Zonnepanelen op 2e groepenkast

Stef.G

  • #1
Goedenavond,
Krijg van verschillende elektromonteurs verschillende oplossingen te horen, dus wil het ook graag bij jullie polsen...:wink:

Wil op de schuur zonnepanelen (16-20 stuks met 3 fasen omvormer) en daarnaast zitten er in/aan die schuur de nodige verbruikers (werkplaats met gereedschap/lasapparaat (230V), waterpomp, wat IR-paneeltjes, etc.).
Woonhuis heeft 3-fasen aansluiting en in de groepenkast een vrije krachtgroep (3x 16A). Idee is om vanuit die krachtgroep een 3 fasen (6 mm2) kabel naar de schuur te trekken (meter of 25) en daarop dan een 2e meterkast te zetten met 12 A automaten. Nu weet ik dat zonnepanelen op een 'vrije' groep moeten zitten. Betekent dit eenvoudigweg dat in die 2e meterkast 2 automaten per fase geplaatst moeten worden zodat er per fase 1 automaat vrij is voor de omvormer en de andere voor een verbruikersgroep?
In de hoofdgroepenkast heeft de krachtgroep een aardlek - zijn er in die 2e kast dan ook nog aardlekschakelaars nodig?

En voor de zekerheid: ja, we halen hier een professional bij maar i.v.m. bestrating moet de kabel ongeveer nu de grond in en het zou jammer zijn later te horen dat er meer of iets anders had gemoeten.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Leg een mantel buis van 40mm dan kan je achteraf alles maken.
Een 2e meterkast moet selectief zijn op de hoofdaansluiting en dat gaat vaak niet in een woning
 

Stef.G

  • #3
Dank voor reactie. Als 2e meterkast niet kan doordat selectiviteit niet te garanderen is, moet ik dus de krachtgroep voor de zonnepanelen gebruiken en ook drie groepen vanuit de meterkast naar de schuur bedraden (ieder met eigen kabel/buis). Wordt denk ik een wat dikkere mantelbuis :(
 

Stef.G

  • #4
Voordeel is dan wel dat ik gewoon 16 A voor de gebruikers heb..:lol:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Voor de zonnepanelen zul je in de meterkast een eigen 3-fasen aardlekautomaat moeten plaatsen. Dat kan een 5x 2,5 mm2 YMVK (-as) zijn

Daarnaast zul je voor de schuur/werkplaats meerdere eindgroepen moeten plaatsen. Dus ook hiervoor meerdere YMVK-kabels moeten trekken.
 

Stef.G

  • #6
Yep, plaatje begint duidelijk te worden - ik begin maar eens met hakken in de fundering voor een 9 cm mantelbuis (1x kabel 5-aderig, 3x kabel 3-adering en een tyleenbuis).... de 3-fasen aardlek zit al in de kast voor de krachtgroepautomaat, alleen is dat een 30 mA waar ik begrijp dat voor zonnepanelen 300 mA beter is.
Jammer dat de praktische oplossingen strijdig zijn met de NEN-normen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu