Zwevend bed, muren sterk genoeg?

JayhDinero

 • #1
Hi Klussers,
ik had een nieuw bed nodig en vond dat zwevende effect wel interessant (zonder enige ondersteuning vanaf de vloer of plafond), maar ik weet eigenlijk niet of de muren sterk genoeg zouden zijn voor de krachten die erop komen te staan. Het bed zou in de hoek komen en dus ondersteund worden door 2 muren, 1 beton muur en 1 gipsblokken muur iets meer dan 7 cm dik (het huis zelf en de muren zijn gebouwd in 2001). Verder had ik een zeer minimalistische schets gemaakt van wat ik ongeveer van plan ben, het tot nu toe getekende frame zou denk ik het beste van metaal zijn, puur omdat ik daarvan verwacht dat lassen steviger is dan de schroeven tussen houtenbalken. Volgens mij komen op de kleine rode plekken die ik getekend heb de meeste kracht te liggen tussen de bevestiging aan de muur en de muur, omdat je een soort wip wap effect hebt. Maar mijn voornaamste vraag is dus of jullie kunnen inschatten of de muren sterk genoeg zouden zijn?

Alvast bedankt,
Jayh

WhatsApp Image 2020-07-12 at 19.10.44.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Komt er een kolom onder de vrije hoek?

  Een betonwand is altijd sterk genoeg. Gipsblokken 7cm is erg weinig. Als het alleen afsteunen is, kan het misschien wel, maar zonder kolom op de hoek komen er hele andere krachten op, dan vind ik de wand niet geschikt.

  Verder kan het ook afhangen van de vorm en afmeting van die wand. Als hij de hoek om gaat, wordt ie een stuk sterker. De hele plattegrond tekenen geeft inzicht daarin.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #3
  Onafhankelijk van wat de muur kan dragen, heb je wel flinke stalen balken nodig, wil het niet doorbuigen op een lengte van 2 m. Je kunt een zwevend effect ook bereiken door poten te voorzien op 50 cm afstand van de rand. Die poten zie je dan alleen als je op de grond gaat liggen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een bed hoeft op zich geen "flinke stalen balken" te krijgen. De meeste bedden zijn simpel van een houten plank rondom en een paar latten ertussen. Dat het bed op 2m hoogte staat, maakt daarvoor niet uit, alleen de poten worden langer en je maakt een goede bevestiging aan muren (ook voor stabiliteit).
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #5
  Ik bedoelde dat je die stalen balken nodig hebt als je het bed alleen aan de muur bevestigt en er geen poten onder zet. Ik begreep dat dat het plan is.
   

  JayhDinero

  • #6
  Bedankt voor het antwoorden!
  Het idee tot nu toe was zonder kolom onder de vrije hoek.
  Zou het in dat geval verstandiger zijn om de gehele gipsblokken muur niet als ondersteuning te gebruiken, maar dan een sterke bevestiging aan de beton muur. bijvoorbeeld zoals op de foto.

  (het bed steekt vanaf de beton muur dan ongv 140 cm uit)

  WhatsApp Image 2020-07-14 at 16.19.21.jpeg
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Bij zo'n groot overstek verander ik mijn vorige reactie en geef Ton gelijk: hier zijn wel degelijk flinke stalen balken nodig. De kokertjes op de foto zijn niet sterk genoeg denk ik.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu