Zwak licht

Ik ben bezig geweest met een aparte wc op de bovenverdieping. Hier moet natuurlijk ook een lampje. Er zat al een lamp aan de verdeeldoos in het plafond. De schakelaar was door het plafond naar buiten de ruimte geleid voor een trektouwje. Ik wilde dit vervangen door een bewegingssensor binnen de ruimte, dan kan niemand meer vergeten het licht uit te doen en floept de afzuiging ook automatisch aan wanneer iemand naar de wc is geweest.

Ik heb dus de zwarte en blauwe draad naar de trekschakelaar weggehaald. In de verdeeldoos zaten de draden om elkaar heen gedraaid met zo'n kegelvormig zwart dopje eroverheen. Dit heb ik losgemaakt, de uiteindjes van de draden vernieuwd en nu in zo'n verbindingsklem doorgelust. Ik heb een nieuwe aftakking van L en N gemaakt voor mijn bewegingssensor-lampje-ventilator-idee en er verdwijnen ook een L en een N door het plafond richting de plafoniere op de overloop.

Ging allemaal prima! Plafonniere doet het nog, alle stroom in de rest van de bovenderdieping ook (het lust van kamer naar kamer (als ik groep 3 uit de meterkast haal, zit de complete bovenverdieping zonder stroom)), en de lamp springt aan zodra ik de deur van het wc'tje open doe.

Maar ineens, een dag later, is de plafonniere zwak licht gaan geven. Ook als ik de schakelaar omzet, dooft het licht langzaam uit in plaats van dat het plop uit is. Wat gaat hier mis? En vooral, hoe komt het dat het pas een dag later mis gaat? Als ik de stroom verkeerd heb aangesloten, zou ik dat toch direct moeten merken?

Bovendien heeft alleen de plafonniere er last van (die met een andere lamp op een hotelschakelaar zit, maar ik heb niet aan die schakelaars of andere lamp gezeten). Als ik de nieuwe verbindingsklem verwijder, zit weer de hele bovenverdieping zonder stroom, dus als deze niet goed door zou lussen, zouden toch alle lampen en stopcontacten zwak signaal moeten gaan geven?

Iemand tips waar te beginnen met zoeken naar het probleem? Kan het nog met de aarde-draad te maken hebben? Die heb ik nog met het oude kegelvormige dopje laten zitten.
 
Je moet al je gemaakte verbindingen even goed controleren. Waarschijnlijk zit er ergens een slecht contact. Dit kan gevaarlijk zijn!
 
ik heb de aftakking van de nieuwe bewegingsmelder + lamp weer van de verbindingsklem gehaald en dan is die verbindingsklem de enige 'nieuwe' verbinding, want daar zat dus eerst een kegelvormig dopje op. maar hoe kan het dan dat de plafonniere zwak gaat schijnen en de rest van de bovenverdieping wel blijft werken.

OF had ik misschien de draden naar het trektouwje moeten laten zitten en heb ik met het weghalen hiervan ergens anders aan 'getrokken'? Dan zit er misschien een verborgen doos. De draden liepen er wel gemakkelijk uit. Moet het plafond er dan uit? (wilde ik op zich wel een keer doen, maar had deze klus voor later bedacht)
 
Wat voor lichtbron zit er in de plafoniere? LED? Kan ook toeval zijn dat het lampje is overleden. Of dat de led lamp niet lekker samen gaat met de sensor.
 
de plafonniere is niet aangelsoten op de sensor, de sensor heb ik nu ook weer helemaal uit het systeem gehaald (was op een nieuw afsplitsein van L en N). ik heb de peertje al gewisseld, maar het signaal blijft zwak.

wat er ook nog was trouwens, is dat de tweede plafonniere in deze hotelschakeling eerder het niet meer deed (ik dacht stuk peertje en had geen zin om het te vervangen) en nu ineens schijnen ze beiden zwak. Misschien omdat ik binnen het wc'tje aan de draden heb lopen morrelen, dat er nu verderop in het plafond een kabelbreuk oid 'aan het licht' komt?

Hoe kan ik het goed aanpakken om het op te sporen?
 
update: ik heb er een spaarlamp in gedraaid ipv een LED en nu heb ik weer een sterk signaal. Is de LED dan toch niet geschikt? Of is er toch iets met de bedrading?
 
Het probleem ligt niet bij de draden naar de trekschakelaar. Dat ik deze heb weggehaald, staat los van de lamp met het zwakke licht. Waarschijnlijk was het idd een bruine en een zwarte, sorry om je op het verkeerde been te zetten.
Anyway die lamp en trekschakelaar was een apart cirkeltje, dat is weg en de overloop deed het prima. Een dag later niet meer. Tot ik er nu een andere spaarlamp in heb gedraaid.
 
Dan is het een kwestie van meten hoeveel spanning er op de fitting komt te staan.
Multimeters (eenvoudige) kosten haast niets meer, maar zijn wel de enige mogelijkheid om zekerheid te krijgen.
Want het skala aan lampen wat er op t' ogenblik, zelfs van die meneer uit Eindhoven, op de markt is, is van een bedroevende kwaliteit.
Ik schrijf er nu met viltstift de datum op, dat ze geplaatst zijn.
Sommige halen 5 jaar, maar er zijn erbij die halen de 5 maanden niet eens.
En dan kan een led wel zeer lang mee gaan, maar de electronica die in elke led zit, is de zwakke schakel.
 
Ok thanks!
Is er ook een manier om te meten hoe bestaande draden lopen? Of is ontdekking met trial and error de enige manier? Dan bedoel ik dus een draad loshalen en dan kijken wat het daarna niet meer doet?
 
Ja dat is een kwestie van als de leidingen zichtbaar zijn te volgen en anders afkoppelen.

Wees hier wel voorzichtig mee en schakel elke keer de groep af als je wilt ontkoppelen en controleer of het geheel spanningsloos is.
Ga daarbij geen blauwe draden los koppelen, want als je dat doet gaat de lamp wel uit, omdat hij geen stroomkring meer heeft.
Maar op bruin kan dan spanning blijven staan, die dodelijk kan zijn.
Dus alleen bruin of zwart afkoppelen, want die staan in verbinding met de fase van 230 volt
En weet je niet zeker op welke groep een aansluiting zit dan zal je dat zeker moeten stellen of de hoofdschakelaar uitzetten.

En kies dan wel voor een ventilator die een nadraaitijd heeft als hij spanningsloos wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu