Zolder dak opnieuw isoleren van binnenuit.

Roy067

  • #1
Goeden avond forum leden,

Mijn naam is Roy en zoals je al aan het onderwerp kan zien, wil ik mijn schuine dak opnieuw isoleren.
2 jaar geleden heb ik aan de buitenzijde het dak laten renoveren. Dakbeschot schoongemaakt en gecontroleerd, damp open folie geplaatst, nieuwe tengels en panlatten en natuurlijk nieuwe pannen.
Ook zijn de bakgoten voorzien van nieuw zink etc. De nokvorsten zitten geschroefd op de ruiterbalk hierdoor is er genoeg ventilatie onder de pannen.

Nu is de binnenzijde aan de beurt. De vorige bewoners( of de bewoners daarvoor hebben al een poging gedaan) Om te isoleren

de huidige situatie is als volgt
Dakpannen
Panlatten/tengels
Dampopen folie
Dakbeschot ( houten planken)
Zachtboard 1cm
10cm glaswol of steenwol
Afgewerkt met schrootjes of zachtboard.

dit zit al een hele tijd, en tijdens de dak renovatie was het dakbeschot gelukkig droog.
Toch ben ik niet blij met de manier waarop nu is geïsoleerd. Ben toch bang voor eventueel vocht problemen.
of valt dit met de gebruikte materialen wel mee ?

toch ga ik binnen kort alles eruit halen om een nieuwe frisse isolatie te realiseren. Zachtboard is natuurlijk niet brandveilig

maar nu is de vraag wat is nou echt de beste manier voor mijn situatie?
Het word een slaapkamer en het is verwarmd. De zolder heeft een nieuwe dakkapel met een ventilatie rooster en 2 keep ramen met ventilatie stand die altijd open staan.

1 kan ik gekke dingen verwachte door de huidige manier van isoleren ?

2 wat is de beste methode om geen vocht problemen te krijgen ?

Groeten. Roy
 

Roy067

  • #2
Nog als aanvulling, het isolatie materiaal glaswol/steenwol is de variant met een bruin papieren achterlaag. Volgens mij redelijk oud en niet damp remmend. Wellicht is dat de reden dat alles droog is.
Vocht kan er natuurlijk gewoon in, maar het geheel is genoeg damp open om te drogen blijkbaar. Of maak ik een denk fout?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Vanaf de warme zijde moet het dampdicht zijn, naarmate je verder naar de koude zijde gaat dampopener. Als ik het goed lees zit nu aan de binnenzijde geen dampdichte folie, dus die zou daar wel moeten, zeker als dit niet puur een opslagruimte wordt maar ook een verblijfsruimte waar regelmatig mensen vertoeven en een verwarming staat.

Zit de isolatie nu tussen de balken? Als er ruimte voldoende is zou je kunnen overwegen voor de balken ook nog een isolatielaag aan te brengen. Daarmee voorkom je koudebruggen door de balken naar buiten en heb je ook geen last van eventuele kieren naast de balken waar toch nog warmte weg kan lekken.
 

Roy067

  • #4
Op het moment zit er inderdaad geen damp dichte folie. Het zit nu tussen de balken en alle lagen zijn nu dampopen volgens mij. Ik verwacht niks geks tegen te komen maar ga toch alles eruit halen en het zelf opnieuw doen. Bedankt voor de tip. Damp dicht als laag tussen de isolatie en de afwerking. Ook als dit gestuct word en geverfd ?
 

Roy067

  • #5
Ondanks de condensdroger, wasmachine ,Ketel En verwarming op zolder. Is het nooit vochtig ook niet de ramen van de dakkapel waar triple glas inzit
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met een waterdichte en damp open buiten laag kan je weinig fout doen. Water kan er van buitenaf niet in en vocht kan weg.
Aan de binnenkant dampdichter dan aan de buitenkant en je zit goed.
De oude situatie is dus niet correct, maar 10 cm glaswol stelt niet zoveel voor, dus dan gaat het meestal wel goed.

Ondertussen alweer nieuwe reacties:
" Damp dicht als laag tussen de isolatie en de afwerking. Ook als dit gestuct word en geverfd ? "
Ja.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Triple glas is damp dicht. De binnenste glasplaat zal niet koud worden en dus niet beslaan.
 

Roy067

  • #8
Super, ja alleen al dat zachtboard is aardig fout. Gelukkig ook damp open anders had ik mooi met de gebakken peren gezeten denk ik.

ik wil de ruimte uiteindelijk strak afstucen, en heb dus de volledige balken laag om te isoleren.
Kan dan denk ik het beste glas of steenwol doen zonder dampdichte zijde, zodat ik eventueel 2 laags kan doen. En dan als eind laag een dampdichte folie en daarover de stuc platen?

vliegtuigen en auto’s zijn veel makkelijkere materie
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Eerst bedenken hoe goed de isolatie mag gaan worden.
Wil je een R-waarde van 4,5 tot 6 halen dan is dat een hele dikke laag steenwol..
Bijvoorbeeld PIR platen met flexpur in de naden is al dampdicht en een stuk dunner bij dezelfde isolatiewaarde.
 

Roy067

  • #10
Het is een woning uit de jaren 60, heb al spouwmuur isolatie en overal nieuwe kozijnen met triple glas. Ook de dakkapel is gloednieuw met ook triple glas.

de zolder kamer moet een fijne slaapkamer worden. Echter hoeven de stookkosten niet drastisch omlaag tenopzichte van de huidige situatie.

het liefst gebruik ik de volle 22 cm zodat ik het dan makkelijk glad kan afwerken. Ik wil de kosten wel graag beperken in de materialen. Tuurlijk goedkoop is duurkoop maar mijn streven is een verbetering ten opzichte van de 10 cm die er nu zit.

koud is het daar al niet door de verwarming en de droger. Wil het wel graag wat cooler in de zomer airco word ook overwogen ( aangezien de zonnepanelen en we ooit van het gas moeten)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Als je het echt goed wil doen: Alles tot dakbeschot verwijderen, en een dik pak (20 cm) glaswol of celluloseplaat aanbrengen, met als laatste een dampdichte folie.

Wat je moet voorkomen als je een extra laag toevoegt: Een valse spouw tussen 2 lagen isolatie, dat is verspilling van tijd, geld en energie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
De oude isolatie kan je in principe (als deze in goede staat is) gewoon hergebruiken. Een tweede laag ertegenaan met verspringende naden werkt beter dan één dikke laag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu