Zoneregeling verdeling met aantal groepen.

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo,

Ik heb tijd terug vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming in de gehele woning, geen radiators meer. Ik heb 10 groepen en wil 4 ruimtes onafhankelijk kunnen regelen. Ik heb gekeken naar Honywell en Danfoss zoneregeling, draadloos.
Ik heb nu een vraag waarvan ik het antwoord niet eenduidig uit de handleidingen van deze regelingen kan halen.

De HCE80 van Honywell kan 5 zones standaard aan (5 uitgangen) en per uitgang maximaal 3 kleppen besturen. Ik heb dus 4 zones, maar er is ook een zone die 5 groepen heeft. Dus 1 zone met 5 kleppen.
Omdat de HCE80 maar maximaal 3 kleppen op 1 uitgang kan hebben moet ik dus de overige 2 op een andere uitgang aansluiten.

Kan ik die 5 kleppen dus over 2 uitgangen verdelen op de HCE80, die dan TEGELIJK bediend worden door betreffende ruimtethermostaat ? Ik zie dit niet echt naar voren komen in de gebruiksaanwijzingen. Hetzelfde vraag ik me dus ook af bij de Danfoss CF MC regeling.
(Heb overigs wel het idee dat je bij Honywell veel naam betaalt).

Andere vraag: Het is een Robot verdeelunit. Als de ketel ingeschakeld wordt gaat dus zowel de pompmotor van ketel als verdeler draaien. Geeft dit geen problemen met het rondpompen? Ik kan me voorstellen dat de pompmotor van de ketel harder of langzamer draait dan de pompmotor van de verdeler. Stoomrichting is natuurlijk hetzelfde, maar ik kan me voorstellen dat je hierdoor stromingslawaai krijgt in de ketel? Of is dit verder geen bezwaar?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan alle uitgangen vrij combineren tot 1 of meerdere functiegroepen

Dat hangt ervan af of je hydraulisch neutraal of hydraulisch actief bent aangesloten.

Bij hydraulisch neurtraal zitten aanvoer en retour op dezelfde balk en de pomp trekt uit die balk het water via de vloer weer naar die balk toe.

de ketel veroorzaakt alleen stroming boven de pomp, de pomp veroorzaakt alleen stroming in de vloer

bij hydaulisch actief zit de pomp direct op de aanvoer pompt het water door de vloer en de retourbalk zit direct op de retour, in dit geval werken de pompen samen en kunnen ze elkaar beinvloeden.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3


Bedankt voor snelle antwoord, ik heb er een plaatje bijgevoegd. Dat is fijn om te weten dat je de uitgangen vrij kunt combineren. Hoef ik alleen nog te kijken voor welk merk ik ga. Heeft iemand daar nog advies in?

De verdeler is dus hydraulisch neutraal aangesloten, aan en afvoer zitten met 22 mm op dezelfde (bovenste) balk aangesloten. De plug rechts op onderste aanvoerbalk is afgedopt. Op de kranen komen dan die NC kleppen. Ik heb overigs bij de ketel wel een bypass ventiel geplaatst. Ketel is trouwens een Combi Vailliant Solide van ongeveer 10 jaar. Hij wordt gewoon aan/uit geschakeld, dus geen Open Therm.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik zou je willen aanraden om eens wat verder te kijken dan Honeywell en Danfos.....
10 groepen in 4 zones verdelen is redelijk eenvoudig te doen voor een zeer schappelijke prijs.
Let er wel op dat je in combinatie met deze verdeler ook de juiste stelmotortjes koopt.

De stelmotortjes hebben een vermogen van ca 2 Watt: het is totaal geen probleem om er 5 op 1 uitgang te zetten.

Je hebt zo te zien een Alpha2L pomp: daarmee geen enkel probleem: niets aan die verdeler wijzigen!!
Als de ketel aan gaat heeft dat toch een reden en zal er één of meerdere zones warmte vragen (anders gaat m.i. de ketel niet aan.....)
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Het is inderdaad een Alpha2L pomp, ik heb het zaakje ongeveer 3 maanden geleden zo gemonteerd. Ik ga er ook niks meer aan wijzigen. Per groep zit ik tussen de 60 en 90 meter slang, verwacht betreft doorstroming ook geen problemen. anders kan ik er eventueel nog flowmeters tussen plaatsen. Afsluiters hebben M30x1.5 draad. Er schijnen verloop adapters te bestaan, maar liever niet. Wat zijn nog meer betrouwbare merken behalve Danfoss en Honywell?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
U krijgt hier geen merkadvies.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu