Zolder isoleren, schuin dak/plat dak en muur

K1VW

 • #1
Hallo allen,

Ik lees al een tijdje mee op dit forum, aangezien ik bezig ben met mijn huis en de tips hier soms erg handig kunnen zijn. Ik zit momenteel met de uitdaging om mijn zolder te isoleren, en ik kan niet direct een vergelijkbare situatie vinden. Dus vandaar dit bericht.

Ons jaren 30 huis heeft van origine een puntdak, echter is de zolder een jaar of 30 geleden uitgebouwd doormiddel van een plat dak. Dit is een balkenconstructie met houten platen en daarop bitumen. Het schuine deel is gewoon dakbeschot met pannen. De buren aan de linkerzijde hebben ook de zolder uitgebouwd, aan de rechterzijde is dit niet gebeurd dus heb ik een buitenmuur. Zover ik weet is dit geen spouwmuur. Er zijn wel balken voorgezet, en daartussen zat glaswol.

Nu wil ik het volgende doen:

1. Bitumen laten vervangen, en daarbij tevens een ventilatieopening creeeren. Zodoende zou eventueel vocht uit het glaswol kunnen verdampen.
2. Schuin dak isoleren m.b.v. PIR platen. Deze heb ik eerder gebruikt op de eerste etage, aangezien het schuine dak daar door loopt.
3. Plat dak isoleren met glaswol en dampfolie.
4. Achterzijde, een zeer schuin dak met 2 dakramen, isoleren met PIR.
5. De buitenmuur isoleren met PIR.

Mijn vraag is; zit ik zo een beetje in de goede richting en hoe kan ik het beste de aansluitingen maken tussen het dampfolie en de PIR platen. Met name de aansluiting tussen de buitenmuur.

Ik heb wat tekeningen toegevoegd om de boel te verduidelijken. Alvast bedankt voor de input!

PXL_20210119_120248686.jpg PXL_20210119_120253007.jpg PXL_20210119_120305217.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  1 De bitumen vervangen en de isolatie op het dakbeschot. Is een veel betere oplossing.
  2 Prima systeem PIR, alu. Platen zijn door de aluminium cachering dampdicht. Dus blijft over wat betreft de dampdichtheid de naden van de platen onderling deze goed aansluiten en een luchtdichte aansluiting maken met vloer en muren, doormiddel van PUR uit een bus en tape.
  3 Zie twee. Waarom glaswol, dit materiaal is dampopen en vraagt meer aandacht bij het aanbrengen van de dampremmende laag.
  4 en 5 idem.
  Breng achter de roze platen, rondom het dakraam als eerste een strook PE folie aan. Zie tekening. Het gaat dus om het omvouwen van de losse strook PE. Daarna het grote vlak isoleren, de damprem en de strook kleef en tape aan tezamen tot een geheel.

  Damprem muur zolder 2.jpg
   

  K1VW

  • #3
  Thanks voor je uitgebreide antwoord!

  Ik zou ook liever de isolatie aan de koude zijde willen aanbrengen, alleen volgens de dakdekker gaat dit niet in verband met de hoogte van de nok. Deze is al niet erg hoog, waardoor er dus te weinig ruimte is om daar een 80/100mm PIR laag te plaatsen.

  Toen ik navraag heb gedaan bij de isolatieshop, werd mij geadviseerd om geen PIR platen te gebruiken aan de binnenzijde van het platte dak. In verband wat eventueel vocht wat door glaswol icm klimaatfolie nog wel weg zou kunnen.

  Zoals je op foto 3 hebt kunnen zien, is een deel al geisoleerd met PIR. De naden dicht ik af met PUR, en daarna alu-tape. Als ik het goed begrijp voor betreft de roze platen; daarop dus een laag folie die een klein beetje doorloopt tot het dakbeschot? En dan als het ware weer terugvouwen over de PIR plaat?
   

  K1VW

  • #4
  Nog een kleine aanvulling. Zoals je kunt zien op de afbeelding is er slechts 1 gording aanwezig op het schuine dak. Ik ben dus van plan om daar balken van 50x150 tegen het dakbeschot te schroeven, met een HOH van 600. Daarop bevestig ik vervolgens de rachels. Is dit een juiste aanvliegroute?
   
  • Like
  Waarderingen: Lomeus

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  K1VW schreef:
  Toen ik navraag heb gedaan bij de isolatieshop, werd mij geadviseerd om geen PIR platen te gebruiken aan de binnenzijde van het platte dak. In verband wat eventueel vocht wat door glaswol icm klimaatfolie nog wel weg zou kunnen.
  Hartstikke nieuw voor mij. Heel nieuwsgierig. Dat zal je niet zwart op wit hebben gekregen, denk ik zomaar.
  Nou leer ik graag en loop al een tijdje langs de kant dus ben iets verstoken van dit soort theorien.
   

  K1VW

  • #6
  Het is mij inderdaad telefonisch toegelicht. Echter staat het op hun site ook beschreven, ik weet alleen niet of ik er naar mag linken. Dit is in iedergeval de quote: "Het nadeel van een koud plat dak is dat u moet isoleren met open materiaal zoals minerale wol (glaswol of steenwol, bijvoorbeeld Rockwool). Deze wollen hebben een lagere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld PIR, waardoor u over het algemeen een dikke laag isolatie moet aanbrengen. Daarnaast loopt u bij een koud dak meer kans op vochtproblemen, omdat ventilatie en condensatie meer aandacht nodig hebben bij de installatie en afwerking. Een folie is daarom onmisbaar!"
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Moet isoleren waarom moeten met wol. Kan me nog niet voorstellen dat je met een schuim geen kouddak dus aan de onderzijde van het dakbeschot zou kunnen isoleren. Ik ga op onderzoek uit, maar pas als ik goesting heb.
   

  K1VW

  • #8
  Even een kleine update. Inmiddels is het schuine deel van het dak geisoleerd met 110mm PIR platen. Ventilatielatten tegen het dakbeschot geschroefd, en hiertegen de PIR platen. Ook de achterwand, waar eerst glaswol zat op de foto's, is nu met PIR geisoleerd. De PIR platen zijn tussen de verticale balken gezet en afgewerkt met PUR. Tussen deze wand en de buitenmuur zit nu nog een luchtspauw van enkele cm's, ook om te zorgen voor ventilatie daar.

  Voor wat betreft het dak. Ik heb er nogmaals naar laten kijken, en er is een mogelijkheid om daar een warm dak isolatie toe te passen. Dit zou dan 60 mm PIR worden, dikker gaat niet vanwege de nokvorst zoals eerder benoemd. Toch denk ik dat dit de juiste oplossing is. In iedergeval geen risico met betrekking tot vocht en dergelijke...

  De andere schuin wand (bijna verticaal), wil ik ook afwerken met PIR platen. Echter is het dakbeschot daar van houten platen. Krijg ik dan geen probleem met het gebrek aan ventilatie? En hebben ventilatielatten in dat geval wel nut?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu