Zwevende overstek aan tuinhuis

MichielV

  • #1
Hoi allemaal,
Ik ben een nieuw dak aan het maken op mijn tuinhuis en hier moet ook een zwevende overstek op komen (dus zonder palen eronder ;). Deze overstek moet 1 meter uitsteken buiten bestaande bouwwerk. Zie de tekening. Er loopt daarnaast in de hoek een lange balk van 5 meter naar de andere kant van de tuin. De blaken die ik hebt gebruikt zijn 12 bij 4 en deze liggen op de reeds gemaakte constructie. Alles top. Echter ik merk nu dat de zwevende hoek van de overstek never nooit sterk genoeg wordt om sneeuw etc op te vangen. Nu zat ik te denken om hier een stalen profielconstructie in te leggen. Die heb ik aangegeven in de tekening met roze strepen. Die trekt de overstek als het ware op zijn plaats en zo zal deze nooit gaan doorbuigen zo is het idee. Nu zou ik graag jullie mening willen weten hoe zwaar die stalen profielen moeten zijn en hoe ver ik deze het bestaande dak in moet trekken.
Mijn bouwmaat denkt dat 2 horizontale hoekprofielen die we tegen de balken aan schroeven voldoende is (optie 2, de 2 roze lijnen). Ikzelf neig meer naar optie 3 (of is dat overdreven?)
Jullie veel dank voor de input!!
2023 Dakconstructie optie 3.png


2023 Dakconstructie optie 2.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is alleen aan de rechter kant het overstek 1m? Hoe groot is de schuur zelf?

Ik zou dan de dakbalken een kwart slag draaien. Dit met stalen hoekprofielen oplossen is niet optimaal. Dit moeten dan verzinkte profielen worden en het wordt een heel gedoe om dat allemaal te bevestigen. Dit kan prima met hout.

Waar is die balk van 5m voor? Wat foto's zijn ook welkom.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Hier zwevende overkapping hoe ik het gemaakt heb.
Niet gemaakt aan de schuur maar geheel vrijstaand
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu