Zand uit kruipruimte verwijderen na lekkage

Jmd1983

  • #1
Na een lekkage van ons toilet willen wij graag (een deel van) het zand uit onze kruipruimte verwijderen. We kunnen dit best zelf want het gaat niet om heel veel zand (kruipruimte is verdeeld). Ik vraag me echter wel af of het niet gevaarlijk kan zijn om dit vieze zand zelf weg te scheppen. We zitten al een hele tijd in een verbouwing en deze lekkage is waarschijnlijk ruim een jaar geleden al ontstaan.

Als het niet aan te raden is om het zand zelf weg te scheppen is het dan mogelijk om dit weg te zuigen? Ik weet dat er bedrijven zijn die dit doen maar de kosten zijn redelijk hoog. Kun je zoiets ook zelf met bijvoorbeeld het huren van een apparaat?

Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het alleen water dat uit de riolering is gelekt of liggen er ook fecaliën op het zand ?
In het geval van fecaliën zou ik eerst advies in winnen en een offerte laten maken bij een bedrijf dat gespecialiseerd is.
 

Jmd1983

  • #3
Dat weten we niet helemaal zeker. Daarom ook mijn vraag. Maar advies inwinnen lijkt dus in ieder geval de juiste eerste stap en van daaruit verder...
 

StefanD

  • #4
Waarom zou het gevaarlijk zijn? Als het goed is, is je kruipruimte goed geventileerd en hoef je niet bang te zijn voor een ophoping van gassen. Het lijkt me wel een smerig karwei, maar niet gevaarlijk.
 

Geus

  • #5
Natuurlijk is het potentieel wel gevaarlijk, omdat daar bacteriekolonies kunnen zitten. Persoonlijk zou ik minder moeite hebben met het opruimen van mijn eigen sh*t (en huisgenoten) dan met dat van anderen. Het zijn tenslotte je eigen huisdieren en voor de meeste zal je gewoon resistent zijn.

Als ik in jouw situatie zat, zou ik het wel aandurven het zelf te doen. Maar dan wel extra hygienisch werken:
mondkapjes,
kleding, schoeisel en gereedschap na het werk apart houden en goed reinigen,
als je hebt gewerkt, ben je "besmet", dus geen koffie in je werkkleren in huis,
de route waarlangs het zand weggaat is ook besmet, dus nadien goed schoonmaken,
na het werk direct onder de douche,
etc.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #6
Als er goed geventileerd word lijkt het mij niet echt gevaarlijk. Ja er kunnen allerlei bacterieen zitten waarmee je in aanraking kan komen, maar dat is op zich niet gevaarlijk. De meeste keukendoekjes zijn ook een kweekvijver van ontzettend veel bacterieen ;) dus als je erna je handen ed gewoon goed wast, en je vingers, kleding ed die ermee in aanraking zijn geweest niet in je mond steekt is er volgens mij helemaal niets aan de hand, behalve dat het wel een erg vies klusje kan zijn.
 

Geus

  • #7
Doe-het-lekker-zelf schreef:
Ja er kunnen allerlei bacterieen zitten waarmee je in aanraking kan komen, maar dat is op zich niet gevaarlijk.
E. coli beestjes zijn niet altijd grappig. Ik heb vanuit mijn professie als verpleegkundige mijn kennis over besmet verplegen hier een beetje vertaald naar hygienisch klussen. Wordt er niet te bang voor, maar wees wel voorzichtig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu