Zolder isoleren, welke strategie?

-kerel

  • #1
Heb inmiddels redelijk wat ervaring met het isoleren van wanden. De aanpak die ik meestal hanteer is het aanbrengen van een geraamte van CLS-balken, tussen de balken breng ik rockwool aan, niet het af met een dampscherm en werk het af met gipsplaten.

Nu wil ik aan de slag met het isoleren van de zolder. Een paar uitgangspunten:

1. Het hoeft niet netjes afgewerkt te worden met gips, het is louter een zolder voor rommel
2. Budget is max 500

Om een idee te krijgen van de situatie:



Zoals je kunt zien is de afstand tussen de kepers enorm groot. Mocht ik rockwool platen willen aanbrengen, zal ik dus meerdere kepers moeten aanbrengen iedere x CM (standaardbreedte van die platen zijn geloof ik 35cm, 45cm of 60cm).

Ik lees echter ook het e.e.a. over PIR / PU platen, en ik doe de aanname dat ik in dat geval geen extra kepers hoef aan te brengen en die platen simpeleweg tegen het dakbeschot kan bevestigen en de kieren kan afwerken met PUR. Klopt dit?

Als ik op het volgende filmpje afga zou dit geen probleem moeten zijn. Vraag me echter wel even af of ik deze platen direct tegen het dakbeschot kan schroeven..->
 

Soprano74

  • #2
PIR platen zijn een ideale oplossing voor uw zolder. Het is mogelijk de PIR platen middels rozet- of dakschroeven direct op het dakbeschot te bevestigen, maar over het algemeen schroeft men eerst panlatten tegen het dakbeschot en daarop de PIR. Dit zorgt voor ventilatie van het dakbeschot en vermindert het aantal schroeven dat door het beschot steken.

Uiteraard is het ook mogelijk om de PIR platen met "High Tack" lijmkit te verlijmen tegen de panlatten, zit ook muurvast. Rondom kunt u afpurren met een flexibel PUR-schuim ("elastic foam"). De naden tussen de platen kunt u aftapen met aluminium tape dat, in combinatie met de aluminium cachering van de PIR platen, een dampdicht scherm vormen. Sommige PIR platen worden ook geleverd met tand en groef, wat de continuiteit van de isolatie optimaliseert met minimale kieren: deze kieren ook aftapen met alu-tape.

Enig nadeel van PIR is de prijs, maar u kunt B-keuze platen kopen die aanzienlijk goedkoper zijn, soms 30 to 50% goedkoper. Deze B-keuze platen zijn niet maatvast, maar de platen zullen voor uw zolder toch op maat moeten worden gemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu