Vloerverwarming bestaande woning

Tompoes

  • #1
We gaan een nieuwe keuken plaatsen en willen onze huidige parketvloer vervangen met tegels met daaronder vloerverwarming. Ik heb veel forum berichten gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk wat ik in mijn situatie moet doen. Huidige vloer: parket met daaronder tegels, indien ik beide verwijder heb ik 5 cm ruimte. Hieronder zit ik op de fundering (broodjes). Mijn idee is om nu hierop vloerverwarming te leggen en hierboven op zandcementvloer totaal ongeveer 3,5 cm. Daarboven op komen de tegels. Is dit genoeg? Of kan ik beter eerst een zand cement vloer leggen en hier de vloerverwarming in frezen? Hoe wordt de vloerverwarming vastgelegd bij frezen?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
3.5 cm is te weinig - en bij het in frezen die ik heb gezien,past de frees sleuf zo mooi dat ze de slang erin lopen en deze zit dan direct vast .
 

Pigion

  • #3
Infrezen van VVW is een prima oplossing. Er zijn wel een paar zaken om over na te denken:

- Als je kiest voor hoofdverwaming of LTV, dan moet er gerekend worden aan de warmtestroom. (hoeveelheid water x temp)
- Circulatiepomp verbruikt ook stroom. Kies voor min. 16 x 2 mm slang en max. lengte van de registers van 80 a 100 m. Dan is de hydr. weerstand te overzien en beperk je het verbruik van de pomp.
- Onderzijde van de broodjesvloer moet aan de onderzijde goed geïsoleerd zijn, anders ( laten) doen.
- VVW is traag, moeilijk regelbaar. Daarom liever ook enkele radiatoren laten hangen. Dit ook tercompensatie van koudestraling van grote glasoppervlakten
Pigion
 

Tompoes

  • #4
Bedankt voor jullie antwoorden, dus het advies is een cementdekvloer te leggen tot aan tegel hoogte, dan frezen (hoe diep wordt er dan gefreest?)

Vloerverwarming leggen, niets meer doen met de gefreezde sleuven maar direct tegels leggen?

De verwarming is een bijverwarming, hoofdreden koude voeten tegen te gaan. Het totale oppervlakte is maar 8m2
Is de vvw ook moeilijk regelbaar indien deze vlak onder de tegel komt te liggen zoals advies aangeeft?
 

Pigion

  • #5
Als de slang in de gefreesde sleuven ligt, wordt hij ijdens het tegelen door de tegelzetter volgestreken met elastische vloerlijm. De slangen liggen bij een gefreesde VVW dicht onder de tegels, geeft wat snellere opwarming, doch je voelt met de voeten de plaats van de slangen. Na enige tijd vlakt dat af. Omdat er voor het aanrecht wordt gestaan, mag de vloer daar niet te warm worden (dikke benen). Daarom even goed rekenen of er genoeg warmte naar de vloer kan gaan.
Pigion
 

Bernhard

  • #6
Bij een hoofdverwarming moet de capaciteit van de vloer, aan de bovenzijde van de tegels, gelijk of groter zijn dan het warmteverlies door de muren en ramen. Als de warmtecapacitiet van de vloer te laag is moet voor een bijverwarming gekozen worden.
Het stroomverbruik van de pomp wordt voor het grootste deel afgestaan aan het cv-water. Mvgr Bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De verwarming is een bijverwarming, hoofdreden koude voeten tegen te gaan. Het totale oppervlakte is maar 8m2
 

Chathanky

  • #8
Als je vloerverwarming wil aanleggen raad ik je aan om de vloer goed in de isolatie te steken mocht dat nog niet zo zijn.
Doe je dat niet stook je ook voor de muizen onder je vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu