Zwaluwstaartplaten zwevend tijdelijk vastzetten

Cjvancastel

  • #1
In ons nieuwe huis uit ‘34 komt een nieuwe vloer op de bestaande (verstevigde) balklaag met vloerverwarming met behulp van zwaluwstaartplaten. De platen behoren volgens het verwerkingsvoorschrift zwevend te worden gelegd. Tot zo ver kind kan de was doen, maar om te voorkomen dat bij het drogen van het beton de hoeken omhoog gaan staan geeft het voorschrift het volgende:

Indien de Lewis Zwaluwstaartplaten los op de onderconstructie liggen (bijv. zwevende vloer / vloer met vloerverwarming) moet de Zwaluwstaartplaat t.p.v. de vloerranden tijdelijk worden gefixeerd met knellatten of met (middels parkers vastgezette) houten wigvormige klossen, om te voorkomen dat de vloer tijdens het drogen van de mortel in de hoeken en langs de randen omhoog komt.

Tijdelijk fixeren met knellatten of middels Parkers vastgezette wigvormige klossen. Ik heb geen idee hoe dit in zijn werk zou moeten gaan en hoe ik de vloer tijdelijk vastzet?

Hopelijk kan iemand mij aan een afbeelding of uitleg helpen?

Alvast veel dank!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Waarom overweeg je niet om droogbouw vloerverwarming toe te passen over de zwaluwstaart platen i.p.v. een zware betonvloer?
Per saldo zou je wel eens voordeliger kunnen uitkomen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Je kunt de platen fixeren door een lat klemvast te zetten tussen platen en plafond.
Niet vastschroeven op de balken of oude vloer.

Ook horen er nog vilt stroken onder de platen te liggen en rand isolatie langs de muur.
 

Cjvancastel

  • #4
@ Peter Ah, dat klinkt an sich logisch. Als ik het goed begrijp komt er dan onder die lat dus geen beton, dan heb je dus na het drogen en het verwijderen van de latten gaten in de betonnen vloer toch? Vul je deze dan later weer bij?

Yes, rand stroken en opleg stroken zijn gepland en besteld!

Dank voor de hulp!

@Degooyer, een stevige betonnen vloer die goed warmte vasthoud, relatief hoge belasting aankan en een geringe opbouw hoogte heeft was de wens.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een paar kleine gaatjes boren in de zwaluwstaartplaat, elektriciteits draad doorsteken naar beneden en aan de balklaag vastmaken, de plaat wordt nu strak op de balken getrokken en houdt toch de ruimte uit te zetten en te krimpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu