Zomerhuisje verzakt

sandravb

  • #1
Beste allemaal,

Ik plaats mijn vraag even hier in de hoop dat er mensen zijn die weten wat te doen..
mijn zoektocht op internet loopt continu op niets uit.

Ik heb een zomerhuis die ik aan het verbouwen ben (ik woon er ook). Echter begint het steeds meer op te vallen dat het huisje lijkt te verzakken.
Het oude gedeelte van het huisje stamt uit ongeveer 1980, een fundering heeft het niet. Destijds zijn de vloerbalken gewoon in het zand gelegd.
Nu is de keuken en klein slaapkamer dermate verzakt dat ik het wil verhelpen voor ik verdere schade krijg aan het huisje.

Iemand enig idee wat ik het beste kan doen? ik zal even een foto bijvoegen van onder de grond. als mede een snelle tekening/plattegrond van het huisje.
de cirkels zijn de plekken waar het verzakt. de verzakking is wel in zijn geheel maar de cirkels zijn de plekken waar dit het duidelijkste is waar te nemen. het driehoekje staat mijn oven. als ik daar langs loop hoor je gewoon het oven plateau rammelen. in de badkamer beginnen mijn tegels ook los te komen (breken nog niet zijn 50 x 50 tegels).

het idee nu is om in de kleine kamer de vloer eruit te halen (vloerbalken laten zitten) en dan op 2 plekken met stevige balken te gaan krikken en te stutten met tegels.
eigenlijk wou ik hem weer "waterpas" laten zetten en dan beton vloer erin maar ik heb mij al laten vertellen dat dit ivm ruimte gebrek niet mogelijk is.

gr sandra

hut.jpg onder vloer.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Tja, een zomerhuis is ook niet bedoeld om in te wonen. Als het geen fundering heeft, heeft opkrikken geen nut. Er zal eerst een fundering gemaakt moeten worden. In de praktijk bij dit soort gebouwtjes betekent dat volledig opnieuw opbouwen (na sloop).

Ik zie een geknakte riolering?
 

sandravb

  • #3
Ik snap niet wat het verzakken van het huisje te maken heeft met het er al dan niet mogen wonen? (overigens mag je momenteel wel op campings/recreatieplekken wonen, in ieder geval wel waar ik woon)

Er is inderdaad een riolering geknapt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je zult een fundering moeten aanbrengen. Enkel opkrikken en de ruimte opvullen met tegels werkt slechts zeer tijdelijk.
 

sandravb

  • #5
Hoe zou ik het beste een fundering kunnen maken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik vind dat zeker relevant, omdat wonen heel andere eisen geeft dan alleen een paar weken gebruik in de zomer. Zo komt er al snel een duurdere badkamer in, en veel meer gewicht aan van alles en nog wat. Daardoor is er een risico dat het sneller gaat verzakken en bovenal wordt het gevolg van een verzakking groter.

Een fundering achteraf aanbrengen is erg lastig. Dus slopen en opnieuw opbouwen is het beste. De fundering moet gekozen worden aan de hand van de draagkracht van de ondergrond. En zo te horen laat de draagkracht van de ondergrond te wensen over. Een constructeur kan dit berekenen. Je hebt een vergunning nodig, ook als je alleen een fundering aanbrengt zonder de rest te slopen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Keuze van de juiste funderingstechniek is inderdaad afhankelijk van de ondergrond. Dit kunnen we niet op afstand beoordelen...
 

sandravb

  • #8
Oke op die manier..
Nou ja slopen en opnieuw opbouwen zit niet in het budget.. En ik woon er ivm zeer krappe woning markt. Dus ik heb hoe dan ook een noodoplossing nodig.. Daarom hoopte ik hier bruikbare tips te krijgen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Ja vaak wordt er wat afgeprutst bij die oude vakantie huisjes door steeds stukken aan te bouwen.
En dan vaak door de eigenaar zelf die vaak geen verstand hebben van verbouwen.
Ook staan die oude vakantie huisjes vaak gewoon zonder fundering op een goede zand grond.
Dat heeft vaak ook te maken met de voorschriften van bv een park als de grond geen eigendom is.
De woning moet verplaatsbaar zijn, net zoals met chalets staan de woningen/huisjes dan gestempeld op de ondergrond.
Zo op de foto's te zien, liggen de balken niet meer op het zand.
Je zou die op diverse plaatsen kunnen ondersteunen en eventueel iets op kunnen krikken, zodat alles weer aansluit en waterpas is.
Stoeptegels van 60x30 onder de balken aanbrengen, en eventueel met houten wiggen opwiggen.
Maar als de ondergrond niet goed is bv leem of klei, zal het blijven verzakken

Ach en wat je voor eisen stelt aan een vakantie woning is persoonlijk en vaak wordt dit soort woningen ook geheel het jaar door gebruikt
Zo zat er in ons chalet een grotere en luxere badkamer in als hier thuis.
Mijn buren hadden een drie dubbel chalet /woning waar alles op en aan zat, en waar frans bouwer jaloers op zou worden.:mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Klopt. Er valt best wat te doen, maar het moge duidelijk zijn dat het een noodoplossing is. Aan de zijkant opgraven en aanpassen. Hoe groter (en ook dikker) de tegels die je eronder schuift, hoe meer draagkracht. Let erop dat als je houten wiggen gebruikt deze goed tegen water moeten kunnen. Met een autokrik oplichten en klinkers ertussen kan ook werken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Yvonne Ten Hove

  • #11
Hi Sandra,

Heb je het probleem op kunnen lossen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu