Groene/zwarte aanslag op stenen terras buiten

Timo8907

  • #1
Hallo iedereen

Elk jaar probeer ik opnieuw een oplossing te vinden voor dit probleem. De stenen omheining rond onze tuin wordt steeds groen/zwart door de weersomstandigheden. Ik heb al alles geprobeerd ( hogedrukreiniger, groene aanslag verwijderaars, ... ) Voor de grond werkt meestal de hogedrukreiniger wel maar de stenen errond is een ander verhaal, alleen met een staalborstel wat een zeer arbeidsintensief werk is zie je wat verbetering. Heeft iemand tips om dit weg te krijgen ?

Groeten Timothy

IMG_4585.jpg IMG_4586.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit krijg je nooit weg.
Er is veel te koop in de wereld zelf zou ik het bekleden met een niet poreus materiaal.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een sopje met een flinke scheut chloor als tijdelijk oplossing. Dit komt ieder jaar terug.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Of proberen met schoonmaakazijn, dat is beduidend sterker dan de groene aanslagreinigers.

Let er wel op, dat als je de zaak met chloor hebt behandeld, je niet direct daarna eroverheen gaat met schoonmaakazijn (of andersom). Wanneer je namelijk een zuur bij een chlooroplossing voegt, kunnen zich hele schadelijke gassen ontwikkelen, soms zelfs tot dodelijk aan toe.

De middelen apart geven buiten geen echt gevaar, tenzij je ze intensief inademt. Dus probeer je eerst het ene middel, dat help niet en je probeert daarna het andere middel, dan eerst goed wegspoelen met water. Gewoon de tuinspuit er even op zetten. :wink:
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Zou het helpen om de omheining te impregneren? Ik bedoel nadat ze schoongemaakt zijn?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk ook aan impregneren, maar dan moet het wel eerst schoon en droog zijn.
Dus eerst zandstralen en een tijdje laten drogen.

hg terrastegel vernieuwer kan een optie zijn, wel echt eerst op een klein hoekje proberen. Met de terrastegelreiniger heb ik bijna een compleet terras verpest, dat werd helemaal paars en is nog maanden roze geweest. Gelukkig vond iedereen dat eigenlijk wel leuk en het was sowieso een verbetering.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Met zandstralen verniel je de vaak hardere buitenlaag van de steen en word een steen vaak nog poreuzer omdat je kleine putjes in je steen blaast.
Daarnaast de kans op beschadigingen, voegen die opnieuw gemaakt moeten worden en dat vocht nog dieper in de stenen kan trekken.
Daarom na zandstralen altijd ook impregneren maar zandstralen wordt meestal pas als laatste redmiddel gebruikt.

Gebruik van algenmiddel en anti schimmel (het zwarte is vaak schimmel) kan alleen als de omstandigheden er ook geschikt voor zijn, meestal moet het dan een paar dagen droog zijn.

In dit geval zal waarschijnlijk een gecombineerde actie nodig zijn nl. eerst de algen zien te verwijderen, daarna de schimmel zien te verwijderen en als laatste de bovenzijde waterdicht zien te krijgen want daar valt water op dat trekt in de stenen en dat veroorzaakt alg en schimmel.
Zorg je dat water niet in de stenen kan trekken dan zal alg en schimmel minder kans maken en daar helpt impregneren dus ook bij.
 

Timo8907

  • #8
Dus eerst behandelen met Chloor / Schoonmaakazijn en daarna impregneren ? Ik zou dit wel zelf doen, enige tips met welk middel en ik vermoed een lagedrukspuit ?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Gewoon eerst met een plantenspuit met schoonmaakazijn inspuiten in een droge periode, na een week of 2 afspoelen en met een harde borstel schoon boenen.
Is alles weer droog dan inspuiten met bleekmiddel (hoeft dus geen duur speciaal hiervoor gemaakt spul te zijn) ook weer even in laten werken (kwartiertje) en weer met een borstel schoonboenen en dit zo nodig een aantal keren herhalen tot het schoon is.

Met een hoge druk beschadig je dus ook de stenen en spuit je er kleine gaatjes in waardoor alg en schimmel nog meer kans krijgen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Haemmertime schreef:
Zou het helpen om de omheining te impregneren?
Zal iets helpen. Maar zolang het poreus is en/of in de gaatjes water blijft staan is er een vorm van iets wat zich daar kan ontplooien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hogedruk doet niks en groene aanslag (algen) reinigers e.d. ook niet.
Dan blijft er weinig over.
Zandstalen is eigenlijk het verkeerde woord, want zand wordt er nauwelijks nog gebruikt. Een straal optie die geen schade toebrengt is echter geen doe-het-zelf klus.

Een stoom reiniger is nog een optie, maar ik neig steeds maar naar het eerste antwoord, ook omdat ik gok dat deze steen nogal poreus is.
Een coating. (witte tuinmuren zijn in op het moment)
Dan alsnog wel eerst zandstralen o.i.d., anders kans dat het er snel weer afbladdert.

Het kan natuurlijk geen kwaad eerst nog wat te proberen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu