Wasmachine Miele 733 toont twee streepjes

WillemII

  • #1
Dag,
Onze wasmachine Miele W733 toont twee streepjes in het display. Dat gebeurt na het inschakelen van de machine. Dan draait ie even, stopt en geeft dan die twee streepjes. In dit forum las ik een topic met t zelfde probleem van die streepjes:
Miele W733 wasmaschine geeft code.

Co de Witgoedman adviseerde toen om de koolborstels te controleren. Hoe kan ik dat doen ? En kunnen er ook andere oorzaken zijn van die twee streepjes ?
Alvast hartelijk dank.
Groet, Willem
 

WillemII

  • #2
Inmiddels heb ik verder gezocht naar dit probleem. Op het Duitse Elektronikforum kwam ik enkele oplossingen tegen. Op het display heb ik de foutcode kunnen uitlezen. Het gaat om fout E3. Dat wijst (volgens Elekronikforum) op versleten koolborstels of een breuk in de kabelboom.
De kabelboom heb ik doorgemeten: alle kabeltjes maken een goede verbinding. De koolborstels zijn scheef afgesleten: aan de ene kant 12 mm, aan de andere kant 15 mm. Als ik het goed begrijp is dat wel het minimum, dus dat zou de oorzaak kunnen zijn.
Ik heb nu de koolborstel-contactjes een beetje verbogen, zodat de borstel ongeveer 1 mm dieper naar binnen steekt. Maar dat heeft niets geholpen. Morgen zal ik proberen ergens een paar nieuwe koolborstels te kopen. Maar 'k weet niet zeker of daarmee het probleem verholpen zal zijn.
Kunnen er andere oorzaken zijn van foutcode E3 ?
Groet, Willem
 

WillemII

  • #3
Helaas geen reactie. Zijn alle witgoeddeskundigen op vakantie ?
Maar geen nood: het probleem is opgelost.
Eergisteren heb ik nieuwe koolborstels gekocht en gemonteerd, maar dat hielp niet. Verkeerde diagnose; 20 euro voor niets uitgegeven. Nou ja, 15 mm was toch al het minimum.
Vandaag heb ik een monteur laten komen, die de boel heeft doorgemeten. Resultaat: de motor krijgt geen stroom, dus de elektronische regelunit is kapot. Die is in 1995 ook al vervangen, wat toen ruim 350 gulden kostte.
Konklusie: zo'n investering is niet meer verantwoord in een machine van ruim 20 jaar oud. Dus: nieuwe wasmachine.
Maar omdat de oude machine nu toch werd afgeschreven, durfde ik het wel aan om de printplaat nog even te demonteren. En wat blijkt ? Een grote zwarte brandvlek bij een relais - de koperen baan op de print was een halve cm weggebrand.
Met een stukje elektriciteitssnoer het relais weer aan z'n buurman vastgesoldeerd. De motor staat nu weer lekker te snorren. Executie is weer uitgesteld !
Groet, Willem
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Knap gedaan.
Helaas moet er soms even gewacht worden, de witgoed specialisten hebben ook wel eens vakantie.
 

WillemII

  • #5
Daar heb ik alle begrip voor.
't Is gelukkig opgelost, en ik heb (mezelf :wink: ) weer heel wat bijgeleerd.
 

WillemII

  • #6
Helaas, hij is alweer kapot :-(

Twee dagen heeft 'ie goed gedraaid, maar nu staat de wasmachine weer stil, met weer twee streepjes in het display. Foutcode is nu FP.
Weet iemand wat FP betekent ?
Of kan ik ergens op 't internet een lijst vinden waar àlle foutcode op staan ?

Groet, Willem
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu