Hoofdschakelaar te zwaar voor hoofdzekering?

Lichtpunt?

  • #1
Goede avond,

Ik heb een vraag waar ik geen eenduidig antwoord op kan vinden.

Wij hebben een hoofd aansluiting 3x25A

Er is bij ons recent een nieuwe meterkast geplaatst in huis, we hebben een aparte aansluiting voor de schuur laten maken met een eigen meterkastje met een 4P 20A hoofdschakelaar.
De hoofd schakelaar in huis zou 4P 63A gemaakt worden. Waarom ontgaat mij, maar dat was het advies naar de toekomst toe met toename van elektrische aansluitingen.

Nu is er door voorraad/levering/lag nog op de plank verhaal, een 4P 80A hoofd schakelaar geplaatst.

Mag dit en is het een gevalletje overkill, maar kan geen kwaad, of moet dit veranderd worden in een lagere hoofd schakelaar omdat het niet veilig is, niet voldoet aan de nen1010?

Alvast dank voor de reacties, ik kom er niet uit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
De hoofdschakelaar moet 'groter' zijn dan de net aansluiting. Een 40A hoofdschakelaar is gebruikelijk maar groter mag gerust.

Die onderverdeler in de schuur mag veel kans niet, maar dat is weer een ander verhaal.
 

Sander 1972

  • #3
De levering van zwaardere hoofdschakelaars is op dit moment drama, had laatst een 4p 25 k karakteristiek nodig heeft meer dan 4 weken geduurd, en alle bekende groothandels hadden het niet allemaal met levertijd. Maakte ook niet uit welk merk
 

Lichtpunt?

  • #4
Dank voor de snelle reactie!

Oke, dus de 4p 80A hoofdschakelaar, is geen probleem, al is het wat over gedimensioneerd?

Wat de schuur betreft nog even gekeken, vanaf de hoofdschakelaar van het huis is er een krachtgroep aangelegd MCN620E C20 dus geen hoofdschakelaar extra, en in de schuur voorzien van een eigen meterkast met ook daar wel een 4P 40A hoofdschakelaar met 4x B16groepen met aardlek en een kracht groep 1x 4P B16, en extra aardpen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Problemen met leveringen herken ik ook, wordt steeds erger.

80A hoofdschakelaar kan geen kwaad, is prima zo.

Achter een 3x25A netaansluiting mag geen C20 komen. Dat is niet selectief. Zoek op het forum maar eens op Selectiviteit, dan vind je vele andere topics waarbij men onderverdelers wilde toepassen waar dat niet kan.
 

jbh92022

  • #6
@Vonken_trekker kun je uitleggen waarom de hoofdschakelaar groter mag/moet zijn dan de netaansluiting? Het lijkt zoals @Lichtpunt? aangaf in strijd te zijn met het principe van selectiviteit. Bij mij gaat het om een 1 fase 25A netaansluiting met een 40A hoofdschakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Een hoofdschakelaar is een schakelaar geen beveiliging.
Hij moet minimaal de stroom die door het net geleverd kan worden kunnen schakelen.

Hij meet niets hij onderbreekt alleen.

Een hoofschakelaar heeft ook geen karateristiek, geen uitschakelpoel, geen bimetaal, alleen een schakelarm er een rij contacten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Bademutze

jbh92022

  • #8
OK helder, dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu