Wasmachine vult en pompt water gelijk weer weg

ZeurPiet

  • #1
Mijn wasmachine werkt perfect maar heeft één groot probleem. Bij het starten van een willekeurig programma vult de trommel tot ongeveer de helft van het vereiste niveau met water, maar dan pompt de machine het water onmiddellijk weer weg. De wasmachine blijft dan pompen en de klok blijft dan draaien.
Vul ik de trommel zelf met water tot de vereiste hoogte, en zet dan pas de machine aan, dan werkt de machine het hele programma probleemloos af.

Wat heb ik ondertussen gedaan?
1 de afvoer gecontroleerd, slang schoon gemaakt, deugdelijk verticaal opgehangen op ongeveer 80 cm.
2 de afvoerpomp gecontroleerd en schoon gemaakt.
3 het slangetje van de pressostaat (waterniveauschakelaar) doorgeprikt en doorgeblazen. Dit ging gemakkelijk.
4 de pressostaat gecontroleerd door aan het inlaatpijpje te zuigen en door op het pijpje te blazen. De pressostaat schakelde hoorbaar.
5 de machine een paar keer gereinigd door een kookwas te draaien met schoonmaakazijn en met zes vaatwastabletten per keer (er kwam echt heel veel viezigheid los)

Dit alles heeft niets opgeleverd. De machine is een Indesit WD 125 T. Help! Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn?
 

ZeurPiet

  • #2
Aanvulling:
Ik heb de waterkraan (toevoer van water) nu helemaal open gedraaid. Voor mijn gevoel stond ie al bijna helmaal open. Maar nu doet de wasmachine wat ie moet doen. Kan dit de oorzaak zijn van het probleem??
 

Manualo

  • #3
Misschien zit (zat) de afvoerslang gewoon te diep in de afvoerpijp.
Dan gaat de machine hevelen. :wink:
 

ZeurPiet

  • #4
Nee, de afvoerpomp ging echt draaien. Dus van hevelen was geen sprake.
 

ZeurPiet

  • #5
Het is, en blijft, natuurlijk wel een ************ :wink:
 

ZeurPiet

  • #6
Mod: sorry..

Maar de wasmachine doet het weer niet. Begint met water vullen, ongeveer 13 seconden en pompt het water daarna direct weer weg !

Iemand enig idee?
 

Manualo

  • #7
en de klok blijft dan draaien
Indien de klok blijft draaien, is dat een vorm van een foutmelding.

Daarbij zou het startlampje in een bepaald ritme moeten knipperen.
Kijk eens of dat inderdaad gebeurt en geef het aantal knipperingen hier op, misschien kan ik de betekenis opzoeken.
 

ZeurPiet

  • #8
Manualo, bedankt voor de tip. Mijn conclusie is dus dat het foutcode 8 is.

Na wat gericht zoekwerk aan de hand van de foutcode, vond ik het antwoord hier op het forum (van Henny, Specialist Witgoed).
Ik heb dus de verbinding met het verwarmingselement (stekkers) schoon gemaakt en de connectors op de module. In het bijzonder connector 1. Blijkbaar zat er wat aanslag of oxidatie op.

En, je raad het al! Programma ingesteld en lopen maar! Probleemloos.

Hoe onlogisch digitale logica soms kan zijn. Ik zou wel eens een diagram van de logica van de machine willen zien. Want dat zou heel wat problemen oplossen in geval van storing.

Maar goed, dankzij Manualo en dit forum is mijn probleem opgelost. Bedankt.
 

Manualo

  • #9
Mooi dat gelukt is en dank voor het compliment! :prima:
 

ZeurPiet

  • #10
Het is weer mis (na een eerdere foutcode 8).

Ook nu weer heb ik de module uit de machine gehaald en alle stekkercontacten nogmaals schoon gemaakt. De module weer in de machine gezet en de machine werkte de 1e keer perfekt!

Daarna was het weer mis. Alhoewel het leek alsof het probleem was opgelost, doet de machine nu nog vrijwel hetzelfde als eerst! Maar met het verschil dat de trommel nu met water wordt gevuld, en de machine vervolgens ongeveer 3x gaat draaien draaien. Ondertussen wordt er nog wat water bijgevuld. Maar dan na 3 tot 4 keer draaien, pompt de machine het water weer weg.

Wat kan dit toch zijn?
 

Manualo

  • #11
Klinkt toch als een probleem met niveauregeling.
Gaat wellicht afpompen omdat het pressostaat een overvulniveau constateert.

Je hebt in het pressostaat geblazen, zeg je in het begin. Hopelijk niet te hard, want die dingen zijn dan snel helemaal van slag, zo zeggen ze regelmatig op diverse forums (ik ben zelf geen witgoedmonteur).

Heb je de luchtkamer ook al schoongemaakt? Dat is het gedeelte onderaan, in de buurt van waar de slang vanaf kuip naar afvoerpomp gaat. Een klein verticaal cylindertje waar het kleine luchtslangetje aan zit. Als dat vol vuil zit krijg je ook rare verschijnselen bij het vullen of afpompen.
 

Manualo

  • #12
Ik heb e.a.a nog even in de documentatie nagekeken:

F08: Festgestellte Störung Heizung fehlt oder Druckwächter auf VOLL festgefahren
Voor F8 is vermeld:
- Verwarmingsrelais controleren
- Verwarmingsaansluiting controleren
- Verwarming vervangen
- Pressostaat aansluiting controleren
- Pressostaat vervangen
- Besturing vervangen

Lijkt er inderdaad op dat de pressostaat een overvul constateert, terwijl dat niet echt zo is.
Ook mogelijk is dat het vulventiel blijft hangen en er inderdaad teveel water in de machine komt. Dat zou je aan de waterstand (bij lege machine) vrij makkelijk moeten kunnen zien.

Voor zover ik op de vrij summiere tekening kan zien zitten er twee ventielen naast elkaar. Dar zal er dan één voor het wassen en één voor het drogen zijn. Je zou kunnen proberen wat er beurt als je de aangesloten slangetjes + de elektrische aansluitingen onderling verwisselt. Als de machine dan wél correct water neemt, zit dáár de oorzaak...
:wink:

Edit: het ventiel (Partnr C00080664) is een drievoudige (blijkt uit google met dat nummer). Dus voor voorwas / hoofdwas (gecombineerd voor wasverzachter) / drogen.

Je kunt ook proberen of vullen bij programma met voorwas goed gaat. Dat gebruikt een ander ventiel.
 

ZeurPiet

  • #13
@Manualo
Dank voor je reactie. Ik ga jouw lijstje morgen even nalopen en h.e.e.a. uitproberen. Je hoort nog hoe het afloopt.

p.s. het gekke is dat de machine alleen een probleem heeft bij het opstarten van een programma. Voor de rest werkt ie het hele programma perfekt af! Dus waterinname, verwarming etc.
 

Walaba

  • #14
Hallo, het is een oud topic maar ik heb hetzelfde probleem. Ik kan een nieuw topic openen, maar misschien beter om hier te reageren.

Enfin mijn LG drect drive nog niet zo oud, pompt ook af na het vullen. Alle lampjes knipperen en er komt een flinke plons water uit de machine, ik schat zo een 40 liter.

Ik heb ook de pressostaat eruit gehaald en gechekt, je hoort het niet klikken als ik er op blaas. Ook heb ik van programma gewisseld maar resultaat blijft hetzelfde. Zou zij overleden zijn? Volgens mij als ik het zo hoor is het gevoelig voor grote drukverschillen, hier in het buitenland wisselt dat vaak...en kan zo maar eens op een dag 10 bar zijn. Lijkt me ook niet goed!

Ik hoor het graag,
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het is beter om een nieuw topic te openen.
Ten eerste is het hier ongewenst om een (oeroud) topic van een ander te kapen voor eigen gebruik.
Ten tweede is het ook nog eens een totaal ander merk (Indesit - LG) en werkt het apparaat volgens een ander aandrijfprincipe (de Indesit WD 125 T: koolborstels, de LG: direct drive).
Vermeld in het nieuwe topic ook even de gegevens van het typeplaatje, want er bestaan nogal wat LG wasmachines.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu