Zonnepanelen installatie en aansluitwaarde

jerry84

  • #1
Hallo, ik heb zonnepanelen laten installeren en dus zou ik er gerust op moeten zijn dat alles goed is, maar vertrouwen is goed, controlle beter. Want ik heb zo mijn twijfels bij de installatie met name met de aansluit waarden.

Wellicht dat iemand hier op het forum mijn vragen kan beantwoorden.

Ik ben namelijk bang dat mijn panelen op een zomerse dag als de zon hoog staat de groep overbelast en misschien ook nog wel de hoofdzekering. De installateur zegt op dit gebied dat ik deze wattages nooit zal halen, maar ik heb daar zo mijn twijfels over.

De huidige situatie.

Er liggen op het oosten 8 panelen 365 watt piek en 1 van 375wp die naar het zuiden gedraaid staat. Op het westen liggen er 3 panelen van 365wp en 3 van 370wp welke op het zuiden liggen. Deze zijn aangesloten op een solar edge 1 fase omvormer welke max 5000 watt kan leveren. Deze omvormer zit op een pv kast met twee 16A groepen. Momenteel zit op deze Pv kast nog een droger van een aansluitwaarde van 2000watt. De PV kasten zit op de voormalige aparte groep waar de droger eerst op zat in de meterkast beneden. De hoofdzekering betreft nog een oude smeltzekering met een aansluitwaarde van 25A.

In mijn beredenering springt de zekering in de pv kast of in de groepenkast er uit rond de 3680watt. een wattage dat op een zomer dag misschien wel gehaald wordt door de zonnepanelen.

De hoofdzekering spingt bij 5750 watt.

Ik denk zomaar dat als de zon hoog staat, ik de wasmachine heb aan staan en de zeg de oven. Ik al gauw boven de 5750 watt kom. Ik verwacht dat de panelen op een goede dag zo maar richting de 5000 watt kunnen gaan en dan lijkt mij de 16a zekering ook niet afdoende.

Klopt deze gedachte en mijn zorgen of is alles in orde en hoef ik er niet naar om te kijken. Wellicht dat er iemand is die deze vraag kan toelichten.

Groetjes.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De spreiding van de panelen over oost, zuid en west zorgt ervoor dat je nooit aan die 5000 W gaat komen die de omvormer maximaal kan leveren.

Daarbij: Als je zelf verbruikers aan hebt staan én de PV-panelen leveren een maximaal vermogen, is dit alleen maar gunstig voor je hoofdzekering.

Maar plaats eens een foto van je groepenkast. Want wellicht zijn de overige componenten niet geschikt...
 

jerry84

  • #3
Okay dus het is niet zo dat als bijvoorbeeld de zonnepanelen 3000 watt leveren en de oven 3000 watt vraagt dan heft dat elkaar weer op.

De gevraagde foto's.


20221106_162638.jpg



20221106_162426.jpg


20221106_162546.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dat heft elkaar juist wel op. Je trekt je eigengebruik eerst van je opbrengst af. Wat overblijft/nog nodig is levert het net (terug). In jouw voorbeeld dus 0.
 

jerry84

  • #5
Bedankt dan snap ik het. Dan was mijn benadering verkeerd. Dus stel in het geval dat mijn panelen theoretisch wel 5000watt zouden lever dan nog knalt de hoofd er niet uit. Maar feit blijft wel dat dan de groep van 16A er uit springt. Of heb ik dat dan verkeerd? Of denken jullie dat ik met 15 panelen nooit boven de 3680watt kom te zitten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik vind het wel een bijzondere keuze, een 5kW omvormer op een 16A groep. Wellicht wordt er inderdaad nooit meer dan 16A geleverd vanwege de ligging, maar waarom dan die 5kW omvormer? Had dat dan geen 4kW of minder kunnen zijn?

De opbrengst kun je simuleren door de panelen in te tekenen in ontwerptools (met de juiste oriëntatie, hellingshoek etc.). Of de omvormer passend is kun je eigenlijk pas iets over zeggen als je de exacte specificaties van de omvormer, optimizers en panelen weet. Bij Solar Edge met optimizers is dat sowieso een verhaal apart. Dat hele ontwerp controleren gaat misschien wat te ver voor een doe-het-zelf forum. Maar je mag toch aannemen dat de installateur dit heeft gedaan en kan toelichten?

Als je een jaartje wacht ben je er ook achter wat het piekvermogen is.
 

jerry84

  • #7
Ja als ik de 5000watt niet haal waarom inderdaad dan een omvormer van 5000watt.

Maar goed de vraag over de 16A automaat waar de omvormer op zit. Als de panelen meer dan 3680watt gaan leveren dan springt die er uit. Of klopt dat niet?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Niet direct, een automaat kan best een tijd worden overbelast zonder dat deze uitschakelt.

automaten (1).jpg

Het is zo'n brede lijn omdat er exemplarische verschillen zijn tussen installatieautomaten. Alle automaten zouden ergens binnen deze marges moeten vallen. Dat betekent dat zelfs de "snelste" automaat bij 13% overbelasting niet binnen 10000s uitschakelt (bijna 3 uur). De "traagste" automaat houdt zelfs 45% overbelasting gedurende 10000s vol.

Dus zelfs al levert de omvormer wel 5000W op piekmomenten, oftewel zo'n 36% overbelasting, zou het wel eens kunnen dat de automaat niet eens uitschakelt omdat de tijdsduur niet lang genoeg is.

Maar componenten overbelasten is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Dat de automaat het even uithoudt wil niet zeggen dat het een goed idee is.
 

jerry84

  • #9
Nou voor de hoofdstop maak ik mij nu niet zo zorgen meer.

Maar maak mij nog wel zorgen over de 16A groep. Want het totale wp van de installatie is 4785wp. Dit zal ik waarschijnlijk nooit halen. Maar als de zon hoog staat recht boven de nok van mijn dak dan is er wel even een piek. Zal er dan net om gaan spannen denk ik.

Wat denken jullie? Algemene regel is 0,88 het wp vermogen toch. Kom ik toch boven de 4000watt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
jerry84 schreef:
Maar als de zon hoog staat recht boven de nok van mijn dak dan is er wel even een piek.
Dat zal in Nederland niet gebeuren. Wij zitten op op N52, niet op N23,5.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu