Zolder - schuin dak isoleren

Strider

  • #1
Het zoveelste isoleer topic, maar toch heb ik nog wat advies nodig :)

Ik wil de zolder in mijn huis gaan isoleren en aftimmeren met gipsplaten. De zolder is helaas niet heel erg hoog, daarom wil ik zo min mogelijk ruimte opofferen aan het dak.
De zolder gaat voornamelijk gebruikt worden voor wat fitness toestellen, het maakt mij daarom niet uit dat het koud is op zolder, maar ik wil in de zomer zoveel mogelijk warmte buiten houden. Aangezien het in de zomer behoorlijk warm op deze zolder kan worden.

De maximale ruimte die ik aan de isolatie wil opofferen is de dikte van de balkjes, volgens mij is dat iets van 5/6 cm. Op deze balkjes wil ik daarna de gipsplaten monteren.

Wat voor isolatiemateriaal raden jullie mij aan? Het dakbeschot bestaat overigens uit eternietplaten (2/5% asbest), hierin nieten of wat dan ook is niet mogelijk. Aangezien het een huurhuis is ga ik ze ook niet verwijderen, en een asbest inventarisatie heeft de zolder veilig verklaard.

Tips, advies? :)

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Foto op de site van klusidee gezet, foto's plaatsen niet via externe site maar via klusidee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met slechts 5 of 6 cm dik zal het niet meevallen die warmte tegen te houden. De basis regel is, dik en zwaar materiaal te plaatsen.
 

Strider

  • #4
Dat begrijp ik, ik vraag me af of het uberhaubt de moeite waard is om er isolatiemateriaal in te gaan plaatsen?

Misschien kan ik beter alleen een dampwerende folie plaatsen, aftimmeren met gipsplaten, en de gespaarde kosten besteden aan extra energiekosten? Er komt sowieso een mobile airco te staan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is er achter te komen wat voor een type plaat er is aangebracht en hoe dik deze is.
Indien die plaat net zo dampopen is als een gipsplaat kan je zonder damprem je dak afwerken.
 

Strider

  • #6
Ik weet dat het alleen (asbest) eterniet plaat is die in de jaren 60/70 heel veel is gebruikt. Ik heb geen idee hoe dik hij is, ik verwacht maar een paar centimeter.

De bedoeling is wel om de gisplaten te gaan verven, wat zou betekenen dat de gipsplaat niet meer dampopen is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zodra je gaat isoleren is het heel belangrijk te weten hoeveel vocht er door een materiaal kan stromen. De zogenaamde Mu waarde. Dat zijn getallen van 1 dampopen tot abdoluut dampdicht metaal en glas.

Breng je verf op een gipsplaat aan zal die plaat minder vocht doorlaten maar de vraag is hoeveel.
Breng je een damprem gaat er heel weinig vocht naar buiten en die plaat die er nu zit zal waarschijnlijk behoorlijk dampopen zijn.

Je dak veranderen is zeer critisch. Je moet goed weten waar je mee bezig bent. Geen idee, ik verwacht, werkt niet in deze.
 

Strider

  • #8
Helemaal mee eens, daarom stel ik mijn vraag ook hier.

Is het dan niet verstandiger om toch gewoon een damprem folie aan te brengen?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Damprem kan in ieder geval geen kwaad.

Om op de isolatie terug te komen: conventioneel glas of steenwol schiet niet op met 5 a 6 cm. Je zou eens kunnen kijken bij 'meerlaags isolatiefolie' of 'isolatiedekens'.

Ik heb daar wel aardige resultaten mee behaald. Tis wel stukkie duurder per m2.
 

Strider

  • #10
Ik heb de prijzen nagekeken en 10 euro per vierkante meter vind ik eigenlijk te prijzig voor een huurhuis.

EPS, steen en glaswol hebben met een dikte van +/- 5cm een RD waarde van +/- 1.3. Pir en Pur schuim platen hebben met die dikte een RD waarde van 2.15 wat ze wel geschikt maken, maar ook die zitten weer rond de € 10,- per vierkante meter.

Misschien dat voor mij de beste oplossing is om het gewoon te houden bij dampdichte folie + aftimmeren met gipsplaten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Strider schreef:
Ik weet dat het alleen (asbest) eterniet plaat is die in de jaren 60/70 heel veel is gebruikt. Ik heb geen idee hoe dik hij is, ik verwacht maar een paar centimeter.
Als ik het mij goed herinner zijn die platen +/- 3 mm dik. Net boven de bovenste gording op de foto kan je het meten, daar liggen de platen dakpansgewijs over elkaar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu