ZPE (Tyleen) als warm water leiding

Gertjan2

  • #1
Beste klussers,

Voor tijdelijke werkzaamheden wil ik warmwaterleiding van een geiser naar de douche verplaatsen. Het gebruik van tyleen (ZPE) als warm waterleiding wordt meestal afgeraden.
Waarom eigenlijk? Kan de buis als hij warm wordt de druk niet meer aan?

Vaak wordt als nadeel genoemd dat de buis niet zuurstof dicht is. Wat heeft dit voor vervelende gevolgen? Roest zal niet optreden en legionella treedt bij mijn weten alleen op als de temperatuur permanent boven de 30 graden blijft.

Wie kan hier iets over zeggen?
 

Tiho

  • #2
Hierboven staat een sticky, waarin 20 graden staat.
 

Techno tim

  • #3
Wat is een sticky en waar boven Tiho.
 

Tiho

  • #4
Bovenaan in de boards staan de sticky,s Tim. Al heel lang :wink:

Hier dus, tweede bericht van boven. Boven die van Gert-jan.
 

Techno tim

  • #5
Bedankt voor je antwoord Tiho weet nu wat je bedoelt met sticky's.
Ze staan alleen niet boven bij mij maar dat is een ander onderwerp.
 

Gertjan2

  • #6
Ik denk dat ik eruit ben. Op Internet vond ik materiaal gegevens voor PE leidingen. Hieruit blijkt dat de maximum druk van PE40 (wat volgens mij ZPE is?) bij een temperatuur van 80 graden circa de helft is van de maximumdruk bij 20 graden.

ZPE kan een druk aan 6 bar aan ; dus bij 80 graden is dit circa 3 bar. De leveringsdruk t.p.v. de meter is circa 3 bar dus dat wordt dan kritisch. Er spelen nog een aantal ander dingen mee, zoals hoelang duurt de belasting, veroudering en de gebrukte veiligheidsfactor van 1.6

Ik denk dat je kunt concluderen dat een ZPE leiding niet geschikt is om permanent als warm waterleiding te gebruiken. Daarvoor is de buis te zwak. Als tijdelijke oplossing voor warm water durf ik dit wel aan. De gevolgen bij leidingbreuk zijn gering en na gebruik kan je de leiding altijd met een afsluiter dicht draaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu