Zoutreservoir van Siemens vaatwasser binnen enkele dagen leeg

Nicolaasje

  • #1
Heb een Siemens SE 65M380 vaatwasser. Nu heb ik het de laatste tijd dat de zoutreservoir binnen een aantal dagen leeg is.

Ik heb al zitten zoeken op dit forum, en kom dingen tegel als ventiel lek.

Heeft iemand enig idee of dit te repareren is? Ben zelf wel handig, dus als ik weet waar ik het moet zoeken en er zijn onderdelen te krijgen, is dat geen probleem.

Vaatwasser is ongeveer 15 jaar oud, dus weet niet of dat het nog de moeite is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zie explosietekeningen (klik), waarbij ik explosietekeningen heb genomen voor versie SE65M380EU/01.
Er bestaan meerdere versies, als je eventueel iets bestelt, dan beslist eerst de juiste versie invoeren bij Siemens om het exacte bestelnummer van het onderdeel te bepalen. Er zouden kleine verschillen kunnen zijn.

Ga met de pijl rechts naar pag. 4/6 en zoek in de tekening het nummer 0428 op (midden onderaan). Dat is het regeneerventiel. Indien dat blijft hangen in open stand, gaat je zout er snel doorheen. Vervangen is dan het beste, maar je zou eerst kunnen kijken of de plunjer ervan verroest is. Dat ding kost ca 30 Euro, als je googelt met het bestelnummer 00166875 vind je hem hier en daar nog een paar Euro goedkoper.

Een andere mogelijke oorzaak is een niet afsluitend deksel van de zoutpot. Dat heeft in dezelfde tekening het nummer 0425, bestelnummer 00165259. Het zou kunnen zijn, dat de rubber ring aan de onderkant hard geworden is en de dop daardoor niet goed meer afsluit. De ring is niet afzonderlijk te bestellen, maar de gehele dop kost pakweg 10 tot 14 Euro.

Dat is wat ik ervan afweet (ben zelf geen witgoedmonteur).
 
  • Like
Waarderingen: Nicolaasje

Nicolaasje

  • #3
Dank je wel voor je reactie Kees. Klinkt wel aannemelijk dat dit het is. Daarbij geen idee natuurlijk of het de dop of het regenereerventiel is. Ik verdenk eerder het laatste omdat het wel heel erg snel gaat.

Mij dochter dronk vandaag water uit haar dopper en hoorde haar zeggen, dat flesje smaakt zout. Dus kan me goed voorstellen dat er een grote hoeveelheid zout in het water terecht komt. Denk dat ik gewoon maar zo'n regenereerventiel bestel. Voor het geld hoef ik het niet te laten.

Nog een vraagje. Heb je enig idee wanneer dit ventiel zout toevoegt? Gebeurd dat regelmatig tijdens de wasbeurt. Kan natuurlijk ook even meten of er continu spanning blijft staan op het ventiel waardoor hij constant open staat...
 
Laatst bewerkt:

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
In de meeste woonplaatsen is zout niet eens nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu