog vrij indelen. Het is een Hxxxxx stoppen kast waarin ik nu 2x ALS heb en 7 groepen. HS is 1 fase 40A als ik me niet vergis en ik ga in ieder geval bij bestellen een HS voor drie fasen ter vervanging van de HS 1 fase.

Naar mijn idee moet ik e.e.a. nu als volgt aan sluiten:

HS - elke fase een ALS - achter elke ALS een aantal 16A automaten - per ALS in ieder geval 1 automaat voor koken. Deze 3 fasen met 1 nul door 19 mm pvc naar de kookplaat. Aldaar aansluiten conform eisen fabrikant.

Of is hier een handiger methode voor. Bovenstaande komt op mj namelijk niet echt logisch over.

Ben technisch onderlegt dus kom maar op/
 

Jaap Jansen

  • #2
Uiteraard weer niet verder gekeken dan mijn neus langs is... 3 fase ALS is natuurlijk ook te gebruiken. Ahum....

Het plan is dus nu als volgt:

Hoofdschakelaar: SB440 3fase + N
Aardlek: CDS440G (4-polig) 40A 30mA
Kracht groep: MBS616E 3 fase + N

Vanuit hoofdschakelaar SB440 1 fase (L1) +N
Aardlek: CDA540G (2-polig) 1 fase + N
Groepen: 4 * (MKS516)

Vanuit hoofdschakelaar SB440 1 fase (L2) +N
Aardlek: CDA540G (2-polig) 1 fase + N
Groepen: 4 * (MKS516)

Kan deze manier van schakelen? Of hoe zou jij dit doen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou twee van de acht groepen op L1 & L2 op L3 van de vier polige ALS aansluiten. Zodoende wordt de totale belasting beter over drie fase verdeeld.
 

Jaap Jansen

  • #4
De verdeler kan maar 2 maal 12 posities herbergen.

12 op de onderste voor HS(4) ALS(4) en krachtgroep(4)

en 12 op de bovenste rail: 2x ALS(2) en 8 groepen(1).

Een derde 1 fase ALS (CDA540G) bijplaatsen gaat dus ook niet.

Niet alle groepen worden maximaal belast maar zijn vanuit praktisch oogpunt geplaatst. Denk aan een groep voor de tuin en schuur apart bijvoorbeeld. Ik zal groepen die zwaar belast worden verdelen over de 2 ALS. Bijvoorbeeld de groepen voor oven/espressomachine, wasmachine e.d.
 

Xr8

  • #5
Je spreekt over 7 groepen. Als je dan een krachtautomaat bijplaatst dan kun je toe met twee ALS 4P. Een HS 4P 2 ALS 4P past naast elkaar op de onderste rail. De 7 groepen en krachtautomaat kun je dan op de bovenste rail kwijt.

Succes.
 

Xr8

  • #6
Zo heb je alle groepen over de 3 fasen verdeeld. Zet bv een wasmachine en droger beide op een andere fase. De kans dat deze samen draaien is in de regel vrij groot.

Succes.
 

Jaap Jansen

  • #7
Het gaat om een Hager Vision verdeler. De combinaties zijn dankzij de verbindingsstrips beperkt.

Ik heb de verdeler reeds enige tijd geleden gekocht als een 1 fase combinatie. Nooit rekening gehouden met het feit dat ik elektrich ga koken.

Nu wordt dat een ander verhaal en wil ik zoveel mogelijk componenten van die combinatie gebruiken. De combinatie die ik heb gekocht was HS, 2xALS en 7 groepen. Voorgemonteerd geleverd. Nu moet ik de boel omgooien naar 3 fasen en een krachtgroep voor koken vandaar dat ik op mijn schakeling uitkwam.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Wat ik bedoel is dat je ipv vier groepen op iedere 2 polige ALS (L1&L2), drie groepen aansluit. De twee vrijgekomen groepen sluit je vervolgens aan op de L3 van de nieuwe vierpolige ALS. Past precies, de verdeling is beter en je kunt componenten hergebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu