Vochtige muur zout/salpeter of schimmel/zwam

Dony

  • #1
Hoi, hier een foto van onze vochtige buitenmuur in de kruipruimte(hoekhuis).
Ik zou graag willen weten of dit zout/salpeter is of een schimmel/zwam.
Een paar voegen zijn geel achtig en kan ik zeker tot 0,5 cm uitkrabben.
Iemand ervaring mee?




 

Valkon

  • #2
Veruit de meeste kruipruimtes zijn nu eenmaal vochtig omdat wij bouwen in een land onder zeeniveau , dus schimmels zijn veel voorkomend maar niet direct ernstig daar dit geen leefruimte betreft.
Zorg er wel voor dat ventilatie sleuven/openingen niet vervuild ,dichtgeslipt,of afgedekt zijn dan behoef je hierover nog niet echt zorgen te maken.
Voegen in de kruipruimte zijn doorgaans niet afgevoegt zoals een buitengevel dus de onverdichte cement laag is dan ook vrij porreus en meer toegankelijk voor schimmelgroei ed.
Ernstig op de getoonde foto? nee niet echt.

Nog 1 ompmerking wil ik hierbij plaatsen.
Dit komt vaker bij woningen voor waarbij een aanbouw of serre naderhand aangebouwt is waarbij/waardoor de ventilatie luchtstroom in de kruipruimte verslechterd is.

gr.Gerard
 

Dony

  • #3
Komt alleen nog bij dat in de woonkamer ook schimmel op de behang zat en wij nu zinds een halfjaar zonder stucwerk zitten (ivm drogen muur).
Het was een keer van buiten geinjecteerd(tegen optrekkend vocht) en een keer van binnen(meer dan 60 gaatjes, net boven de plint).
Het is nog steeds niet droog.
Bedrijf heeft net nog een keer 3 gaatjes geboord met heel zuiver gel om nu nog een keer te kijken of het daar niet toch de volgende 3 weken droogt.
Bedrijf weet het niet meer helemaal denk ik.
Het kan optrekkend of doorslaand vocht zijn.
Tegen doorslaand vocht is al 5 jaar geleden uitgegraven en de buitenmuur
met bitumen ingesmeerd. Het is al 2 keer geimpregneerd.
Nu gaan wij nog een keer uitgraven en betonnen platen met 5 cm afstand van de muur plaatsen, zodat da muur kan ventileren.
De draagbalk helemaal in de hook heeft ook een donkere plek en is nat.
Nog ideeën?
 

Tiho

  • #4
Mogelijk is de dakgoot lek of zelfs de nokvorsten niet goed dicht. Dan kan het water zo over de dakplaten in de spouwmuur komen misschien.
 

Dony

  • #5
Het betreft de begande grond.
geen spouwmuur maar 20cm enkele steensmuur.
 

Tiho

  • #6
Dat zou je niet zeggen met deze wirwar, maar ok dat is het dan niet.
 

Valkon

  • #7
Tja , het wordt nu wel iets duidelijker ,optrekkend of doorslaand vocht is dan een zeer rieele optie en wanneer een muur éénmaal doorslaat duurt het heel lang na de behandeling dat al het vocht inderdaad verdwenen is.

In duitsland wordt tegen dit soort gevels niet alleen bitumen aangesmeerd maar ook een stevige dakbedekking tegen de buitenmuur geplakt tot 10 cm boven het grondniveau.
Dit kan echter alleen bij een droge muur daar bitumen een olie product is en niet hecht aan water.
 

Valkon

  • #8
Heb ik nog een kleine opmerking , als de buitenmuur zoals je beschrijft al eerder met bitumen als waterkerende bescherming is ingesmeerd , hierdoor kan de reeds in de stenen en het metselwerk aanwezige vocht niet meer uitdampen naar buiten en als je dan ook de binnen zijde van een vochtweerende laag voorziet wordt het bijna onmogelijk om uit te dampen.

Dus een goede raad zou zijn , niet behandelen voor totale droogte van minder dan 20 procent gemeten.
 

Dony

  • #9
Binnen is alleen geinjecteerd, net boven de grond zodat de vocht niet hoger kan, maar het is toch nog 20 cm daarboven te meten en nog niet droog.
binnen zijn wij niet van plan een vochtwering te plaatsen, behalve sanierputz voor de afwerking.
 

Valkon

  • #10
Ja ik begrijp wat je bedoeld , maar vele steensoorten hebben een capilaire werking en zuigen daardoor het vocht op, bv.kalkzandsteen of zachte gebakken steensoorten.

Het lijkt er op dat dit hier ook het geval is , dus de betonnen keerwand lijkt op dit moment de enige uitweg , en dan maar afwachten tot de muur droog is ,waarbij een ventilator aan de binnen zijde zou kunnen helpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu