AEG OKO_lavamat 74630 update pomp defect?

Pelikano

  • #1
Hoe test ik een afpomp pomp?
De machine bromt wat bij het aanzetten en slaat dan af met een foutcode E34. Ik heb de slangetjes(zie elders in dit forum) al schoongeblazen. Het pompfilter is schoon het het brommen komt uit de pomp. Om zeker te zijn dat er niet een speld of iets dergelijks in zit heb ik de pomp er toch maar uit gehaald.
Direct op 220V blijkt de pomp moeizaam te draaien. Nog verder uit elkaar gehaald en het pomphuis van binnen schoon gemaakt. Dit zat vol met rotzooi. Nu is de pomp weer helemaal schoon maar draait nog steeds niet soepel(mank). Kan de pomp wel direct op 220V draaien of moet dit met een voorschakelcondensator?
Ik kan de de pomp er weer inzeten om het te testen maar als iemand mij kan vertellen of de pomp defect is, scheelt mij dat weer monteren en demonteren.

alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
E34 Druksensor probleem geeft de lijst met foutcodes aan.

Waarschijnlijk ligt de oorzaak bij de afvoerpomp.
De pomp is een magneetpomp, door speling op de as kan de pomp moeizaam draaien of soms niets meer doen.
Als u de schoep op en neer kunt bewegen dan de pomp vervangen, in dit geval ben ik er van overtuigd dat de pomp defect is.
 

Pelikano

  • #3
Beste Jan,
bedankt voor de super snelle reactie. Deze zomer had ik ook al een E34 en toen zat m'n relais los.(zie forum). Foutcodes zijn kennelijk niet een directe verwijzing naar een probleem.
De as kan inderdaad op en neer en ook wel een beetje heen en weer. Ik zal morgen op zoek naar een nieuw exemplaar.
Hopelijk het laatste probleem van deze machine...
 

Pelikano

  • #4
Pomp is nu vrvangen en pompt weer netjes water af. Maarrrr....

De machine slaat na het pompen af en komt toch weer met een E34. Als oplossing wordt gegeven: Druksensor / bandkabel / luchtval vervangen.

Hoe kan ik de druksensor testen? (en is het de kleine of de grote..?) Als ik erin blaas(kleine zwarte potje), hoor ik de schakelaar wel klikken en er ontsnapt geen lucht. Het slangetje is ook vrij. Het zelfde geldt voor het rode grotere potje.
 

Pelikano

  • #5
Even verder gespit op het forum voor andere oplossingen. De slangetjes losgehaald en machine aangezet. Nog steeds geen water.
Printplaat nog maals bekeken op losse contacten en uiteindelijk het relais weer ontdaan van kapje. Dit lijkt de boosdoener te zijn. Bij het aandrukken komen de contacten net niet tegen elkaar. Ondanks dat ik het relais van de zomer heb gereviseerd. Zie AEG OKO_lavamat 74630 update wast niet door

Echter bij het weer aansluiten heb ik een cruciale fout gemaakt... :oops: het enkele stekkertje die via de kap maar op één plek kan, heb ik direct op de print fout aangesloten met het gevolg dat R79 eruit floepte...

Met andere woorden: operatie (lijkt) geslaagd maar de patiënt is overleden...

Ik krijg nu een foutcode E90(communicatie printplaat probleem)

Zijn er schema's van de printplaat zodat ik een laatste reanimatiepoging :roll: kan doen en R79 kan vervangen? Wie weet de waarde, heeft zo'n print liggen en kan dit eventueel voor mij meten?
 

Hurby

  • #6
Volgens mij zit er een ewm2000 in die heb hier nog liggen.
Kan ook een ruil print zijn. Of een defecte waar de motor besturing van defect is. kan je gaan vergelijken. Een schema is heel moeilijk te verkrijgen.
 

Martien 59

  • #7
Je mag op de ene prestostaat noit blazen dan is ie meteen stuk
 

Pelikano

  • #8
Hurby bedankt voor het aanbod maar in overleg met de "directie" besloten een nieuwe machine te bestellen.
Wel ben ik nog op zoek gegaan naar een schema en kwam dankzij jouw ewm2000 op een site van een Duitser die nog fanatieker is dan ik.
http://www.zabex.de/site/kleinreparaturen.html
Ook de russen gaan tot het naadje, ik begrijp dat er twee varianten zijn: ewm100 en ewm2000. hier een mogelijk(mijn Russisch is niet meer wat het geweest is...) schema van een "universele"" module;




Dit geeft meer een idee hoe de elektronica opgebouwd is maar ik heb niet gekeken in hoeverre dit overeen komt met de ewm*000.

In ieder geval wil ik iedereen bedanken die heeft mee gedacht, het was een mooi project en ik heb weer veel geleerd.
En wat betreft de prestostaat, die onderwerp ik nog even aan een destructief onderzoek om te kijken wat er dan beschadigd zou kunnen zijn. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu