Zelf dakbedekking aanbrengen...

Huubster

  • #1
Dag allen,

Ik ben een kleine verbouwing aan het plannen en wil eigenlijk alles zelf doen. Uit kostenoogpunt, maar vooral omdat ik ervan uit ga dat ik iets kan tot het tegendeel bewezen is :D

Nu is er op de uitbouw straks een stukje plat dak (20m2) dat ik zelf heb opgebouwd en bovenop eindigt met nieuw underlayment. Daar bovenop moet natuurlijk een dabedekking. Zelf denk ik aan het aanbrengen van brandrollen, maar ik heb dit nog nooit gedaan.

Is dit een haalbaar plan of is dit iets heel moeilijks waarvoor ik dan toch een firma moet inschakelen, en wat zijn de risico's als ik het zelf doe? Kan de dakbedekking bijvoorbeeld direkt op het underlayment worden gebrand?

Wanneer er andere (zelf aan te brengen) opties zijn die jullie beter geschikt achten hoor ik dat natuurlijk graag!

Groet,
Huubster.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom breng je geen isolatie aan.
Hoeft er geen isolatie op zou ik eerst een onderlaag met schroeven of asfaltnagels aanbrengen en daarop de toplaag branden.
Op Youtube staan nogal wat filmpjes betreffende het aanbrengen, deze heb ik onder mijn favorieten gezet.
Kijk ook eens naar zelfklevend, iets duurder maar je hoeft niet te branden.
Ben je heel erg handig zou je aan een dakbedekking kunnen denken die je met hetelucht moet verwerken. Je begint niet gelijk op het dak met lassen maar je snijd een paar stroken van de rol en last deze aan elkaar.
Geen brandgevaar kan ook een groot voordeel zijn. :wink:

Eigenlijk zou je eerst een paar meter moeten branden en kom je problemen tegen hier of op Youtube zoeken wat het handigheidje is om het netjes en waterdicht te maken.
 

Huubster

  • #3
Dag Wgb,

bedankt voor je reactie! Ik breng geen isolatie aan omdat dit ter plaatste niet erg van belang is en ik daarbij tussen dak en plafond al een restant isolatiewol heb aangebracht.

Ik heb het filmpje bekeken en daarvan wordt ik al wat minder nerveus om eraan te beginnen.

het idee van het eerst aanbrengen van een onderlaag maakt de klus voor mij al wat overzichtelijker. Ik ga even zoeken naar een geschikte -en betaalbare- onder- en toplaag, al dan niet zelfklevend.

Wellicht rijzen er hierbij nog vragen, dan zal ik me weer melden. Ik ben al blij dat ik niet voor gek wordt verklaard omdat ik het zelf wil proberen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Huubster schreef:
Dag Wgb,

bedankt voor je reactie! Ik breng geen isolatie aan omdat dit ter plaatste niet erg van belang is en ik daarbij tussen dak en plafond al een restant isolatiewol heb aangebracht.
Het is je bekend dat dit niet het meest optimale systeem is.

Kijk dan ook nog even naar EPDM de laatste jaren is het lijmsysteem veranderd en dat is enorm in het voordeel van de Doe Het Zelver.
 

Huubster

  • #5
Nu zit ik ook met een stukje dak op een andere locatie; als ik dan toch aan het dekken ga wil ik dat meteen ook maar doen. Nu is de huidige dakopbouw als volgt (van boven naar beneden):

planken (dakterras)
balken (geimpregneerd, t.b.v. dakterras)
oude bitumenlaag
planken (dak)
Minerale wol
gipsplaat

Nu ligt deze oude bitumenlaag eigenlijk te laag voor de de afvoer en een lekkere afwatering, het nieuwe dak zou ik dus eigenlijk willen verhogen. Volgens mijn eerste tekening kom ik dan tot de volgende dakopbouw:

Hardhouten vlonder
rubber terrasdragers
nieuw bitumen (top- en onderlaag)
underlayment
balken ter verhoging dak
planken (dak)
minerale wol
gipsplaat.

Nu zit ik alleen met de volgende vraag; eerst haal ik het oude bitumen en het huidige dakterras weg om vervolgens die zelfde hoogte weer terug te brengen met balken. Dat brengt kosten (en werk) met zich mee voor het afvoeren van de oude waterkerende laag en het dakterras, en kosten voor de nieuwe verhogende balken, waarmee ik uiteindelijk het niveau van het dak weer terugbreng op de hoogte van het huidige dakterras. Het terras is stevig gebouwd, vlak en stabiel. Het hout is niet rot.

Is het een optie om in plaats van verwijderen en dan verhogen het huidige dakterras te gebruiken voor de benodigde hoogte? Ofwel alles laten liggen en de underlayment op het huidige terras schroeven, opstaande randen aanbrengen en daarop tweelaags bitumen aanbrengen. Ik kan dan een heel mooie randaansluiting maken! De opbouw zou dan worden:

Hardhouten vlonder
rubber terrasdragers
nieuw bitumen (top- en onderlaag)
underlayment
planken (huidig dakterras)
balken (huidig dakterras)
oude, niet-functionele bitumenlaag
planken (dak)
minerale wol
gipsplaat.

Mijn belangrijkste vraag is: kan het kwaad om de hele zooi te laten liggen en als verhoging te laten dienen of zeggen jullie: toch maar strippen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als jouw omschrijving precies is en ik denk en hoop van niet want ik mis de damprem boven het gipsplafond.
Je zou nu volgens de software 4,64 kg/m2 water in je constructie krijgen. Binnen is het dan 20 gr en 50% vocht en buiten -10 en 80%. Deze uitkomst krijg ik als er 100mm glaswol tussen de balken ligt.
Het is mogelijk dat er een juiste ventilatie boven de minerale wol is aangebracht. Dan heb je dus een kouddak maar daar lees ik niets over.

Een constructie boven een constructie is niet ideaal. Maakt het heel erg lastig als er in de bovenste laag een lekkage zou ontstaan. Waar laat je dat water daarbij komt het bij het houtwerk van het oude terras. Hoe krijg je dat droog.
Ik zou het zo niet maken.

De eerste optie is te maken maar kijk eerste nog eens goed hoe het dak nu in elkaar zit. Ligt er een isolatie met een alufolie aan de onderzijde of toch ergens een damprem.

Je kan dan veel beter een warmdak constructie maken. Dus damprem en isolatie op de houten dakvloer.

Het oude dak kan toch nooit zo slecht afschot hebben dat je deze maatregelen zou moeten treffen.
 

Huubster

  • #7
Sorry, Wgb, die dampremmende laag zit er gelukkig wel, die heb ik in mijn post vergeten te vermelden. Zal de boel zelf ook eens door bink halen.

Je argument van een lekkage in de bovenste laag is een goeie. Dat wordt ellende, ik zie het nu zelf ook! Ik ben nog ff naar de kosten aan het kijken, maar ga wellicht toch maar isolatie op de planken gooien en zo de gewenste hoogte halen!
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Nog 1 tip die helaas vaak vergeten word, zorg je voor een goede brandblusser als je gaat beginnen?

groeten b
 

Huubster

  • #9
Dank voor alle tips; tot dusverre ben ik van plan ze op te volgen; oude dakterras & mastiek gaan er af, op de planken komt een dampremmende laag en isolatie (pak ik dan ook maar ff mee...)

Nu ben ik uitgekomen op 60mm K******n TR 26 PIR platen met alu/alu. Prijstechnisch wel aantrekkelijk, maar......

Blijft de tip van Wgb dan nog van toepassing; ofwel kan ik op deze platen meteen een onderlaag aanbrengen en er dan een toplaag op branden?

Brandblusser staat al paraat hahaha
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het hele pakket lagen moet je op de een of andere manier vastzetten.
Zo deden ze tot ik met de VUT ging. Damprem uitrollen. Meestal een PE folie. Isolatie plaatsen en daar een onderlaag over uitrollen en deze door de isolatie heen vastzetten in de dakvloer. Daarvoor gebruikte ze dakschroeven met een volgplaat rond 70 mm. Op de site van jouw platen fabrikant laten ze zien hoe je dat moet doen.
Alleen de laag isolatie vastzetten kan ook. Vervolgens een geperforeerde onderlaag en dan te toplaag branden. De vloeibare bitumen loopt in de gaten van de onderlaag en hecht zich vast het isolatie materiaal.

Die brandblusser stond ook op de demo film. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu