Zwevende buitentrap maken

TMBakker

 • #1
Goedendag,

Wij hebben pas een casco huis gekocht en zijn dit volledig aan het verbouwen. Er komt een patio in, dat naar een dakterras leidt en daar gaan wij een zwevende trap in maken. Nu weten wij welke staalverbindingen we nodig hebben, maar het hout komen we niet helemaal uit. De traptreden zouden 90x300x900 mm worden. Dit kunnen wij niet vinden in een houthandel (in ieder geval niet van hout dat geschikt is om buiten te gebruiken), dus laten we dit op maat zagen. We kunnen azobé of eikenhout gebruiken. Azobé valt vanwege het looien en de slechte bewerking volgens ons af, maar bij eiken twijfelen we of dit toepasbaar is; het zal vers gezaagd eiken zijn en daardoor nog werken (gedroogd eiken heeft een te lange levertijd). Heeft iemand een idee of dit eikenhout ook zoveel zal looien, aangezien het vers is? De trap wordt tegen natuursteenstrips geplaatst, die zeer prijzig zijn. We willen niet dat dit steen onder de looiing lijdt.

Verder zien wij vooral ideeën om de onderkant van de traptreden open te frezen en daar het stalen kokerprofiel in te plaatsen. Daarna kan er dan een afwerkplank onder de trede geplaatst worden, zodat je niet het staal van onderen ziet zitten. Vers hout lijkt me hiervoor teveel werken; de onderste plank zal waarschijnlijk niet even groot blijven als de rest van de trede. Daarom hadden we het idee om een (indien mogelijk vierkante) uitsparing in het hout te maken, van ongeveer 70 cm diep, zonder dat de zijkanten van het hout doorbroken worden. Na uren Googlen hebben wij echter nog geen manier gevonden om dit te kunnen uitvoeren. Ik hoop dat iemand ons kan helpen met dit concept.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Eiken laat zeker zijn sporen achter in de vorm van looizuur.
   

  De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #3
  Kijk eens naar hout van Acacia.
  Hout wordt wel glad.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #4
  Goede houtsoorten voor buiten zijn ook:
  Iroko (kambala) of het duurdere afromosia of Padoek
  beide houtsoorten hoeven Niet behandeld te worden voor buiten, zij vergrijzen
   

  TMBakker

  • #5
  Rola in hoeverre is dit te voorkomen door het hout te behandelen e.d.?

  We hebben naast eiken inmiddels een offerte van Guariuba en Iroko, maar probleem blijft dat de juiste afmetingen met dit hout niet behaald kunnen worden. De maximale dikte is dan 4 cm, wat echt te weinig is om een zwevende trap te maken.
   

  De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #6
  Heb je aan lamineren gedacht?
   

  TMBakker

  • #7
  Nee eigenlijk niet! Wellicht is dat precies de oplossing. Zou dit ook met vers hout kunnen, gewoon met epoxy?
   

  TMBakker

  • #8
  We hebben inmiddels een isolatielak voor het eiken gevonden, waardoor dit geen probleem meer zou zijn. Eiken kan dus!

  Rest me wel de vraag: hoe maken we de groeven ten behoeven van de kokerprofielen in het hout? Iemand tips?

  Een voorbeeld van wat we willen maken is dit (excuses als ik dit niet mocht plaatsen!):

   

  Poster

  • #9
  Hallo

  laten doen met een kettingfrees uit een massieve trede, bij een houtverwerkings bedrijf.
  Treden samenstellen is een hoop werk

  Gft.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  Met een kettingfrees haal je max 150 mm, dit soort vormen worden normaal gesproken samengesteld, verlijmen met D4 lijm of epoxy.
   

  Poster

  • #11
  Er zijn frezen van 285/300 mm, variërend van €1000 tot €5000 , daarom laten doen bij een houtverwerkings bedrijf.

  of de ketting lengte moet niet toerijkend zijn.

  Maar als u zoals het voorbeeld rond/pijp gebruikt, zijn de gaten natuurlijk simpel te boren, en wordt het alleen maar makkelijker.
  Grt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Ik vind dit ontwerp eigenlijk niet geschikt voor buiten.

  Zou het in ieder geval niet van massieve treden willen maken. Veel te groot risico op ongewenste werking.

  Denk aan dat er water/vocht overal kan komen. Het staal moet er tegen kunnen en er moeten afwateringsgaten in komen.
   

  TMBakker

  • #13
  De diepte van de gaten zou ongeveer 60 cm of dieper moeten zijn, maar dit lijkt niet mogelijk met een gespecialiseerde frees. De kokerprofielen worden vierkant, maar zouden ook in een ronde uitsparing passen. Met een boor is het ons een raadsel hoe we beide gaten precies recht zouden kunnen krijgen, bij deze diepte en doorsnede. Wellicht heeft iemand daar ervaring mee?

  Het staal wordt gegalvaniseerd en is daarmee geschikt voor gebruik buiten. De platen staal worden bij de muur afgekit, opdat er geen water in de kokerprofielen terecht kan komen.

  We dachten dat de afwatering van de treden geen probleem zou zijn, omdat vlonderplanken ook vaak gladgeschaafd toegepast worden. Ook zien we vaker houten buitentrappen voorbij komen. Met een lakbewerking zou het hout zo min mogelijk in aanraking komen met vocht. Wel zouden er anti-slip strips op de treden komen en evt een anti-slip korrel in de lak. Door het kokerprofiel toe te passen, verwachtten we dat het hout ruimte zou hebben om te werken. Een andere oplossing zou namelijk onderstaande zijn, waarbij het staal vastgeschroefd is aan het hout. Hierbij zou er volgens mij minder ruimte zijn om het hout te laten werken. Eventuele scheuren die in het hout ontstaan, nemen we voor lief: dit geeft juist sfeer. Als de veiligheid in het geding zou komen, valt een trede uiteraard te vervangen, ze zijn gelukkig niet zo duur. Wat zouden we moeten veranderen om dit ontwerp wel geschikt te maken voor gebruik buiten?
   

  Poster

  • #14
  U kunt de ronde gaten machinaal laten boren

  Grt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Het tweede idee met treden op een stalen profiel lijkt me al een stuk beter (even laten berekenen of dit sterk genoeg is). In buitensituaties moet je eigenlijk hout ook laten ventileren, dus een groot contactoppervlak met staal moet je vermijden. Misschien de tree op blokjes op het stalen profiel leggen. Geeft je meteen de gelegenheid de treden (na) te kunnen stellen.
   

  Poster

  • #16
  Laar de staalplaten voor montage wel stralen/scouperen.
  om de verflaag ertussen te beschermen, kunt u RVS carroserie ringen gebruiken.

  Als u met Rvs houtdraaibouten werkt, dan blijft er altijd wat ruimte om het hout te laten werken.

  Wilt u met pijpmateriaal werken, (ronde gaten in de balk) gebruik dan dikwandig RVS, dan heeft u daar geen omkijken meer naar.

  Galvaan opgesloten in een muur, gaat oxideren, het beweegt toch altijd bij gebruik.

  Grt.
   

  Caeyers

  • #17
  En,

  Al een oplossing gevonden?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu