Zoldervloer isoleren - luchtgeluid zoveel mogelijk beperken

Henkies

 • #1
Ik ga mijn zolderkamer opknappen waarbij ik onder andere het gekraak van de houten vloer aan ga pakken. Laatste kans dus om nog iets extras met deze vloer te gaan doen.

Oplossen van contactgeluid is geen optie vanwege gewicht en hoogte van een goede oplossing.

Ik zou wel graag luxhtgeluid nog zoveel als mogelijk beperken. Ik dacht hierbij aan 12cm glaswol tussen de balken te plaatsen van bovenaf. Het onderliggende plafond is reeds afgewerkt.

Twee vragen:
- kan ik hier een significant effect van verwachten op het gebied van luchtgeluid? Denk aan praten, snurken, televisie.
- krijg ik vochtproblemen wegens gebrek aan dampscherm? Het dak van de zolder is op dit moment slechts geisoleerd met 3cm piepschuim. De kamer zal in eerste instantie niet continue gebruikt en dus gestookt worden. Indien dit problematisch is: tot welke temperatuur zou ik de ruimte moeten stoken om problemen te voorkomen?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kjiratsiekoedel

  • #2
  Ja, dit doet zeker wat op luchtgeluid. Je vloer klinkt ook minder hol met lopen. Ik had onlangs even de isolatie uit mijn zoldervloer gehaald ivm andere werkzaamheden en merkte verschil.

  Als je niet wilt dat je vloer teveel omhoog komt, zijn er voor contactgeluid ook dunne ondervloeren te krijgen van 3 of 5mm. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Maar wel duur.
   

  Jackd

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Vochtproblemen zijn afhankelijk van de temperatuur op zolder en de dampdichtheid van de vloer die erin komt.
  Doordat je de vloer gaat isoleren, zal het er in de winter sneller afkoelen als er niet of nauwelijks verwarmd wordt op zolder.
  Combineer je dat met een (redelijk) damp dichte (onder)vloer en het kan snel fout gaat.
   

  Henkies

  • #4
  @kjirat, dat dunne spul om met meer massa (14kg/m2) luchtgeluid tegen te gaaan ziet er goed uit, maar is me te duur. Isolatie tussen de balken leek me daarom nog een acceptabele middenweg, mits dat goed gaat natuurlijk. Heb jij geen last van vocht met je geïsoleerde vloer? Of heb jij een dampscherm eronder?

  Voor contactgeluid zal ook nog een laag gipsvezelplaat of gelijkwaardig erbij moeten komen. Dat wordt teveel en over het contactgeluid heb ik me inmiddels heen gezet.  Vochtproblemen wil ik voorkomen. Maar bij wat voor temperatuurverschillen moet ik me zorgen gaan maken? Zou het voldoende zijn om de zolder bijvoorbeeld op 15 graden te stoken met een thermostaatknop op de radiator?

  Bij koud weer zal na het uitschakelen van de cv natuurlijk alsnog de zolderkamer sneller afkoelen dan de verdieping eronder....
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Even gekeken voor je hoe het ongeveer zit. Gipskarton 12,5mm, balklaag 15 cm gevuld met glaswol, OSB 20 mm op de balklaag. De temperatuur op zolder moet niet onder de 8 graden komen. Wordt de temperatuur lager op zolder begint het weinig te condenseren aan de onderkant van de OSB. De luchtvochtigheid in de ruimtes onder de zoldervloer moet rond de 50% blijven.
   

  Henkies

  • #6
  Super, dus dan zal ik wel moeten stoken, maar slechts in beperkte mate. Hoe heb je de temperatuur berekend? Is die 8 graden nog afhankelijk van de temperatuur in de ruimte eronder?

  Mijn stapel komt ongeveer overeen met wat je zegt: gipsplaat, 2 cm raggels, 16cm balklaag gevuld met 12cm glaswol (zonder folie, dat wordt nog lastig bij de bouwmarkt) en 4cm lucht, 22mm planken. De vloer wordt afgewerkt met10mm houtvezel ondervloer (zonder danpscherm?) 8mm laminaat.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ja die staat op 20 gr. en 50% relatieve luchtvochtheid.
  De temperatuur van buiten is 8 graden met 80 % luchtvochtigheid.
  Wat voor folie?
  Er is toch wel een glaswol te koop met papier of met een ander dampopen materiaal.
  Voor de afwerking met houtvezel ondervloer heb ik 10 mm spaanplaat genomen en voor het laminaat
  MDF. Over het algemeen lopen de Mu waarde van hout of plaatmateriaal redelijk gelijk.
   

  Sander 1972

  • #8
  Fermacell? wel buiten zagen en handschoenen aan.
   

  Henkies

  • #9
  Dank wgb, wat voor calculator gebruik je hiervoor? Ik zou er graag even mee spelen om wat gevoel erbij te krijgen.

  Laatste wat me toch nog weerhoudt: stel ik stook de zolder veiligheidshalve tot 15 graden, dan weet ik nog niet zeker of tijdens een koude winternacht de temperatuur al dan niet onder de 8 gaat komen als de cv savonds uitgezet wordt.

  @Sander, het plafond is al vrij laag dus ik kan me niet nog 3cm extra verlies veroorloven. Jammer dat dat die estrich platen niet rechtstreeks op de balken kunnen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Het is geen probleem om isolatie met een alu laag te gebruiken. Doe deze dan naar beneden.
  De zolder gaan verwarmen is niet nodig. Hooguit een vorstbeveiliging als er leidingen lopen.

  Zet het isoleren van de kap ook maar op het lijstje :wink:
   

  Henkies

  • #11
  Dat zou fijn zijn, maar staat dat advies niet haaks op het algemeen advies dat een dampscherm altijd benodigd is als je isoleert naar een onverwarmde ruimte?

  Het isoleren van de kap staat zeker op de lijst, maar dat wil ik later doen aangezien er mogelijk nog een dakkapel gaat komen in de toekomst.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Nee, dampscherm hoeft alleen als "buiten" de andere kant is. De zolder wordt gewoon als binnen het huis gerekend. Uiteraard moet je de zolder wel (licht) ventileren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu