Elektrische installatie zonnepanelen

Marcgk

  • #1
Ik ben van plan zonnepanelen op mijn dak te laten leggen (hoogtevrees), maar wil de elektrische installatie wel zelf doen.
Ik heb al van alles gelezen en opgezocht over de eisen waaraan de installatie elektrisch moet voldoen, maar sommige teksten spreken elkaar nog al tegen of roepen meer vragen op dan antwoorden.

Ik wil 22 panelen van 170Wp op het dak leggen. Totaal dus 3740 Wp. De omvormer die ik op het oog heb is misschien wat ruim in vermogen voor het aantal panelen, maar is geschikt voor installaties van 3000-5000W. Het maximale AC vermogen van de omvormer is 4600W. De omvormer heeft volgens de specs een ingebouwde GFCI (Ground Fault Current Interrupter), en is van het transformator loze type.
De omvormer komt op zolder te hangen, dit zal zo'n 10 meter van de meterkast zijn schat ik.

De groep panelen op de eerste MPPT ingang van de omvormer zal bestaan uit 3 parallelle strings van elk 6 panelen. Dit levert een Open Klemspanning op van ca. 672V, en een kortsluitstroom van 6,60A. Daarnaast is er dan nog 1 enkele string van 4 panelen (448V, 2,20A) op de tweede MPPT ingang van de omvormer.

De omvormer heeft geen DC schakelaar. Is het verplicht een DC schakelaar op te nemen tussen de panelen en de omvormer?
Zo niet, is het verstandig om het toch wel te doen of maakt het niet zo veel uit?
Als de spanning aan de AC kant wegvalt (uitgeschakeld wordt) loopt er ook geen stroom meer door de panelen heen, en kunnen indien nodig de DC stekkers toch ook veilig uit de omvormer worden getrokken of niet?

De omvormer wordt vast aangesloten op de meterkast (dus zonder stopcontact ertussen). Ik lees dat er bij de omvormer een werkschakelaar moet komen tenzij de meterkast in zicht is of afsluitbaar is. Klopt dit, of is de werkschakelaar altijd verplicht? En moet die werkschakelaar altijd bereikbaar zijn of mag die naast de omvormer zitten waar je met een trapje oid bij moet.

De omvormer is maximaal 4600W AC zijde, dus die zou afgezekerd moeten worden met 20A. Ik heb alleen minder panelen, dus die 4600W zal nooit gehaald worden, ik zal altijd onder de 16A blijven (Wp panelen minus het verlies in de omvormer). Mag ik er dan ook voor kiezen om af te zekeren met een B16A automaat?

Bij 16A afzekeren mag de kabel naar zolder (neem ik aan) gewoon 3 x 2,5 mm2 zijn. Is het ivm verliezen in de kabel slim om een dikkere kabel te nemen (3 x 4 mm2 bv)?
Als ik toch 20A moet/wil afzekeren wat moet de kabeldikte dan zijn?

Verder lees ik verschillende dingen over of de omvormer wel of niet achter een ALS moet zitten. En als hij wel achter een ALS zit dat je dan beter een Klasse B ALS kunt hebben, of beter 100 of 300 mA ipv. 30 mA etc.
Wat is minimaal verplicht en beter: wat is wijsheid? Het liefste heb ik de omvormer niet achter een van de bestaande ALS'en zitten, dus dat betekent of een eigen ALS of helemaal geen ALS. Zoals gezegd heeft de omvormer wel een ingebouwde aardlek beveiliging volgens de specs.
Als ik met 16A afzeker kan ik er simpel voor kiezen om dat te doen met een aardlekautomaat (alamat). Dan zit de omvormer achter zijn eigen groep en ALS, al is dit dan wel een normaal 30mA ALS type (klasse A?). Bestaan alamats eigenlijk ook in 20A uitvoering?
Bij een losse ALS, wat is het beste? Klasse A of B? 30, 100 of 300mA?

Tot slot lees je hier en daar wat over het wel of niet aarden van de zonnepanelen op het dak (de constructie dus, niet de + of - pool). Het is geloof ik niet verplicht, maar is het verstandig het wel te doen (of juist niet bv. ivm onweer/bliksem)? Is het dan voldoende de metalen frames waar de panelen op zitten met elkaar te verbinden of moet elk paneel apart doorverbonden worden? Trek je de aarde dan uiteindelijk door naar de aarde van de omvormer of trek je de aarde helemaal door naar beneden naar de aardrail in de meterkast? En met hoeveel mm2 dan?

Alvast bedankt aan iedereen die het een en ander kan verhelderen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
DC werkschakelaar is niet verplicht, wel verstandig.
Neem wel de juiste ivm de kruipafstand van 700v.

Die omvormer gaat 100% zeker over de 16A heen, dus netjes afzekeren met een 20A B automaat neem ook een dikke kabel naar je omvormer (4mm²).
Ook de omvormer voorzien van een werkschakelaar, wcd is niet toegestaan.
De werkschakelaar moet in de nabijheid van de omvormer.
Het is een vast aangesloten vast opgesteld toestel, indien de weerstand vnd de aarde voldoende laag is is een aardlek niet verplicht.

Aarden van de panelen en draagconstructie zou ik niet doen, indien nodig een eigen bliksemafleider plaatsen en koppelen aan het frame.
 

Marcgk

  • #3
Bedankt headhunter voor de duidelijke antwoorden.
Ik ga de omvormer met 20A afzekeren en er een 3 x 4 mm2 kabel naar toe leggen.
Ik ben nog wel nieuwsgierig waarom de omvormer toch over die 16A heen zal gaan. Maak ik een fout bij de berekening of is er iets wat ik over het hoofd zie?

Ik zag dat er ook gewoon aardlekautomaten bestaan van 20A. Stel dat ik voor de veiligheid toch kies om de omvormer achter een ALS te zetten, dan is het geen probleem hier een normale 30mA, Klasse A ALS voor te gebruiken? Er is geen verhoogde kans dat de omvormer de ALS laat afslaan om niets?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Jij rekent met de Wp van de panelen, maar dat is een gemiddelde waarde welke vaak gegarandeerd word over een bepaalde tijd,bij standaard condities.Bij nieuwe installaties zie je vaak dat ze bij een heldere winterdag(koud) met voldoende instraling er ruim overheen gaan.Je omvormer zal dat ook gewoon doen omdat hij dat kan.

Volgens mij moet je een B aardlek toepassen.
 

Marcgk

  • #5
Toch nog een vraag over het wel of niet toe passen van een aardlekschakelaar voor de omvormer.
Headhunter merkt op dat indien de weerstand van de de aarde voldoende laag is is een aardlek niet verplicht is. In een ander topic wordt de waarde < 1,2 ohm genoemd.

Nu heb ik van mijn werk even een Fluke 1653B Multifunction Tester meegenomen en daarmee de aardweerstand gemeten. De waarde die daar uit komt is ca. 23 ohm. Dat is dus fors hoger dan die genoemde 1,2 ohm. Ergens anders las ik dat de aardweerstand maximaal 166 ohm mag zijn (even los van wel of geen ALS). Daar zit de waarde wel weer ruim onder.

Gaan die 1,2 ohm, 23 ohm en 166 ohm alledrie over hetzelfde of zit ik verschillende zaken met elkaar te vergelijken?
Is het in een TT stelsel überhaupt mogelijk om een aardweerstand te krijgen die lager is dan 1,5 ohm? (op mijn werk was de aardweerstand overigens 0,5 ohm met diezelfde meter, maar daar hangen aarde en nul aan elkaar in de hoofdkast).

Is in mijn geval een ALS dus toch sowieso verplicht voor de omvormer ondanks dat hij vast aangesloten wordt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
ALs je aardweerstand <1,6 ohm dan zal bij een aardsluiting van 16A patroon de aanraakspanning op de geaarde delen niet hoger worden dan 50v wisselspanning.

Bij 23ohm zit je daarvoor te hoog, dus aardlek verplicht.

Geen aardlek > max 1,6ohm(16A) (afhankelijk van je zwaarste eindgroep)
Aardlek > maximaal 166ohm

Het is heel goed mogelijk om de gewenste waarde te krijgen, het is maar hoe lang je pen is en hoeveel je er parallel gaat zetten.
 

Marcgk

  • #7
Duidelijk, dank je headhunter.
 

Marcgk

  • #8
In een vaste installatie mag je geen soepel snoer gebruiken heb ik begrepen, maar mag voor het laatste stukje tussen de werkschakelaar en de omvormer wel een stuk soepel neopreen snoer gebruikt worden (3 x 4mm2), of moet dit ook met YMVK net als de rest? Snoer (met adereindhulsen uiteraard) lijkt me makkelijker aan te sluiten op de omvormer dan de stugge massieve aders van YMVK.

En in de meterkast gebruik ik het liefst soepel draad voor het verbinden van de ALS-en en automaten (6 mm2) omdat dat veel makkelijker werkt dan massieve kabel van die dikte.
Als ik uit een stuk neopreen kabel de losse aders haal, kan ik die dan voor dat doel gebruiken, of moet het perse soepel PVC draad zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Kan gewoon, neopreen van werkschakelaar naar omvormer.

Je mag die kernen ook gebruiken in een kast, geen punt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu