Zolder isoleren - welk van de 3 opties?

Mariekevol

  • #1
Alvast bedankt voor het openen van dit topic en ik hoop op jullie advies!

Wij willen graag onze zolder wat meer isoleren, omdat het niet zo goed warm te krijgen/houden is (wordt gebruikt als werkkamer).
Het is een schuin dak. Het is allemaal heel netjes afgewerkt en mooi droog, dus eigenlijk willen we dat intact laten en daar bovenop isoleren. Hierbij wat foto's voor een beter beeld:

WhatsApp Image 2022-12-04 at 19.35.06 (3).jpeg
WhatsApp Image 2022-12-04 at 19.35.06 (2).jpeg

WhatsApp Image 2022-12-04 at 19.35.06 (1).jpeg
WhatsApp Image 2022-12-04 at 19.35.06.jpeg


Ik heb een gaatje gemaakt en van buiten naar binnen zit in ieder geval: dakpannen, dakbeschot, heel dun laagje isolatie (ik weet niet wat voor materiaal.. lijkt op piepschuim bolletjes), iets bruins (?), gipsplaten.
WhatsApp Image 2022-12-04 at 19.47.09b.jpeg


Nu heb ik 3 opties waartussen ik twijfel. Ik neig naar optie 2.

Optie 1: Pir platen in dakbeschot schroeven met lange schroeven (bovenop de huidige gipsplaten), afplakken met aluminiumtape (ivm vochtdichtheid), stroken MDF erop (ook in dakbeschot schroeven) en daarop gipsplaten.
  • Voordeel: Deze manier werd ons aangeraden door een isolatiebedrijf toen ze kwamen kijken (maar het bleek uiteindelijk een te kleine klus voor hen qua prijs, dus we moeten zelf doen). Het lijkt me dus een betrouwbare manier.
  • Nadeel: we moeten in het dakbeschot te schroeven, dat vind ik spannend. Het is ook best een oud huis/dak (100 jaar) dus ik ben bang dat er wellicht plekken zijn met minder houvast. En als we een keer (een deel van) het dakbeschot willen vervangen, dan kan dat niet, lijkt me?

Optie 2: Pir platen met Gips erop bestellen, dat met Isoltack-Isolatielijm op de bestaande gipsplaten lijmen. Voor de stevigheid, het ‘inkaderen’ met latjes die we in de dikke balken schroeven.
  • Voordeel: lijkt me minder werk met gips er al op, en ik hoef niet in het dakbeschot te schroeven.
  • Nadeel: is het stevig genoeg? En bij de nok wordt het lastig inkaderen, omdat daar geen zichtbare balk zit. Eventueel daar toch wat schroeven in het dakbeschot.
Optie 3: Raggelwerk maken van latten, geschroefd in de dikke balken. Daartussen wol stoppen en gipsplaten daarin schroeven.
  • Voordeel: we hoeven niet in dakbeschot te schroeven. En het lijkt me een stevige constructie, dit is eigenlijk de standaard manier volgens alle doe-het-zelf-filmpjes van de bouwmarkten.
  • Nadeel: ik weet niet goed, hoe we het in de nok moeten vastmaken, aangezien daar geen zichtbare balk meer zit. En het is wat meer werk dan Pir platen waar gips al op zit.

Welke optie lijkt jullie het beste? En hebben jullie nog andere tips?


Veel dank!

Groet,
Marieke
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is aan de buitenkant isoleren een optie?

Er zijn diverse merken die een kant en klaar pakket aanleveren van afgewerkte isolatieplaten.

In het dakbeschot schroeven zou ik niet doen. Je weet nooit hoe lang de schroeven exact moeten zijn en dat geeft het risico dat ze te ver doorsteken naar buiten, of niet ver genoeg in het dakbeschot zitten.
Lijmen op de gipsplaten zou ik niet doen, want je weet niet hoe stevig alles vast zit.

Ik zou zelf toch alle gipsplaten er eerst afhalen. Dan kan je de staat van het dak goed inspecteren. Als er wat rot of beschimmeld is, kan je dat meteen herstellen. Doe meteen de hele zolder.

Je hebt nog niets gezegd over folies. Als je de precieze opbouw niet weet, kies je het beste voor een klimaatfolie aan de binnenkant.

Zelf zou ik altijd kiezen voor een biobased isolatiemateriaal. Dat houdt in de zomer veel langer de warmte buiten. En er zijn nog veel meer voordelen.
 

Mariekevol

  • #3
Bedankt voor je reactie en je tips!

Aan de buitenkant isoleren kan, maar dat kunnen we niet zelf doen. En het is een oud dak, dus ik wil er eigenlijk ook niet teveel aan rommelen zolang het ligt en niet lek is. Daarnaast delen we het dak met de buren, en die hebben ook aan de binnenkant geïsoleerd.

Nog een vraag over het lijmen op de bestaande gipsplaten: zou dat wel stevig genoeg zijn als we de gipsplaten 'opsluiten' door balkjes die in de dikke balken worden geschroefd? Ik heb hieronder geprobeerd te tekenen wat ik bedoel. Zwart = dikke balken, grijs = PIR-gipsplaten, rood = balkjes die we bovenop de gipsplaten zetten (strak erop) en vastschroeven in de dikke balken.
Zolder.png


Bedankt voor je tips over folie - is dat ook nodig als het nu gewoon droog is? En bedankt voor tip over bio-based isolatiemateriaal.


Gipsplaten eraf halen wil ik, als het even kan, eigenlijk voorkomen. Dan wordt het direct een halve verbouwing , terwijl het nu eigenlijk al heel netjes is. Daar hebben we niet echt tijd voor en het levert ook veel meer troep op. Als dat nodig is, dan laat ik het isoleren denk ik liever nog erbij zitten..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De isolatie kan best tegen de huidige platen aan. Maar de nieuwe gipsplaten maak je op een rachelwerk. Als je een systeem wilt gebruiken waar de afwerking al op zit, hebben die een eigen montage rondom zonder lijm of schroeven in de huidige gipsplaten. Dat werkt met klikstrips op de gordingen.

Mariekevol schreef:
stroken MDF erop (ook in dakbeschot schroeven) en daarop gipsplaten.
Dit is een erg slecht idee. MDF is niet geschikt om als rachels te gebruiken. Dit doe je met vuren houten latten. De dikte afstemmen op de overspanning (18mm is te dun).
 

Mariekevol

  • #5
Beste @IJkenhout

Bedankt voor je reactie en voor de tip om vurenhout te gebruiken in plaats van mdf.

Als ik voor de optie wil gaan die je aangeeft om het isolatiemateriaal tegen de huidige gipsplaten te bevestigen en dan met rachelwerk nieuwe gipsplaten erop: wat zou je aanraden voor: 1) wat voor isolatiemateriaal te gebruiken en hoe dat op de huidige gipsplaten te bevestigen? En 2) hoe het rachelwerk op de huidige gipsplaten erop te bevestigen?

Nogmaals bedankt voor je hulp!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bio based klinkt leuk, maar kijk eerst naar de isolatiewaarde die je wilt halen.
Als je richting een r-waarde van 5 wilt wordt het met bio based een heel dik pakket.
Ik ben trouwens helemaal voor bio-based, helaas bij beperkte ruimte niet realistisch.

Uitgaande van PIR met alu is klimaatfolie nutteloos. PIR met alu met naden afgewerkt met flex pur of alu tape is dampdichter dan klimaatfolie. Wel klimaat folie als je met bijvoorbeeld steenwol zou gaan werken.

PIR waar al gips op zit kan een opties zijn.
Standaard platen (dus zonder gips) hebben geen ondersteuning nodig, die kan je tussen de balken met flex pur vastzetten.
 

Mariekevol

  • #7
Dankjewel voor je tips! We willen gips afwerking (ofwel los, ofwel met PIR), omdat het een kamer is die veel gebruikt wordt (slaap/logeer en werkkamer). Alleen even puzzelen hoe we die dus vastmaken, want de overspanning van de dikke balken is te groot. Dus dat wordt dan denk ik toch rachelwerk maken daartussen, als ik alles zo lees. Dat moeten we dan in de dikke balken schroeven denk ik?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Rachelwerk schroef je altijd op de balken. Niet op oud rachelwerk schroeven, want je weet niet hoe goed het vast zit en of het wel extra gewicht kan hebben.

Biobased isolatiematerialen hebben dezelfde lambdawaarde als glas/steenwol, dus dat valt reuze mee. En de zolder een paar cm kleiner maken zie je meestal niet terug en weegt m.i. al snel op tegen het voordeel van een koele kamer in de zomer en veel minder geluid van buiten. Maar uiteraard maakt iedereen zijn eigen keuzes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu