Vloerverwarming verdeler robot en aanvoer temp

Bekir1

  • #1
Beste heren,

ik heb even de vraag:
afgelopen winter heb ik een 5 groeps vloerverwarming laten plaatsen door een installateur met een robot compact verdeler (zwart).
Omdat ik daarna nog de vloer heb laten betegelen en vervolgens moest wachten vanwege de droogtijd heb ik eigenlijk de stookseizoen gemist :)

dus nu wilde ik langzamerhand ( vorige week ) de verwarming weer gebruiken.

Mijn vraag is als volgt:
ben in het bezit van een pompschakelaar, de voeler is aangesloten op de aanvoer ( volgens installateur ) en op het moment dat ik de kamer thermostaat op vragend instel, stijgt de RETOUR temp meter op de verdeler naar ruim 30 graden ( ik weet de pompschakelaar heeft een temp voor aan van ong 30-35 graden) en vervolgens gaat de pomp aan de slag. Hoort dit zo te zijn?

want ik denk: de voeler van de pomp is aangesloten op de aanvoer en niet op de retour, dan zou eerst de aanvoer temp stijgen naar een graad of 30 en zou dan de pomp aan de slag gaan..... maar het is precies andersom. de retour stijgt, de aanvoer blijft. nadat de pomp aan gaat, stijgt langzamerhand de aanvoer naar 25 en de retour daald naar 20

tweede vraag is, omdat ik voor het eerst ga stoken, moet ik de temp langzamerhand opvoeren. de thermostaat op de verdeler, heeft een min temp van 20 graden. Had deze zo gelaten, cv aangezet maar de aanvoer steeg naar 25 en de retour daalde naar 20 ( 5 graden verschil zou goed moeten zijn) is dat normaal?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als de pomp niet loopt is er alleen circulatie tussen aanvoer en retour en deze zullen dan ook vrijwel direct dezelfde temperatuur krijgen.

Zodra de pomp loopt zal er menging gaan optreden het hete aanvoerwater gaat de vloer in samen met een deel gemengd retourwater.
de retour word nu koud en de aanvoer warmt door.

Ik zou me er niet zo druk om maken, de minimale temperatuur instelling en de weergave op de meter kunnen altijd afwijken.
20 graden op de kraan si bv 22 graden en 25 graden op de thermometer 23.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Zijn alle groepenafsluiters open gedraaid?

Is het retourventiel open gedraaid?

Is de stekker van de pomp wel in de pompschakelaar gestoken en zit de temperatuursensor van de pompschakelaar wel op de aanvoerleiding (dat is de leiding waar de thermostaatknop in zit)
Ik heb het gevoel dat je niet precies weet wat die pompschakelaar doet: probeer het in eerste instantie dan eens zonder pompschakelaar en steek de stekker van de pomp direct in het stopcontact.

De onderste temperatuurmeter geeft een indicatie van de temperatuur van het water wat de vloer IN gaat
 

Bekir1

  • #4
Alle groepen zijn open
retour is opengedraaid

de stekker is aangesloten op de pompschakelaar. en de voeler is ook op de aanvoer ( waar de thermostaat in zit).

laat ik het anders formuleren.

wat zou de werkingprincipe moeten zijn bij een goed werkend systeem?

voeler van de pompschakelaar is bevestigd aan de aanvoer.
thermostaat op zijn laagste stand (20 in mijn geval) en de pomp staat uit. men zet de cv aan en wat dan?

in mijn geval, stijgt de RETOUR temp ( de bovenste thermometer) tot ong 32 graden. De pomschakelaar schakeld op deze punt de pomp in. Hierna stijgt langzamerhand de aanvoer temp op de verdeler ( de onderste thermometer) tot ong 25 en de retour daald naar 20.

wat ik niet begrijp en dus wil weten waarom de retour stijgt tot dat de pomp schakeld...? het lijkt mij logisch dat ( gezien de voeler op de aanvoer is bevestigd) als de cv werkt, eerst de aanvoer warmer wordt en dus bij mij op de verdeler ook de aanvoer moet stijgen totdat de pompschakelaar schakeld....
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Probeer alles eens zonder pompschakelaar.
Zijn aanvoer- en retourleiding niet verwisseld bij de installatie? (zal niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.....)
Welke CV-ketel?
 

Bekir1

  • #6
Dat zonder pompschakelaar zal ik moeten uitproberen...

en of de leidingen zijn verwisseld, dat betwijfel ik dus nu omdat de retour temp stijgt. hoe kan ik hier achter komen? ik moet de cv aan zetten en voelen welke van de leidingen eerst warm worden om de aanvoer te bepalen bij de verdeler?

ketel is een intergas hre 36/30 owja, de pomp op de verdeler is een alpha zuinige pomp...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Bij een Alpha pomp is een pompschakelaar niet noodzakelijk, dus haal die er maar af.
De Alpha pomp regelt zijn eigen vermogen.

Om te controleren of aanvoer- en retourleiding zijn verwisseld moet je gewoon voelen welke leiding het eerste warm wordt. Dat moet dus de leiding zijn waarin de thermostaatknop is gemonteerd: de linker buis dus

Download de handleiding van de verdeler + DE WERKING VAN DE APLHA POMP even op:

Hier.

Hierin staat ook hoe de Alpha pomp goed ingesteld moet worden
 

Ferryv

  • #8
Doordat je pomp nog niet aangaat, gaat het warme water direct door naar de retourleiding. Zodoende zie je op de retourbalk de temperatuur oplopen.
Zodra je pomp aangaat, wordt het warme water pas naar de aanvoerbalk gepompt, waardoor je die dan ziet oplopen, en het koude water uit de slangen komt, zodat de retour temperatuur weer daalt.
Is bij mij precies hetzelfde (zelfde verdeler en ook pompschakelaar)
 

Bekir1

  • #9
Degooyer,

oke, op welke stand moet hij staan? mijn pomp heeft geen auto-adapt.

inzake de leidingen, volgens mij werd de linker waar tevens de thermostaat en de voeler op zijn aangesloten het eerst warm maar ik zal dat nog even goed testen.
 

Bekir1

  • #10
Bedankt ferry, dat geeft me al een opluchting dat het goed gaat.

btw moet ik me druk/zorgen maken om de themperatuur inzake de thermostaat? in principe hoef ik hem nooit zo laag te houden maar ik weet niet hoe hij zal reageren als ik deze hoger instel. terwijl deze op 20 staat blijft de aanvoer op 25 namelijk....
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Download de handleiding van de verdeler + DE WERKING VAN DE APLHA POMP even op: Hier.

Daarin de gewenste info.
Een haal de pomspchakelaar er af!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #12
Bekir,

Afhankelijk van de vloer die er ligt heb jij een opstook protocol ontvangen.

Ook al ligt de vloer er al een jaar.

Hou je daar aan en elles komt goed.

Idd een Alphabet pomp heeft geen pompschakelaar nodig
 

Bekir1

  • #13
Heren bedankt,

ik zal de pompschakelaar er tussenuit halen.
hellaas heb ik geen opstookprotocol ontvangen. het is een 5 groeps verdeler, en de vloer is volgens mij zand/cement met daarboven op grote vloertegels....

heb zojuist naar de handleiding gekeken en volgens mij staat die van mij op pp2. gezien ik geen autoadapt functie op de pomp heb, heb ik voor vloerverwarming 2 keuzes, namelijk pp1 en pp2. zal ik deze zo laten of..?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Op al je vragen proberen diverse antwoorders je een zo goed mogelijk advies te geven en je te leiden naar een oplossing.
Maar waarom wend je je niet tot de "installateur" die alles heeft aangelegd?
Hij biedt je toch (neem ik aan) ook garantie op de geleverde installatie.
Als wij iets aansluiten (en gebruiken uitsluitend Robot verdelers) krijgt de klant bij oplevering een handleiding en uitleg over het systeem + ondersteuning via de website.

Download de handleiding van de Alpha2L pomp (zonder auto-adapt) hier.
 

Bekir1

  • #15
Dat is ook de reden waarom ik iederen bedank.
en als ik met mijn installateur eruit was gekomen, had ik deze vragen ook niet hier gesteld.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Download de handleiding van de Alpha2L pomp (zonder auto-adapt) hier.
Sorry hoor, ik mag me niet uitlaten over andere installateurs, maar heb daarover wel mijn bedenkingen als hij op die manier een installatie achterlaat....en hij je niet kan vertellen hoe de pomp werkt.
 

Bekir1

  • #17
Voordat ik deze onderwerp ben gaan starten heb ik met hem gebeld inzake de retour temp etc, eigenlijk dezelfde vragen en na zijn eerste reactie heb ik al opgehangen. Heb zo'n spijt dat ik voor deze installateur heb gekozen, maargoed daar schiet ik nu toch niets mee op.

bedankt voor de antwoorden, ik laat het nog wel weten hoe het is afgelopen zonder de pompschakelaar.
 

Bekir1

  • #18
Excuus voor de late reactie.

Update:

Pompschakelaar tussenuit gehaald.
Kamerthermostaat hoger gezet en tevens aan leiding gecontrolleerd bij de verdeler welke eerst warm wordt:
De linker, dat is tevens diegene waar de thermostaat van de verdeler op is aangesloten. De voeler van de pompschakelaar was tevens ook hierop aangesloten.
Dus de leidingen zijn niet omgedraaid.

De thermostaat stond op 20, resultaat aanvoer 24-25 graden en retour 19-20 graden.
Welke opstookprincipe zou ik het beste kunnen hanteren? Iedere week de thermostaat 5 graden hoger zetten? Wat kunnen jullie adviseren daar ik geen protocol heb.

Ook wil ik iets vragen inzake de regelen met de cv: betreft nogmaals de intergas hre 36/30 met een honeywell chronotherm modulation.

Moet/kan ik nog wat aan de cv waardes aanpassen om zo efficient/zuinig met gas om te gaan? De waardes nu zijn 80 graden voor cv en 60 voor warm water. Tapcomfort staat op eco... Waar de maximale vermogen op is ingesteld weet ik niet, is in ieder geval nog niets op aangepast
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu