Zwam in plafond berging?

Mavam

  • #1
Hallo allemaal,

Gister begonnen met het verwijderen van gipsplaten van het plafond in de berging, deze willen we namelijk opknappen. Bij de tweede plaat die ik loshaalde zag ik onderstaand beeld. Het lijkt mij zwam o.i.d., maar het lijkt niet op foto's die ik met googlen vind. Bizar genoeg lijkt het ook (vooral) op de EPS platen te groeien, wat mij geen goede voedingsbodem lijkt. De aangrenzende balk is zo te zien ook aangetast, balk voelt nog wel stevig en is droog (vochtigheid +/- 13%) . Ik heb het eerst maar weer dichtgeschroefd om even na te gaan wat hiermee te doen. Ik vrees ook een beetje om de andere gipsplaten weg te halen, maar ga vanavond toch ook daar nog een kijkje nemen.

De berging had vroeger (bij vorige bewoner) last van optrekkend vocht in de gevel en af en toe een overstroming. Dat is wel opgelost door het afschot van het nieuwe terras van de gevel af te laten lopen...:? Afgelopen jaar geen vochtproblemen in de berging gehad dus, maar het blijft een matig geventileerde ruimte, en de constructie met EPS tegen dakbeschot geschroefd zonder klimaatfolie is ook niet alles.

Dat wil ik allemaal sowieso aanpakken, maar de eerste vraag is nu: wat te doen met deze zwam/schimmel? Kan ik dat zelf verwijderen of toch maar een expert voor laten langskomen?

20210921_181340.jpg
20210921_193645.jpg

20210921_181355.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1e en 3e foto lijkt meer op een wespennest.
2e foto is lekkage.
 

Mavam

  • #3
Zo inderdaad, als ik het zo bekijk dan is dat t! Bedankt voor je snelle reactie @Walker!

Nu eens kijken hoe we dat gaan aanpakken. Lijkt erop dat het wespennest verlaten is, maar dat wil ik eerst zeker weten. Die lekkage ook maar kijken of dat een oude is of een recente.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Idd een wespennest, blijft mooi om te zien.(minder om te hebben)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu